Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Rendkívüli közgyűlés Sopronban: ingatlanokat kér ingyenesen a város

A város vagyonát gyarapítanák azok az ingatlanok, amiknek ingyenes átadásáról, illetve annak kezdeményezéséről döntöttek szerdán a képviselők a rendkívüli közgyűlésen. Pályáznak a közvilágítás korszerűsítésére is.

19 óra 31 perc

Sopron közgyűlése már korábban kezdeményezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél (MNV Zrt.), hogy adja ingyenesen Sopron tulajdonába a Fertő tavi vízitelep több mint hét hektáros területét, valamint a volt határőrségi csónakházat.

Tárgyalások már történtek, a szerda esti rendkívüli közgyűlésen az MNV Zrt. kéréseinek megfelelően kellett a korábbi határozatot hatályon kívül helyezni, egy újat pedig megalkotni.

Ebben már hangsúlyosan szerepel például az, hogy az ingatlanok NATURA 2000 területek és a Fertő-Hanság Nemzeti Park részei. Kezdeményezi az önkormányzat a balfi volt határőrlaktanya városi tulajdonba kerülését is.

A ma még állami területet kulturális, turisztikai céllal hasznosítanák. Az összesen több mint nyolcezer négyzetméteres ingatlan állaga 1990 óta csak romlik, ám mint az ülésen kiderült, ma sincs még rossz állapotban.

A közvilágítás korszerűsítésére pályázatot nyújt be a város. A 85 százalékos támogatás elnyerése esetén kicserélik a 17-25 éves, elavult lámpatesteket. Jobban megvilágítanák a gyalogátkelőhelyeket, ezzel is javítva a közbiztonságot.

A pályázattal a vasútvonaltól délre fekvő terület, a Csengery utca, az elkerülő út, Balf és a Jereván-lakótelep eddig még fel nem újított lámpatestei újulhatnak meg. A beruházás összesen közel 2400 közterületi lámpát érint, a város világítótesteinek csaknem felét.

A testület azt a változatot támogatta, ami szerint 1.485 lámpát LED-re cserélnek, 901-et pedig fémhalogén-lámpatestre.

Amennyiben a város elnyeri a pályázatot, az energiamegtakarítás éves szinten 330 ezer kilowattóra lesz, ami csaknem 24 millió forint.

Előzetes

Három napirendi pont szerepel a soproni közgyűlés rendkívüli képviselő-testületi ülésén.

Rendkívüli ülést tart szerdán este hat órától a soproni képviselő testület.

Az első napirendi pont arról szól, hogy kérelmet adnak be az egyik Fertő-tavi ingatlan városi tulajdonba vételére, valamint a BM csónakház tulajdoni jogának megszerzésére.

A második napirendi pontban ugyanezt tennék a balfi volt határőrlaktanyával. Azaz Sopron szeretné magáénak tudni az ingatlant.

Végezetül egy fejlesztési tervről is döntenek. Részt vennének az "Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás energiatakarékos átalakítása, korszerűsítése" című pályázaton.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: a soproni Fő téren is lobogjon a székely zászló!

Gőbl Gábor, soproni önkormányzati képviselő szerda délután át is adta a lobogót az érintettek… Tovább olvasom