Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Rendkívüli közgyűlés Sopronban: gyors államosítás délután négykor

Rendkívüli közgyűlésen, a szocialisták nélkül, mindössze néhány perc alatt a soproni képviselő-testület átvette és megalapította a Soproni Múzeumot, átadta az államnak a pszichiátriai betegek otthonát és az iskolákat is.


A képviselők két órával, a sajtó fél órával az ülés előtt értesült az ülés összehívásáról.

A képviselők - legalábbis az ellenzékiek - két órával az ülés előtt kaptak értesítést, s ezzel együtt hozzáférést a délután négy órára meghirdetett rendkívüli közgyűlés anyagaihoz.

Több mint száz oldalt tettek ki az előterjesztések, amik Biczi László szocialista képviselő szerint az önkormányzatiság több alapintézményének sorsáról rendelkeztek.

Ezért a politikus ügyrendi javaslatban kérte a közgyűlést, hogy legalább huszonnégy órás haladékot adjanak arra, hogy áttanulmányozhassák az anyagokat, felkészülhessenek a döntésre.


Az MSZP soproni szervezetének reagálása: 

Ma város múltja és jövője szempontjából is, alapvető, az egész önkormányzatiságot meghatározó döntések születtek. Ma döntött a fideszes városvezetés arról, hogy a város összes általános és középiskoláját átadja az államnak, röviden áldását adja a kényszerállamosításra.
Ez ellen a módszer ellen tiltakoznak a pedagógusok, tiltakoznak a szakemberek, de még az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke, Pokorni Zoltán is rosszallását fejezte ki.

A soproni fideszes városvezetés még erre is rátett egy lapáttal. 2, azaz kettő órával a döntések előtt juthattak hozzá a képviselők az összesen 116 oldalas anyaghoz, aminek alapján a múzeumunk, a szociális intézményünk és az iskoláink sorsáról kellett döntenünk. Ebben a kutyakomédiában, nem vehetett részt az MSZP soproni frakciója.

A Fidesz folyamatosan bizonyítja cinizmusát és dilettantizmusát, a mai soproni történések csak megerősítik ezt.
Ez a fideszes kormány a legrosszabb, a rendszerváltás óta eltelt 23 évből, ez már nem tartható sokáig, változásra van szükség!Ha nem, akkor véleménye szerint a városvezetés megint átlép egy határt, s ehhez az MSZP frakciója nem asszisztál.

Nos, a határt átlépték: Bebesi József (LMP), Biczi László és Kalmár István (MSZP) szavazott csak az elhalasztás mellett, tizen, mindnyájan fideszesek, az azonnali döntés mellett voksoltak, Simon István alpolgármester pedig tartózkodott. A szavazás eredményét látva a szocialisták elhagyták az üléstermet.

Dr. Dobos József jegyző ezt követően mondta el, hogy most született meg az a törvényi háttér, ami alapján az intézmények átadásáról dönthet a közgyűlés. Dönteni pedig kell, méghozzá határidőre: december 15-ig.

A hivatal szakemberei éjjel is dolgoztak, hogy a rendkívüli közgyűlésre elkészüljenek az előterjesztések. Ennek ellenére az ülés első perceit lekéső Gőbl Gábor (Jobbik) jelezte, nem volt ideje elolvasni az anyagot, nem vesz részt a szavazáson.

Amiről végül döntöttek a teremben: átvették a múzeum fenntartását, s mint új költségvetési szervet 65 munkahellyel megalapították a Soproni Múzeumot, határozott időre kinevezték élére a jelenlegi igazgatót, dr. Tóth Imrét.

A pszichiátriai betegek otthona és a gyermekvédelmi szakellátás januártól az állam feladata, ami marad, az Soproni Szociális Intézmény néven, 294 dolgozóval új költségvetési szerv lett, élén Tengerdi Antallal.

Az államivá váló otthon élére Farkas Mária Mariannt nevezték ki július végéig. Állami fenntartásúakká válnak január elsejétől a város általános iskolái és szakképző intézményei, valamint a zeneiskola és a pedagógiai szakszolgálat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babos Tímea az év legjobbja teniszben

A sportszövetségek szavazatai alapján Babos Tímea (Soproni VSE), lett az év legjobbja teniszben. Tovább olvasom