Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Rendkívüli közgyűlés Sopronban - rezsicsökkentés támogatásból

A képviselők döntöttek egyebek mellett a soproni és a büki vízmű összevonásáról. A barlangszínház felújításának önrészét megemelik.


16. 13.

Véget ért a rendkívüli közgyűlés.

16. 05.

Nyílt ülésen tárgyalták a MKB Aréna fejlesztéséről, az üzemeltetési megállapodás módosításáról, önrész vállalásáról szóló előterjesztést. Mint ismeretes egyelőre, vár az Aréna felújítása.

Korábban a város, mint a csarnokot is üzemeltető Raabersport kft. kisebbségi tulajdonosa megemelte volna a társaságban meglévő tulajdoni részét. Ezt azonban a kft. taggyűlése nem fogadta el.

A tulajdonosok idő közben megállapodtak, amelyet a képviselő testület el is fogadott csütörtökön.

Az előterjesztés szerint a projekt, a sportaréna felújításának ideje alatt a Raabersport Kft-nek kettős ügyvezetése lesz. Így elhárult az akadály a több százmillió forintos beruházás előtt.

A témára részletesen visszatérünk.

16. 00

A Kempten testvérvárosba történő látogatás részleteit és a névsorát is elfogadták a képviselők.

Gőbl Gábor azt javasolta, hogy azon képviselők, akik megkapták a megbízatást, hogy kiutazhatnak, járuljanak hozzá a költségekhez. A polgármester emlékei szerint a képviselői hozzájárulás azon városok esetében áll fenn, amelyek távol fekszenek Soprontól.

Bebesi József felajánlotta az önkormányzat számára, egy korábbi kempteni látogatásán kapott emlékérmet. Fodor Tamás ezt elfogadta, és kiállítják majd a városházán.

A névsor: Zombori István, Tóth Éva, Balogh Judit, Varga Mária (mind Fidesz-KDNP).

15. 47.

A fertőrákosi barlangszínház felújításával kapcsolatban a város, a kormány döntését követően még 2012. áprilisában írta alá a támogatási szerződést, . A megállapodásban az szerepelt, hogy 1,2 milliárd forint pályázati pénz mellett 245 millió forint önerő áll rendelkezésre.

Idő közben, a közbeszerzési eljárás lefolytatása után kiderült, hogy a teljes összeg nem fedezi a projekt költségeit. Így az önkormányzat idén áprilisban a támogatás növelését kérte az illetékes szervezetnél. A kormány ezt jóvá is hagyta. Így, most 1,7 milliárd a pályázati pénz, az önerő pedig 317 millióra ugrott fel.

Gőbl Gábor kérdez: kiírták a közbeszerzést, majd kiderült, hogy az összes pályázó esetében kevésnek bizonyult a rendelkezésre álló pénz? Milyen módon derült, ki hogy még 72 millió forint plusz önerő kell ehhez. Ez a pénz nem piskóta. Ez utóbbi megállapítással Bebesi József is egyetért, aki kiegészítette azzal, hogy készült-e a kalkuláció az üzemeltetés  költséginek kapcsolatban?

Fodor Tamás polgármester azt mondja, hogy az önerő mellett a támogatás értéke is nőtt. A színház egy impozáns földtörténeti emlékekben gazdag, természetvédelmi területen fekszik, éppen ezért a fejlesztési lehetőségek is kibővíthetők. Sokat kellett lobbizni, azért, hogy most egy kibővített tervet valósíthassunk meg.

(A polgármester hosszasan sorolta, hogy mi mindent szeretnének megvalósítani. Reméljük, hamarosan meg is látjuk).

Gőbl Gábor azt is megkérdezte, hogy ezen önerőnövekmény miatt a város tervezi-e folyószámla hitelfelvételét?

Fodor Tamás nem értette a kérdést, arra kérte a képviselőt, hogy ismételje meg azt.

Ez nem történt meg, Fodor Tamás mégis válaszol, mert - mint mondta - senki ne nézze őt hülyének. Megtudtuk, hogy nem lehet politikai kérdéseket puffogtatni. A hitel felvételének nincs köze a barlangszínházhoz.

A közgyűlésen arról döntöttek a képviselők, hogy Sopron, a városra jutó önerőt 30 milliót az általános tartalékból, a fennmaradó részt pedig a jövő évi költségvetés terhére biztosítja.

15. 33.

Elkezdődhet a határon átnyúló vízellátás fejlesztés a Pannon-Fertő régióban című projekt megvalósíthatósági tanulmány előkészítése. S ezzel együtt a munkát elnyerő cég kiválasztása.

(A teljes projekt arról szól röviden, hogy belátható időn belül összekötik a soproni és a burgenlandi vízellátó rendszereket.)

Erre a célra legfeljebb 21 millió forint áll rendelkezésre. Gőbl Gábor azt kérdezi, az elmúlt években mikor szorult Sopron vízpótlásra, illetve előfordulhat-e olyan eset, amikor a város vizet exportál Ausztriának?

Simon István (Fidesz-KDNP) alpolgármester azt mondja, ezáltal nő az ellátás biztonsága, és azt is közölte, hogy lesz közbeszerzés. Mert odafigyelnek a közpénz elköltésre. Azt is megtudjuk, hogy a vízmű rendszerek összekapcsolásának költségeire már keresik a forrásokat.

Az előterjesztés megszavazva.

15. 26.

A távhő rezsicsökkentés a téma. Mint azt megírtuk, egyetértenek a rezsi csökkentéssel, így azzal is, hogy tíz százalékkal kerül kevesebbe a távhő. Ugyanakkor előállhat olyan helyet, hogy a szolgáltató magasabb áron vásárolja a gáz, mint amennyi pénzt elkérhet a lakosságtól.

Így pedig vesztesége keletkezik, a tervek szerint a város ezt támogatással fedezné.

Gőbl Gábor kérdez: miért van szükség erre az előterjesztésre? Arra megállapításra jutott, hogy van egy magán- és egy önkormányzati tulajdonban lévő társaság. Az előterjesztésből kiderül, hogy a Sopron Holding megkapja az államtól a veszteség pótlását. Miért adnak teret a közgyűlésen egy magán cég érdekérvényesítő képességének erősítésre?

Horváthné Seregély Jolán osztályvezető válaszol: a miniszter hozza meg a döntést, de úgy, hogy előtte bekéri az érintett önkormányzatok véleményét. Ezért van szükség erre.

Bebesi József (LMP) azt kérdezi, hogy ez egy fix összeg lesz, vagy a támogatás igazodik majd a tényleges veszteséghez?

Komornoki László, az SH vezérigazgatója válaszol: az energiahivatal órára lebontva nyilvántartja a felhasznált energia mennyiségét, azt mennyiért értékesítették. A rezsicsökkentés is ehhez van igazítva.

Gőbl Gábor hozzászól, amikor azt mondja, egyfelől igaz, hogy tehermentesítik a lakosságot a rezsicsökkentés révén, ugyanakkor a keletkező veszteséget valamilyen módon, a magyar költségvetésből kompenzálják, hogy a rendszer ne boruljon fel.

Az előterjesztést megszavazták.

15. 23.

A város részéről nincs akadálya annak, hogy a büki vízmű beolvadjon a soproniba.

Az előzmények itt érhetők el >>

Gőbl Gábor (Jobbik) támogatja az előterjesztést - mondta a hozzászólások között.

15. 21. Elkezdődött a közgyűlés.

A polgármester bemutatta az új aljegyzőt, aki Kovács Gábor lett. Ezt a posztot július 1-től látja el. A humánszolgáltatási osztály vezetője pedig Németh Ádám.

Korábban:

Hétfőn délután három órai kezdettel rendkívüli közgyűlés lesz Sopronban, nyolc napirendi ponttal.

Mindjárt az elején döntenek a soproni és a büki vízmű összevonásáról. Pontosabban arról, hogy Sopron, mint fő tulajdonos, igennel szavaz a társaság közgyűlésén.

A második napirendi pont is érdekes. Az előterjesztésben leírják, hogy egyet értenek a rezsi csökkentéssel, így azzal is, hogy tíz százalékkal kerül kevesebbe a távhő. Ugyanakkor előállhat olyan helyet, hogy a szolgáltató magasabb áron vásárolja a gáz, mint amennyi pénzt elkérhet a lakosságtól.

Így pedig vesztesége keletkezik, a tervek szerint a város ezt támogatással fedezné. Azaz azon lakosok fizetnék meg a rezsi csökkentést, akik nem távhővel fűtenek. (Ebben az ügyben az energiahivatal ad majd ki egy állásfoglalást, ugyanis a határozatot elküldik majd feléjük).

A tervek szerint emelik az önrészt a a Sopron, Rák-patak 2,2 km hosszú belterületi szakaszának meder rekonstrukciója a vízkár-veszélyeztetettség csökkentése érdekében című pályázatban. Ugyancsak növelik a saját erőt a fertőrákosi barlangszínház felújításánál.

Döntenek még Kempten testvérvárosba történő látogatásról is.

A nyolcadik napirendi pont anyaga még nem elérhető, a címe viszont igen: Előterjesztés az MKB Aréna fejlesztéséről, az üzemeltetési megállapodás módosításáról, önrész vállalásáról. Mint ismeretes egyelőre vár az Aréna felújítása.

Korábban a város, mint a csarnokot is üzemeltető Raabersport kft. kisebbségi tulajdonosa megemelte volna a társaságban meglévő tulajdoni részét. Ezt azonban a kft. taggyűlése nem fogadta el. A beruházás felindításához szükséges önrészt, viszont nem adta meg a város. Patthelyzet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VOLT - a rendőrségi mérleg: dílereket állítottak elő, körözötteket fogtak

Egy terjesztő kerékpárral közlekedve kínálta megvételre a drogot a rendőröknek. Tovább olvasom