Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Rendkívüli közgyűlés: rendeletmódosítások a fejlesztésért cserébe

Három téma miatt ült össze szerdán délután öt órától Sopron képviselő-testülete.

18. 18.

Elfogadták az előterjesztést. A közgyűlés véget ért.

17. 52.

A mielőbbi burkolatjavításra, valamint valamint az egyes utak közlekedésre alkalmas állapotba hozatala érdekében 150 millió forintot csoportosítanak át – erről szól az utolsó napirendi pont.

Eredetileg 120 millió forinttal emelték volna meg a keretet, ám egy módosító indítványban ehhez, a nagy tél miatt 30 millió forintot hozzátettek.

17. 51.

Megszavazták a módosítást.

17. 46.

Gőbl Gábor felhívta a figyelmet, hogy ez a projekt véletlenül se kerüljön olyan helyzetbe, mint ami a Deák tér felújításával történt. Itt valóban őrizzék meg az egykori polgári pihenő övezetet.

Mágel Ágost azt mondja, hogy a jelenlegi városvezetés elkötelezett a zöld területek megőrzésében, fejlesztésében. Például a Petőfi teret egy élhető közösségi hellyé alakították át, a Kőszegi úti aluljáró környezetét is parkosították.

17. 43.

Bebesi József (LMP) kérdez: ez csak a zenepavilonról szól, vagy vendéglátó épület is építhető itt?

Horváthné Seregély Jolán osztályvezető válaszol: a projekt jelen pillanatban nem tartalmaz olyan elemet, amely vendéglátó-ipari egység kialakítását tartalmazza.

17. 41.

Az Erzsébet-kert esetében a Lövérek Szabályozási Tervét kell megváltoztatni. Így, az ide tervezett zenepavilon az eredeti magasságában épülhet meg.

Az elfogadás előtt álló szabályozás az öt méteres épület magasságot is megenged, míg az eredeti csupán kettőt. A képviselő-testület még 2011-ben döntött arról, hogy részt vesz a „Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása" pályázaton.

A siker érdekében lesz szükség a módosításra.

17. 39.

Elfogadták az előterjesztést.

17. 29.

Farkas Gábor, Sopron előző rendőrkapitánya kapott szót. Részletesen ismertette a terveket.

A Lackner Kristóf utcai épület immár 100 éves, s ez nem alkalmas arra, hogy itt eredményes munkát lehessen végezni.

Nem normális dolog az sem, hogy a rendőrség egyes egységei  a városban három helyen működnek. A mostani kapitányság környékén például nem lehet parkolni. Ez sem jó.

A szolgálati járműveket is nehézkes elhelyezni, már csak azért is, mert közel negyven autóról van szó.

A tűzoltóság sincs jó helyen a Várkerületen. Sok esetben külön mutatvány volt, hogy miként hagyják el a laktanyát.

Az új épület többszörösen jó. Sok pénzt lehet megtakarítani például az energiaköltségeken.

Mágel Ágost (Fidesz), az mondja, hogy a város immáron tíz éves törekvése valósulhat meg. így a két szervezet olyan helyre kerülhet, amely mindenkinek előnyös.

Abdai Géza (Fidesz) alpolgármester is üdvözölte a törekvést. Ez is bizonyítja, hogy sokkal jobb terveket lehetett találni, mint az előző ciklusban a tűzoltó laktanya esetében. Ha akkor ezen megoldást választják, akkor a város most több százmillió forinttal lenne gazdagabb.


17. 20.

Gőbl Gábor (Jobbik) kérdez: a városvezetésnek van-e információja arról, hogy a felszabaduló, jelenlegi Lackner Kristóf utcai rendőrkapitányságot mire hasznosítja az állam?

Fodor Tamás polgármester adja meg a választ: az előterjesztés most arról szól, hogy a régi laktanya területének egy részét szeretnék beépíteni. Fontos, a szabályozási tervet úgy módosítsák, hogy itt megvalósíthassák az új komplexumot.

A tűzoltóság jelenleg nincs jó helyen, de a jövőben, ha egy egységet képez rendőrség és a katasztrófavédelem, akkor a szolgáltatás színvonala is emelkedik. 


17. 17.

Első napirendi pont a Táncsics Mihály utca, Selmeci utca, Flandorffer Ignác utca által határolt ingatlanra vonatkozó építéshatósági rendelet módosítása. Erre azért van szükség, mert itt tervezik kialakítani az új, rendőrségi és katasztrófavédelmi központot.

A változtatás lényege, hogy az ingatlant megosztják. Így a kisebb részt a későbbiekben értékesíteni lehet, amely alkalmas a lakások kialakítására.

A fennmaradó területen építik meg az új, a 21. század követelményeinek is megfelelő komplexumot.


17. 14. Elkezdődött a közgyűlés

Egy napirendi ponttal kevesebb, ugyanis levették a z Erzsébet-kertben a fakivágást, újak ültetését tiltó szabályozás megváltoztatását.

A munka megkezdése előtt mutatkozott be Németh Gergely, az új főépítész.

Előzmény:

A rendkívüli közgyűlésen módosítják az Északnyugati Városrész Szabályozási Tervét annak érdekében, hogy a Táncsics Mihály utcában a katasztrófavédelemnek és a rendőrségnek új és modern központja épülhessen.

A Lövérek Szabályozási Tervét is módosítják, ezt pedig azért teszik, hogy az Erzsébet-kertben tervezett zenepavilon eredeti arányaiban épülhessen meg.

Ugyancsak az Erzsébet-kert felújítása, illetve a várható fakivágások és ültetések miatt veszik ki a park területét a természeti értékek védelméről szóló rendelet hatálya alól.

A tél okozta úthibák kijavítása érdekében pedig átcsoportosítanak néhány tételt a költségvetésben, 120 millió forintot biztosítva a kátyúzásra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így írok én Sopronban - a díjátadó - fotók

Idén 36. alkalommal szervezte meg az irodalmi megmérettetést a Pro Kultúra a 10-14 év közötti gyerekeknek. Tovább olvasom