Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Rendkívüli közgyűlés: Fodor Tamás lemondásra szólít fel

Heves ellentéteket szított a csütörtöki rendkívüli közgyűlés, melyen szemétdíj-emelésről döntöttek és megszavazták a mélygarázs ingyenességét szeptember 30-ig.

Véget ért a közgyűlés, a testület megszavazta: szeptember 30-ig a mélygarázs legyen ingyenesen használható.

23.10: Apró lépésekkel megoldódik minden olyan probléma, ami még megoldásra vár és felesleges azt fejtegetni, hogy mi lett volna, ha... - fogalmaz Rádonyi László utalva képviselőtársai hozzászólásaira. Simon István azt mondja, a Legfelsőbb Bíróság olyan szerződést semmisítette meg, mely előnytelen lett volna a város számára. Ennek örülni kell.

22.37: Rádonyi László (Fidesz) arra hívja fel a figyelmet, hogy a hosszas vita ellenére a napirend eredeti témája mindössze annyi, hogy a soproniak ingyenesen használhassák a garázst szeptember végéig.

22.29: Kerekes Attila főmérnök beszél a tér díszburkolatáról és a műszaki hiányosságokról.

22.11: - Meg lehet nézni a szakértői véleményeket? - kérdezi Biczi László. A polgármester azt válaszolja, ezekhez kiegészítéseket kérdtek, melyek még nem készültek el. Csak azután lesz teljeskörű szakértői vélemény a garázsról. Ha a képviselő bejön a hivatalba, megmutatom az eddig elkészült véleményeket - teszi hozzá Fodor Tamás. Zombori István (Fidesz) szerint közösen kellene örülni annak, hogy elkészült, ingyenesen használható a mélygarázs és nem kell húsz évre bérbe vennie a városnak.

21.53: Kóczán Zoltán arra kíváncsi, felügyelte-e valaki a garázs építésének menetét a városvezetés részéről. Boros László azt kérdezi, ők miért nem kaptak meghívást a megnyitó sajtótájékoztatóra. - Most kijelenthető, hogy biztonságos a mélygarázs? - kérdezi Kalmár István. Fodor Tamás azt feleli: a garázs biztonsága a legmesszebb menőkig megfelelő.

21.42: Fodor Tamás felidézi a mélygarázs ügyének részleteit, felszólítja azon képviselőket, akik megszavazták az eredeti határozati javaslatot vagy szakértőként részt vettek a kiviteli szerződés elkészültében, hogy mondjanak le mandátumukról.  Kifizetetlen alvállalkozók tömkelegéről beszél.

21.31: Személyeskedésbe csapott át a vita, a képviselők egymás civil életét firtatják. Szavazás következik: 14 igen, 7 nem mellett fogadták el a javaslatot.

21.05: - Nem szabadna olyan kiadásokat tervezni, amiket a város nem tud kigazdálkodni - mondja Biczi László. Simon István azt mondja, nem volt várható, hogy a kormány meghozza ezt a döntést, mely szerint bezárja a hulladéklerakót, többlet feladatot róva ezzel az önkormányzatra és költséget a lakosságra. Hruby József (MSZP) szerint kétszázmillió forintos vesztesége keletkezik a városnak. Győr példájához hasonlóan mi is kivitelezhettük volna a hulladékprojektet. Fdor Tamás polgármester szerint Hruby csúsztat.

20.50: Ismét nyílt ülés, az eredményhirdetés szerint módosították a hulladékdíjról szóló rendeletet, 15 százalékkal emelkedik az összeg. A költségvetés átcsoportosításáról vitáznak. - Korábban szó volt arról, hogy szponzorokat keres a város a Páneurópai Piknik-évfordulóra elkészülő Melocco-szoborhoz? - kérdezi Kóczán Zoltán (SZDSZ). A polgármester válaszol, a szobor költségét a város és a társ civil-szervezetek vállalják, ennek összegyűjtése folyamatban van. Biczi László azt kérdezi, az ideiglenes lerakóra miért rendkívüli módon kell pénzt átcsoportosítani, mikor tudvalevő volt, hogy szükség lesz rá. - Nem sodorja ez veszélybe a jövő évi költségvetést? - kérdezi a képviselő. Simon István azt mondja, hogy mivel februárban még nem volt látható a kiadás, nem képeztek rá tartalékot, az általános tartalék éppen arra szolgál, hogy ilyen esetekre fedezetet nyújtson.

18.57: - Miért érte váratlanul a várost egy tíz évvel ezelőtt nyilvánossá vált irányelv? - kérdezi Biczi László (MSZP). Boros László arra kíváncsi, hogy ismét csökkentik-e majd a szemétdíjat, amikor már nem lesz szükség a szemét Ajkára történő elszállítására. Simon István ügyrendi javaslatban zárt ülést javasol, a közgyűlés elfogadja. Zárt ülés...

18.50: Simon István alpolgármester beszél a július 15-én bezárt soproni hulladéklerakóról. Elmondja, a szemét elszállítása a Sopron Holding számára a határidő óta havi húszmillió forint többletköltséggel jár, amit a cég kigazdálkodni nem tud. Ezért a cég vezetője 15 százalékos díjemelés tervével kereste meg az önkormányzatot. Az alpolgármester azt is elmondja, 2011-től lesz arra lehetőség, hogy a cséri lerakóba szállítsák a szemetet, de a hulladék ajkára történő szállítására csak néhány hónapig, egy ideiglenes lerakó megépüléséig lesz szükség.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. BsBe 2009. augusztus 01. 17:42
  „Korábban szó volt arról, hogy szponzorokat keres a város a Páneurópai Piknik-évfordulóra elkészülő Melocco-szoborhoz?). A polgármester válaszol, a szobor költségét a város ... vállalják.
  Kedves Fodor úr! vállalja. zsebből. és akkor talán nem kellene a már amúgy is magas szemétdíjat emelni.
  Ne az én - és a többi városlakó zsebemre legyen gavallér. a sajátjára.
  szemét elszállítása a Sopron Holding számára a határidő óta havi húszmillió forint többletköltséggel jár!!!!!!!!!
  nem előbb ezen kellett volna gondolkodni? mert erre a sok pereskedés mellett nem volt idő? akkor most miért mi fizessük meg a elb.. árát?”
 • 20. TeknőcErnő 2009. augusztus 01. 14:08
  „Lehet, hogy a szemetet a mélygarázsba kellene tölteni, míg meg nem telik, meg lehet spórolni a havi 20 milliót. Ha majd fizetős lesz, úgyis üresen fog tátongani, legalább addig lenne valami haszna. A feleslegesen beleölt pénzt pedig inkább új szeméttelepre költötték volna, de hát aki belevágott anno, nyilván nem így gondolta.”
 • 19. TancsKaszabell 2009. augusztus 01. 09:10
  „18.Hsz.-re !
  Látom önnél nem csak gondolati és olvasási restségről van szó,hanem szövegértelmezési zavarokkal is gyakran meg kell küzdenie.Elkeserítő lehet minden bizonnyal de a jóérzésű emberek nem csak az ön oldalán találhatók !
  Ez elég érthető,ugye? Nem okozott értelmezési problémát,remélem.”
 • 18. zooberon 2009. augusztus 01. 07:20
  „Kedves Csaba Zsuzsanna!
  Mi lenne, ha egyszer nem ez a savanyú uborka hozzáállás lenne tapasztalható, csak egyetlen hozzászólásában? Maga semminek nem tud örülni? Ha ingyenes, akkor az a baj, ha fizetni kell, akkor meg az. Tudom, hogy nem könnyű megemésztenie Tancs barátjával egyetemben, hogy maguknak itt nem terem gyümölcs az elkövetkezendő közel 10 évben, de azért nem kellene demoralizálni. Jóérzésű emberekben csak visszatetszést váltanak ki gondolatai. Kérem, ne tegye!”
 • 17. Csabazs 2009. augusztus 01. 06:03
  „Igen!
  Közösen kellene örülni annak, hogy mégis csak használható a mélygarázs, holott előtte hazugságok halmaza jelent meg a használhatatlanságról!

  Tiszta önfényezés, hogy az INGYENES szóra helyezi a Fideszes városvezetés a hangsúlyt!
  Ez csak szeptemberig érvényes!

  Vegye már észre a városvezetése, hogy nem a lakosság nem hülye, hanem értelmes , gondolkodó emberek!”
 • 16. coolzsu 2009. augusztus 01. 02:15
  „azért valaki elárulhatná, hogy miért is vagyok köteles szemétdíjat fizetni egyáltalán a város felé????? ha én másként is meg tudom oldani a háztartásom szemetének elhelyezését, akkor miért köteleznek rá? muszáj egy kukát fizetnem, akkor is, ha csak havonta vagy kéthavonta egyszer telik meg és viszik el..... aki vegyes tüzelésű kályhával fút, akinek van kertje, már bocs a kifejezésért, de trágyázni fel tudja használni a hulladék egy részét, a műa palackokat gyűjtik külön helyeken, a papírt szintén stb.stb.stb... most akkor miért fizessek???? mert kell, mert előírás... most pedig még többet és többet, pedig lehetne másként is...”
 • 15. TancsKaszabell 2009. július 31. 17:01
  „Valahogy úgy is történt ahogy azt vártam.Miért is viselkednének másként a város fideszes vezetői mint a parlamenti elvbarátaik.
  Igaz a "monnyon le" felszólításhoz némi magyarázat után jutottak el,de eljutottak.Hatása a szokásos volt ,komolytalan !!

  Mellébeszélések a tények takargatása,határidők furcsa értelmezése, jogszabályok értelmének vitatása, a kormány "népnyúzó"," önkormányzat ellenességel" való megvádolása,bár mosolyogva hatásos kis szünetekkel, körbe-körbepillantva ........hát ilyen egyszerű ez ?
  Noha szinte mindenki tudja mi az igazság, ennek megfogalmazására, mint önkritika semmi remény most sem.

  A "bálanya" is hallgat,mit is tudna mondani szegény pára.Tényleg miben is áll meg az ő felelőssége ?
  Nem is tudom,ő csak a .......dísz.

  A frakcióvezető úr szerint miről folyik itt a hosszas vita,hiszen az ülés " eredeti témája mindössze annyi,hogy s soproniak ingyenesen használhassák a garázst szeptember végéig."
  Ilyen egyszerű ez !Bizony !

  A nagy varázsló meggyőző most is ,sikerrel végzi a napirendi témák vezetését és ott ahol kell még zárt ülést is kezdeményez.Vajon miért volt erre szükség ? Hiszen van jegyzőkönyv,hangfelvétel is minden bizonnyal van.

  A polgármester úr most is a szokásos érveit bizonygatja ,- kitudja hányadszor-, és a dicső elődeire mutogat mint eddig mindig.Ő nem felelős semmiért ! A csúcs .....mindenki aki felelős mondjon le,még a tanácsadók is !
  Nem ők és az ő tanácsadóik , hanem az elődök.

  Megtudjuk viszont,hogy a mélygarázs a "legmesszebb menőkig megfelelő!" Bár ez a városnak,nekünk+ 80 millióba került eddig !
  (A térbeton változatlan állapotban van,a lejáró díszburkolata nincs újra rögzítve,a szökökút nincs helyreállítva,a lejáró díszkövei töredezettek még mindíg,a Petőfi szobor nincs a helyén,a táblák hiányosan vannak kitéve,a felbontott "kutakodó" árkok .......a növényzet...... stb.
  A tábla mégis hívogatóan hat az autósokra és ennek akár hiszik akár nem örülök !!!!
  ..............Ja és bizony a lift ugyan akkora mint eredetileg és nem is működik,és láttam néhány kamiont is áthajtani a "nem biztonságos" födém feletti úton ,ma!)

  Tessék már megmondani mi került eddig 80 millióba ?

  Ebben a közegben személyeskedésbe fajul minden ésszerű kritika ! Elsikkad a lényeg , igazi válaszokhoz majd később jutunk,talán évek múlva.

  A szavazógép még működik, és a felületes szemlélő ,-és ez pedig sajnos a többség-,számára nem látható,hogy még mélyebbre süllyedtünk.”
 • 14. 1soproni 2009. július 31. 07:27
  „"Miért érte váratlanul a várost egy tíz évvel ezelőtt nyilvánossá vált irányelv? - kérdezi Biczi László (MSZP)"
  "Simon István azt mondja, hogy mivel februárban még nem volt látható a kiadás, nem képeztek rá tartalékot"
  Én ezt már nem is értem. Rossz vicc, ami a városházán folyik.
  Lemondok a Helyi Téma kiadványról. Az ebből részemre eső részt fordítsák a szemétdíjra.
  Sajnálatos, hogy ilyen irányú felelősségre vonás sem állami, sem önkormányzati szinten nincs :(

  Fura, hogy a mélygarázs biztonságos lett. Csináltak vele valamit?”
 • 13. Intel 2009. július 30. 22:17
  „-moderálási elveink sorozatos megsértéséért hozzászólási lehetőségét egy hétre felfüggesztettem. a moderátor”
 • 12. Intel 2009. július 30. 21:42
  „Látó

  Walterék tervezete arról szólt, hogy Sopron és harminc valahány település társulást hoz létre.
  Jelenleg ez már működik is....
  Mivel a települések nem tudták volna a rájuk eső önrészt kifizetni, akkor úgy döntöttek, hogy Sopron hitelt vesz fel, majd ebből finanszírozzák meg.
  Ezt az összeget 20-25évre elosztották volna, majd a szemét díjba építették volna, igy lett volna vissza törlesztve a hitel.
  Tény az önrészt megemelték, de ez nem volt ok arra, hogy a projket elbukjon...

  A probléma ott van, hogy a város minden pénzt elköltött, hitelt pedig nem kap, mivel a 8milliárdot is csak a szerencsének köszönhetik, hogy feltudták venni.
  Erről Hruby többet tudna mesélni...
  Sopronnak vége, mivel vagyona nincs, és hitel lehetőségeit is kimerítette.
  Ezért már az önrészeket sem tudják fedezni a pályázatoknál....”
 • 11. Intel 2009. július 30. 21:34
  „Aki csúsztat az Fodor polgármester!

  Volt egy kistérségi gyülés a Fertőmenti polgármestereknak annó.
  Akkoriban kérdezték Fodort, hogy miért nem tudják már meghatározni a helyes írányt ez ügyben!
  Fodor válasza az volt, hogy ez nem az ő dolga elrendezni!
  Sajnos nem tudom leírni melyik polgármesternek válaszolta ezt, de ha olvassa akkor név nélkül írja le hogyan is történt ez az eset!
  Na és ne feledjük Mágel felelőségét se, mert a hulladékgazdálkodás társulás vezetője éppen ő!
  Aki nem tett semmit ez érdekében!

  Másik kérdésem az, miért nem a Rekultiv Kft-vel szerződtek le, hogy a szemetet csak odáig utaztassák meg?
  2015ig a Rekultivnak működési engedélye van, amit még 10évig útánna hosszabítani lehet...

  Abdai a sportot intézte el...
  Mágel a szemét kérdést...
  Aztán lehetne még sorolni...”
 • 10. látó 2009. július 30. 21:27
  „Azért azt senki se felejtse, hogy (a jelenlegi áron) 2 mrd-t hozzá kell majd tenni a Cséri projkthez is, ez Sopronra nézve kb. 1,2-1-4 mrd-t jelent! Erre egyáltalán nincs fedezet, tehát marad a projektcég, ami a jelenlegi 15%-os emelés sokszorosát fogja jelenteni (ezt egyébként éppen mindegy ki van hatalmon, az éppen regnáló hatalom vinné keresztül)! Még szerencse ,hogy az Eu-ban nem szabvány a 10 sávos autópálya, mert már most mindenki elveszítené a magántulajdonát...”
 • 9. egysoproni_ 2009. július 30. 21:23
  „moderálva off”
 • 8. Csabazs 2009. július 30. 20:38
  „Patriot 6#

  A polgármesternek nem cilinderből kellett volna előrángatni a szemétlerakót, hanem pályázni és dolgozni kellett volna érte!”
 • 7. Csabazs 2009. július 30. 20:34
  „Miért várt eddig a városvezetés a szemétlerakás problémájával.
  Már 2006-ban is tudták, hogy a Harkai úti szeméttelepet be kell zárni!
  Évenként lett hosszabbítva az engedély!
  Ezt nem lehet az előző városvezetés számlájára írni!

  Miért, nekünk lakosoknak kell + 15%-ot fizetni a városvezetés nemtörődöm munkájáért?

  Azon már nem is csodálkozom, hogy ezt a döntést zárt ülésen hozták meg!”
 • 6. patriot 2009. július 30. 20:31
  „Azért kíváncsi lennék arra vajon milyen előkészületet végeztek regnálásuk alatt Biczi uramék,mert azt nem hinném,hogy polgármesternek három év alatt kellett volna a cilinderből előrángatni egy szemétlerakót.

  Önök mit tettek annak érdekében,hogy ez is egy sikertelen történetté vált?”
 • 5. Biczi_László 2009. július 30. 19:57
  „A Fidesz frakció, Simon István indítványára zárt ülést szavazott meg a hulladék díjemelése ügyében.
  Zárt ülésről nem tudósíthatok, de annyit azért leírnék, hogy nem véletlenül rendeltek el zárt ülést, ugyanis világosan kiderült, hogy a szemét mostani utaztatása városvezetői hiba.
  A többi kérdésen lehet vitatkozni és mutogatni - szerintem ott is egyértelműbb a helyzet -, de a szemét Ajkára való utaztatása és az ennek következtében kidobott minimum 60 millió Forint, a mostani városvezetés sara.”
 • 4. alika 2009. július 30. 19:47
  „Attól a naptól, amikor kiküldik az emelt díjas csekket, a városháza elé fogom a kukámat üríteni...!
  Remélem nem leszek egyedül!”
 • 3. bobo 2009. július 30. 19:26
  „moderálva off”
 • 2. látó 2009. július 30. 19:04
  „Van éppen elég baj a Holdingal..javítsuk már ki STKH-ra a céget..”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Abdai: A kormány a hibás

Sopron – A szocialista kormány elhibázott politikájának következtében zárták be a soproni… Tovább olvasom