Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Rendezvényközpont az Esterházy-kastélyban

Fertőd - Az Esterházy-kastély rehabilitációja új szakaszához érkezett: elkezdődött az egykori nevezetes bábszínház épületének felújítása. Rendezvényközpontot hoznak létre benne.

Ácsok és más mesteremberek dolgoznak a fertődi műemlék-együtteshez tartozó bábszínház épületén: elkezdődött a tömb teljes felújítása. A kivitelezők elmondták: mindenekelőtt kicserélik a tetőzetet, továbbá az épület valamennyi régi, homlokzati nyílászáróját is helyreállítják. Mint ismeretes, több évtizeddel ezelőtt a bábszínházat magtárként használták, ezért annak idején megváltoztatták az épület szerkezetét. A mostani felújítás során a régi nyílásosztást is visszaállítják, egyszersmind megerősítik az épületet.

Az egykori bábszínház tetőzetét cserélik a szakemberek a kastély parkjában. Fotó: Magasi Dávid
Az egykori bábszínház tetőzetét cserélik a szakemberek a kastély parkjában. Fotó: Magasi Dávid

– A tervek szerint e munkák valószínűleg jövő tavaszra elkészülnek – közölte dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója. – Az ezt követő második ütemben a belsőépítészeti feladatokra koncentrálunk. Az egykori bábszínházból a kastély külső rendezvényközpontját alakítjuk ki. A háromszáz főt befogadó létesítmény önálló kulturális programoknak ad majd helyet: bábszínházi előadások éppúgy a kínálat részei lesznek, mint koncertek és más hasonló, színvonalas események, fogadások. A projekt uniós támogatással valósul meg, közel ötszázmillió forintos költséggel. Ha a második ütem pénzügyi szerződését sikerül az ősz folyamán realizálni, akkor 2012-ben felavathatjuk az Esterházy-kastély régi-új létesítményét.

Az igazgató elmondta még, elkezdődött a műemlékegyüttes új, mintegy hét-nyolcszáz autó és több autóbusz befogadására alkalmas parkolójának építése is, ahol a kastély modern fogadóépületét is felhúzzák majd.

Olvasóink írták

 • 4. janika 2010. augusztus 14. 10:11
  „Normális esetekben az efféle romot éldózeróljak. Ja, hogy a közpénz itt nem számít!”
 • 3. xtc 2010. augusztus 13. 12:30
  „ismét 1nagy parasztvakítás...”
 • 2. poháralátét 2010. augusztus 12. 19:40
  „mire befejezik a kastély "rehabilitációját" kezdhetik előről”
 • 1. janika 2010. augusztus 11. 13:01
  „No itt is apolitikusok verik majd a nyálukat a bábjaiknak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs pénz étkezési utalványokra

Sopron - A kórházban nem kapnak étkezési jegyet a dolgozók – jelezte olvasónk, aki úgy tudja,… Tovább olvasom