Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Rendeződik a Deák téri bunker sorsa

Sopron - Nem sokáig tátong már üresen a Deák téri multifunkcionális létesítmény. Képgaléria, kávéház és internetsarok nyílik.
 
Szem- és fültanúi voltunk, amint egy turista házaspár a Deák tér kis vízeséssel megbolondított multifunkcionális létesítményénél találgatott. ˝Mi lehet ez?˝ – kérdezte a feleség. ˝Nem tudom˝ – tekintett le a férj a mellvéd mögül. ˝Talán váróterem... vagy vízi színpad.˝

Az ünnepi hetek néhány eseménye élettel töltötte meg – gúnynevén – a ˝betonbunkert˝, ám azt megelőzően és azóta is csak üresen tátong. Pedig nyáron programokat lehetne szervezni, a helynek megfelelőt: amatőr kamaraegyütteseknek, szólisták bemutatkozásának, versmondók estjének adhatna otthont, fiataloknak, akik kulturáltan és élményekben gazdagon tölthetnének el itt pár hangulatos órát. Akár fellépőként, akár a nézőtéren ülve. De eddig semmi ilyesmi nem történt.

A helyzet azonban hamarosan megváltozik. Az uniós pénzekből készült Deák téri ingatlan és tér hasznosítására kiírt önkormányzati pályázat eredményes volt. – A bérleti jogot 2013. július 22-ig a Central Nonprofit Közhasznú Kft. nyerte el – tudtuk meg a városházán.

A Deák téri multifunkcionális létesítmény üresen tátong. A tervek szerint már nem sokáig. Fotó: Gosztonyi
A Deák téri multifunkcionális létesítmény üresen tátong. A tervek szerint már nem sokáig. Fotó: Gosztonyi

– Sopron képző- és iparművészeti, nevelési, oktatási, kulturális tevékenységének fejlesztését tűztük ki célul, előadások, kiállítások szervezésével – közölte a kft. ügyvezetője. – Az épületben képgalériát, kávéházat és internetsarkot működtetünk majd. Az épület garanciális hibáinak kijavítását követően – várhatóan szeptemberben – az ingatlant használatba vesszük. A működtetéshez szükséges berendezések elkészültét és a beszerelést követően úgy két hónap múlva meg is kezdhetjük tevékenységünket.

Az épületben képgalériát, kávéházat és internetsarkot működtetnek majd.
– Az üzemeltető tervei megvalósításában támaszkodhat az NYME Alkalmazott Művészeti Intézete hallgatóira, elsősorban a Work-Shopron önszerveződő ifjúsági egyesületre – mondta Mészáros György intézetigazgató. – Nemcsak a belső kialakítás tér- és színvilágának megteremtésében, hanem a kulturális események szervezésében, ötletelésben is számíthatnak az egyetemisták kreativitására. Reményeink szerint élettel töltődne meg a létesítmény, ahová a helyi és a városkörnyéki fiatalok sokaságát várjuk.

Olvasóink írták

 • 20. Filtec 2009. augusztus 23. 20:22
  „Re: #19. Beaubo


  Az a 19. századi szökőkút sokkal szebb volt, mint ez a medence.

  Tegnap lementem ebbe a förtelménybe.

  3 A4-es papírra is kiírták, hogy "A WC zárva".


  Bementem, 2 óriási beázás van a plafonon. Ezt így senki sem fogja kivenni addig, míg a város nem hozatja rendbe.

  Ma a Petőfi-téren: A mélygarázs liftje: "A lift jelenleg nem működik". Én tuti, hogy elbontatnám azt a ronda liftházat. Az itt levő koszos medencéről ne is beszéljek. Undorító. Aki ezt megtervezte ide a színház gyönyörű épülete elé, aki meg átvette, azokkal hordatnám el a saját telkükre az építési törmeléket!  
   ”
 • 19. Beaubo 2009. augusztus 19. 15:55
  „Lárika!
  Egy bunker föld alá van. Ez az épület nincs föld alá, és a tetön víz folyik! Ez nem érdekes, szép, valami új?
  Szerintem próbáld utazni egy kicsit (föleg Nyugadt felé), hogy más városkat lássd, és akkor probáld összehasonlítani Sopronnal. Já fogsz jönni, hogy nagyon sokat hiányzik Sopronban...
  Sopron nem nagyon fejlödik, pihen a múlt pillérein! Pedig a múltban szépen féjlödött a város. Kell az új építészet egy városban, ha a 16. vagy 17. században se gondolták volna így, akkor most nem lennének a szép paloták a belvárosban, a Tüztorony vagy a Föposta, vagy a színház...
  De egyben egyetértek veled: Fodor Úr biztos nem újította fel így a Deák teret, Ö az Ö konzervatív, régimódi módján még a 19. századi szökökútat is visszaépítette volna! Minden kornak van a saját építészeti stílusa, ez most a miénk, a 21. századi. Ha ez jó vagy nem jó, ez inkább esztétikai kérdés. De szerintem bün, manapság a múlt stílusát utánozni, mert a formák a mai életnek a kifejzésük!”
 • 18. Cerwin 2009. augusztus 18. 07:36
  „Egész más lenne a hely, ha emberek töltenék meg. Hát hajrá! Legyen benne vendéglátó egység (Ez WC-t is jelentene!), legyenek programok.
  A téren egyébként a legörömtelibb dolog, a játszótér. Jó időben ezer gyerek érzi jól magát. A padokon rengeteg idős és fiatal. Megérte megcsinálni...”
 • 17. Lárika 2009. augusztus 17. 22:28
  „Háááát... Bunkernek sem jó, mert nem elég masszív.De hasonlít, ez tény. A stílusa? Mint Budapesten a Munkásmozgalmi Pantheon. Ezen a képen még rettenetesebb, mint a valóságban, talán a nagy látószög miatt. Ilyen (mű?)márvány kripták uralják a Deák (Május 1 :-))))) teret. Ez bizony nem Fodor polgármester úr bűne.
  A WC fontos lenne a turistáknak és azoknak, akik a játszótérre viszik a gyerekeiket. egyébkét csak "papíron" van 5-ig nyitva; én már találtam zárva 1/2 4-kor is :-(((((((”
 • 16. Kukac40 2009. augusztus 17. 19:39
  „Na de eredetileg nem erről volt szó? Mi akkor ez a nagy felfedezés? Ja, hogy azt még nem a Fodorék találták ki! :)”
 • 15. Beaubo 2009. augusztus 17. 18:18
  „Na végre, felébredik az ember!
  Szerintem egy kitünö hely, érdekes építészeti komposzició. A vízesés az épületnél nagyon izgalmasnak tartom, és szerintem nem bunker (vajon hogy engedheti meg egy szerkesztö egy ilyen szubejktív kifejzés?!?). Kávéház és koncertek, workshopok nagyon jól lesznek ott, és talán hozzájárulnak ahhoz, hogy a soproniak is rájönnek, hogy egy modern, transzparens épület is olyan szép lehet mint egy barokk vagy klasszicista. Söt, tökéletes hely lesz a fiataloknak, iskola után, vagy esténként, amikor gyönyörüen odasüt a nap a lépcsökre!
  Remélem színvonalas lesz, és nem gagyi.”
 • 14. vitriol2 2009. augusztus 17. 17:38
  „"üresen tátong " egyik legvaloszinübb oka, hogy az "önkormányzat"- na kik is vannak ott HATALOMBAN- NEM IRTAK KI korábban pályazatot. Na miért is, hát valoszinü, hogy ujjall(bocsi)ujsággal tudjanak mutogatni, hogy a tér gaz akaroi/tervezöi, hogy elszurták a "teret"-van egy "objektum" melyet senki nem használ. Hát mikor is lett átadva a tér? kik is vannak azota hatalmon?
  Deák- tér valaki irt egy véleményt:
  "...kovátz úr előbb saját egységeiben tegyen rendet utána zsibonghat. Ha meg akad egy konkurencia és nem tetszik neki,"
  hát neki a konkurencia biztos nem......Érdekes a fideszhez inkább közel álló helyi zöldek a".....kovátzi" térfoglaló benzisgözös megoldásához anno akkor nem igen szoltak.Na miért is nem?”
 • 13. hokiel 2009. augusztus 17. 13:01
  „Megvan a gomb: keressük meg hozzá gyorsan a kabátot!!!”
 • 12. Filtec 2009. augusztus 17. 11:36
  „Re #10 Intel

  Így meg a bokor alá termelik a kupacokat, gyerek, felnőtt (kutya) egyaránt.
  Máshol ezt hogy oldják meg? Ne legyen porcelán, lehet olyan, mint egyes osztrák, német autópályák melletti parkírozókban, rozsdamentes acél minden.

  Na, de hogy haza kelljen rohanni, mert bepisálok, mert nem mehetek a szoci-téren sehova, ez azért abszurd.

  Éljen Május 1-e!”
 • 11. mézgaaladár 2009. augusztus 17. 10:20
  „Hála Isten vége a kommunizmusnak és nem lehet hatalmi szóval vendéglátóhelyket varázsolni a semmiből. Vajon a Tercia miért nem nyitja meg a Deák vendéglőt. Azért mert az olyan csórók, mint at itt kommentelők (én is) nem tudnák eltartani. Ez az üzlet törvénye. Egyébként meg pályázhatott volna a betonbunkerre Intel és a többi örökkén nyafogó is.”
 • 10. Intel 2009. augusztus 16. 23:20
  „Filtec az észrevételed zseniális.
  Tudod én attól félek, hogy a vandalizmus, és az igénytelenség jellemezné az illemhelyet...”
 • 9. Filtec 2009. augusztus 16. 21:55
  „ 
  Re: #8
   

  Én inkább hazaviszem, mint hogy a Május 1 téren elővegyem. Aztán rámfogják, hogy én is magamutogatós vagyok. :)

  De most komolyan. Magyarország leghosszabb terén nincs egy olyan pisálda, ahol este 17 után is lehetne egy jót blunzólni?

  Mi van akkor, ha valakire nem a kicsi, hanem a nagy jön rá. Ez már ciki lenne ott. 
   
   ”
 • 8. Csetneky 2009. augusztus 16. 21:10
  „4. Filtec

  Bárhol, csak előtte jól nézz körül! :)”
 • 7. Stefano 2009. augusztus 16. 19:35
  „...kovátz úr előbb saját egységeiben tegyen rendet utána zsibonghat. Ha meg akad egy konkurencia és nem tetszik neki, csinálja úgy, hogy ő legyen a jobb. Egy egészséges versengés beleférne. Igaz, ahogy látom veszíteni nem szeret ez a jó ember.”
 • 6. Intel 2009. augusztus 16. 18:14
  „Jogos észrevétel!
  Csak a tér akkori nagy ellenzője Per.... Úr, nehogy megint negatív kampányba kezdjen.”
 • 5. Filtec 2009. augusztus 16. 17:17
  „Én egy sörözőt tennék oda, ami max 20:00 h-ig lehetne nyitva.
  Asztalok, napernyők, csapolt jó hideg soproni sörökkel. Esetleg perec, sűlt kolbász.

  Az egész téren SEMMI vendéglátó hely sincs.”
 • 4. Filtec 2009. augusztus 16. 17:14
  „ 
   

  Hol lehet a Május 1 téren este 17 óra után vizelni?
   
   ”
 • 3. TancsKaszabell 2009. augusztus 16. 15:44
  „Az újságírónak furcsa fogalmai lehetnek egy beton bunkerról ! Viszont nem igen engedhetjük meg magunknak,
  hogy egy ilyen központi helyen üresen kihasználatlanul "díszelegjen" ez az építmény.Talán tessék a tervezői
  melléklet javaslatait felidézni.Van illetve volt néhány alkalmas ötlete .
  Szerintem, talán a kiülős hely nyerő lehet,belül pedig kisebb tárlatok sora.”
 • 2. Intel 2009. augusztus 16. 13:50
  „Egy hangulatos kv-zó nem lenne rossz ötlet.
  Szép, nyugodt helyen, biztosan lennének.”
 • 1. Cerwin 2009. augusztus 16. 12:18
  „A Deák téren egy kávét nem lehet elfogyasztani, ideje valamit kezdeni már az épülettel. Mi csábítaná a turistákat, ha nem egy kiülős hely. Ami érdekes, hogy a biciklikölcsönzést és a turinformot hétvégén nem lehet igénybe venni. Ezt a baromságot. Talán csak akkor lenne rá igény...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elcsípték a szocpoltámogatás végét

Sopron - Lassan véget ér a nyár, s ezzel együtt az esküvők szezonja is. Sopronban úgy tűnik, nem… Tovább olvasom