Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Rendeződhet a vasöntöde sorsa

Sopron - Egy befektetési és ingatlanfejlesztési kft. vásárolta meg az egykor szebb napokat látott soproni vasöntödét. Az elképzelések szerint városias környezetet teremtenek a helyén.

A napokban fordulat következett be a soproni vasöntöde sorsában: egy helyi befektetési és ingatlanfejlesztési cég megvásárolta az ingatlant.
– Mintegy négy hektáros területről van szó, beleértve az irodaházat és az üzemcsarnokokat – mondta érdeklődésünkre Stubna Valér, az ingatlanfejlesztő cég ügyvezetője.

– Annyi bizonyosnak látszik, hogy a vasöntöde soha többet nem fog ipari tevékenységet folytatni. Ugyanakkor a főépületet mindenképpen szeretnénk megtartani, eredeti állapotát helyrehozni.

Tervezzük, hogy egy kis múzeumot is létrehozunk a falak között, hiszen a vasöntöde évtizedeken át a város egyik legmeghatározóbb vállalkozásai közé tartozott.

– Ám az üzemcsarnokokat és a többi létesítményt lebontjuk – vette át a szót Krizmanits László társügyvezető. – E művelet során fogjuk behatóbban megvizsgálni a talaj szennyezettségét is: a lebontással egy időben végezzük el a szükséges kármentesítéseket. Minderre valószínűleg a jövő évben kerül sor. Ezt követően városias környezet kialakítása a célunk. Ilyen vonatkozásban több elképzelés is megfogalmazódott, a végleges döntés 2008 elején várható. Nagyságrendben többmilliárdos beruházásról van szó.

A patinás múltú, 1910-ben alapított soproni vasöntöde 1998 végén került az osztrák Strebel-céghez. Az igazgató, J. M. Schüler akkori nyilatkozataiból úgy tűnt, a vasöntöde sorsa egyszer s mindenkorra megoldottá válik, és az üzem egy fényesen felfelé ívelő sikerszéria előtt állhat. Az erre vonatkozó elképzelések azonban kudarcot vallottak. Mára a vasöntöde teljesen leépült: csak a kihalt, siralmas állapotban lévő üzemcsarnokok sora árulkodik arról, itt régebben ipari termelés zajlott.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

320 millió hat új szakaszra

Sopron - Napi árfolyamon számítva újabb 320 millió forintos csatornázási – ISPA Plusz –… Tovább olvasom