Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Reménykednek a gazdák

Az idén tonnánként 9.170 forint körüli összegre számíthatnak a cukorrépa-termelők – tudtuk meg Fischer Bélától, a Magyar Cukor Rt. vezérigazgatójától. A petőházi gyár körzetében ezekben a napokban kezdik meg a gazdák a talaj-előkészítést, majd a vetést.
Több mint kétszáz kisebb-nagyobb, a petőházi gyárba szállító termelővel kötött szerződést az idén a Magyar Cukor Rt., amely térségünkben 13.800 hektáron termelteti az „édes" ipari növényt. A nagycenki Udvardi család az idén harminc hektáron vet cukorrépát.

Udvardiék is szerződtek

– Abban reménykedünk, hogy az idei esztendő szerencsésebb lesz, mint a tavalyi volt – fejtegette ifjabb Udvardi Imre. – A növénytermesztésben szinte minden az időjárástól függ. Az elmúlt év aszályos hetei alaposan megviselték a növényt, ezért kevesebb és rosszabb minőségű termett. 2003-ra már mi is megkötöttük a szállítási szerződést.
„ A talaj-előkészítéshez a héten kezdtünk hozzá. A cukorrépával hosszú távon számolunk."
– Az ipar és a cukorrépa-termelők között létrejött egyezmény szabályozza az átvett termény árát is – mondotta érdeklődésünkre Fischer Béla, a Magyar Cukor Rt. vezérigazgatója. – Az elszámolás alapja a cukorgazdasági évben (2002. július 1-től 2003. június 30-ig tart) értékesített cukor átlagára. A termelők egy tonna szabványos – 16 százalékos cukortartalmú – répa után prémiumokkal együtt 65,5 kilogramm cukor árát kapják meg. Számításaink szerint ez azt jelenti – 140 forintos kilónkénti értékesítési árat figyelembe véve –, hogy idén a termelők egy tonna cukorrépa után hozzávetőleg 9.170 forintra számíthatnak, szemben az elmúlt évi 8.750 forintos árral.
Persze az, hogy ebben az évben mennyi lesz a végleges ár, még számos tényezőtől függ. A termelőket hosszú távon azonban elsősorban az érdekli, hogy mennyire lesz jövedelmező számukra a cukorrépa-termesztés uniós csatlakozásunkat követően. Erre ma még senki sem tud pontos választ adni, de az biztos, hogy termelőnek és feldolgozónak egyaránt érdeke a termésátlagok növelése, a minőség javítása.

Az unióban

többet fizetnek


Szerkesztőségünk hozzájutott egy tizenhárom hektáron gazdálkodó német cukorrépa-termesztő elmúlt évi adataihoz. Eszerint a legjobb minőségű cukorrépáért tonnánként 60,12 eurót kapott. Ez napi árfolyamon – 245 forinttal számolva – 14.729 forint. Igaz, az átvételi árak összehasonlítása egy az egyben nem állja meg a helyét, mert a cukor ára például Németországban magasabb, mint nálunk. És ez csak az egyik eltérés a sok közül, mindez azonban jelzi, hogy a magyar gazdák még reménykedhetnek az eddiginél jobb jövedelmezőségben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az oktatás is nyerhet

Hiller István, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára csütörtökön Sopronban tartott szakmai… Tovább olvasom