Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Rekviem egy iskoláért

A Porpáczy-iskola jövőjéért aggódik egykori oktatója. Szilágyi Ákos félti a hatalmas szellemi tőkét felhalmozó kertészeti középiskolát, ami szakemberek ezreit adta az országnak az elmúlt évtizedekben.

– A Fertődön működött kertészeti középiskola bizonytalan jövője sokunkban vethet fel kérdéseket, főleg azokban, akik mint oktatók vagy mint diákok megismerhették – kezdte emlékezését Győrben élő olvasónk, Szilágyi Ákos, aki egykor óraadó volt az intézményben.

– Az Eszterházán a háború előtt működött birtokközpont kitűnő lehetőséget adott egy oktatási intézmény létrehozásához. Porpáczy Aladár vezetésével ezt meg is szervezték, és egy országos beiskolázású technikumot, valamint nemzetközi ismertségű kutatóbázist teremtettek. A Szabolcs megyétől Somogyig kiválogatott jó képességű diákokkal élénk szellemiségű és irigyelt oktatási intézményt alakítottak ki.

Az 1956 után ide száműzött szakemberek, mint például Mőcsényi Mihály, tovább emelték a szellemi tőkét. A diákok könnyen kerültek be egyetemekre és a „fertődi" jelző nagy előnyt jelentett akár a minisztériumi helyekre is. Faragó Mihály professzor oktatási anyagai minden jobb szakközépbe eljutottak.

A felsőfokú oktatás menedzselése már nem sikerült, de még az ideiglenes növényvédelmi felsőfokú képzés is hozott ide érdeklődő és itt jól felkészített, máshol már technikusi vagy üzemmérnöki képesítést elért hallgatókat. Ide, a határsávba, ahova még a madaraknak is igazolvány kellett! – mondta el Szilágyi Ákos.

– Ebben az oktatásban vettem óraadóként részt, és még én is – két egyetemen szerzett papírjaimmal – tanulhattam az itteni tanároktól! 1990 után itt csináltunk Fülöp Géza polgármester támogatásával bentlakásos népfőiskolákat és mentünk át több alkalommal Féltoronyba (Halbturn) a Waldbot Pál vezette gazdaságot megnézni. Tanulságos volt.

– A fertődi szakmai képzés bizonytalansága ezért az 1945 utáni időszakot juttatta eszembe. Akkor más unióhoz kívántunk a szellemi műhelyek megszüntetésével közeledni.

Nagyapaként ezért élem át nehezen, ha ma hasonló eseményekről értesülök – adott aggodalmának hangot az iskola egykori tanára, aki megdöbbenve olvasta az iskola kálváriájáról szóló cikkeket a Kisalföldben. Amikor arról írtunk például, hogy „kilakoltatják" a kastélyból a nagy múltú intézményt és jobb híján fóliasátorba hordják a berendezéseit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zéró tolerancia a buszokon Sopronban

Szúrópróbaszerűen ellenőrzik a buszvezetőket a pályaudvarokon. Szondáztatás mindig is volt. Tovább olvasom