Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Rekultiváció kétmilliárdból a Harkai úton

Sopron–Csér - A becslések szerint közel kétmilliárd forintba kerülne a Sopronban, illetve a város környékén található tizenhat bezárásra ítélt hulladéklerakó rekultiválása. A pályázatot várhatóan november elején adják be.
A napokban jelent meg az a pályázati felhívás, amelyből a felhagyott vagy bezárásra ítélt hulladéklerakók felszámolására, ártalmatlanítására lehet pénzt nyerni. Sopronban, illetve a város térségében tizenhat ilyen telep található. A Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Rendszert alkotó negyvenöt település közösen indul a kiíráson. A Harkai úti lerakó esetében a pályázati pénz létfontosságú, ugyanis a telep működési engedélye – többszöri hosszabbítás után – 2009. június 30-án lejár. Amennyiben nem sikerül uniós forrásra szert tenni, a városnak saját pénzéből kell a felszámolást megoldani.

– A kiírás kétfordulós, de van rá esély, hogy a projekt jó előkészítettsége alapján egyből a második körbe kerüljünk be – mondta el Havas András, fejlesztési ügyekért felelős alpolgármester. – A hulladékgazdálkodási társulat gesztora Sopron, a pályázatot legkésőbb november közepén beadjuk. Lényeges, hogy az önkormányzati tulajdonú lerakók esetében akár százszázalékos támogatottság is elnyerhető.

Mint arról lapunkban korábban már beszámoltunk (legutóbb július 20-án, Késik a cséri beruházás címmel), Sopron és további negyvennégy település társulást hozott létre a szilárd hulladék kezelésének, válogatásának és lerakásának megoldására. Ennek keretében Cséren épül meg a lerakó, Sopronban a jelenlegi szeméttelep területén válogatóüzemet hoznak létre, két helyen pedig – szintén a Harkai úton és Fertőendréden – átrakó létesül. A települések mindegyikén lesznek hulladékszigetek. A 8–10 milliárd forintba kerülő beruházást támogatja az Európai Unió, valamint a magyar állam. A terv bekerült az úgynevezett a Környezet- és Energia Operatív Program kiemelt nagyprojektjei közé.

– Ezt a pályázatot eredetileg szeptemberben írta volna ki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, de a legutóbbi információk szerint az új időpont november elseje lesz – folytatta az alpolgármester. – Az önrész meghatározása sem egyszerű. Mindezt a pályázat írása közben kell kiszámolni a közel 160 oldalas kritériumrendszer alapján. Az azonban biztos, hogy a településeknek az eredetileg kalkulált tíz százalék helyett több, akár harmincszázaléknyi önrészt kell biztosítaniuk. A beruházást legkésőbb 2009 második felére kell befejeznünk. Úgy gondoljuk, hogy a szoros határidők ellenére tartható az átadás időpontja.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a kismartoni kastély lovardáját

Kismarton - Felújítják és átépítik a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastély lovardáját. A 19… Tovább olvasom