Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Régi igazgatójáról nevezték el az iskolát

Pantzer Gertrúd nevét viseli ezentúl a harkai iskola. A helyiek által nagyra becsült pedagógus 1943 és 1978 között tanított az intézményben, ahol iskolaigazgató is volt.

Szabó Károly polgármestertől portálunk megtudta: a képviselőtestület egy évvel ezelőtt határozott arról, hogy Pantzer Gertrúd nevét veszi fel az általános iskola, a döntésben a lakosság véleményét is kikérték.

– Mindenképpen helyi kötődésű emberről szerettük volna elnevezni az iskolát. Pantzer Gertrúd bárki számára példakép lehet. Ő volt a település első női tanítója, 1946-ban, a kitelepítést követően Harkán maradt. 1948-ban kinevezték igazgatónak, ám 1960-ban válaszút elé állították, vallásossága miatt lemondásra kényszerítették. Ő a hite mellett döntött, így új igazgató került az iskola élére. Ezt követően is az intézményben maradt, aktívan szervezte a kulturális életet, mindenkihez volt egy jó szava, gyámolította, segítette az elesetteket 1994-ben bekövetkezett haláláig. Úgy gondolom, méltó emléket állítottunk neki, s az iskolánk is büszke lehet a névadójára – mondta Szabó Károly.

Pantzer Gertrúd 1943-ban, 24 évesen került Sopronból Harkára tanítani. Egész életét a gyermekeknek, a falunak szentelte. Szakkört szervezett, színdarabokat írt, szaklapokban publikált.

Olvasóink írták

  • 2. MZG 2010. június 10. 17:57
    „Éljen!
    Becsüljük meg az elődöket, őrizzük nevüket, példamutatásukat!”
  • 1. bogote 2010. június 08. 23:22
    „Nagy örömmel tölt el. Személyesen isjól ismertem. Tanitotta a kisfiamat németre annak idelyén. Ő még az az "igazi régi " tanitó néni volt. Önzetlen és jóságos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni fiatalok - veszélyzónában a kábítószer

A soproni fiatalokra leselkedő legnagyobb veszély továbbra is a kábítószer. Tovább olvasom