Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Régi autó bontásáért fizetni kell

Sopronban átlagban napi egy jármű kerül bontóba. A kivonáshoz az autón kívül az okmányaira is szükség van.
A szocializmusban kincset ért az autó, hisz kevés volt belőle, évekig kellett várni rá. Mára a keleti blokk járgányai legalább tizenöt–húsz évesek, régi Trabantot, Ladát elvétve látni az utakon, s az öreg nyugati autók is kikerülnek a forgalomból. Korábban sokan csak úgy az utcán vagy a patak partján hagyták a roncsot. Az uniós és már nálunk is átvett szigorú szabályozás azonban az újrahasznosítást célozza meg. Ehhez a bontásra szakosodott iparág is kifejlődött.

– A teljesen használhatatlanná vált roncs elhelyezéséért a tulajdonosnak tízezer forintot kell fizetnie, ami fedezi a bontási igazolás kiállítását és a veszélyes hulladék ártalmatlanítását – mondta el a Kisalföldnek Lajter Miklós, a soproni autóbontó tulajdonosa. Ausztriában magasabb a roncsautó elhelyezési díja. A határ túloldalán az önkormányzatok saját lerakóiban van lehetőség megszabadulni a forgalomból kivont személygépkocsiktól. Az osztrák falvak és városok képviselő-testületei általában 50–200 euró közötti összeget kérnek az elhelyezésért. – A bontási igazolás a forgalomból kivonáshoz szükséges, ehhez az autóra és annak papírjaira is szükség van – folytatta Lajter Miklós. – Gyakran előfordul, hogy a tulajdonos hulladékvasgyűjtőknek adja az autót, így azonban már nem állítható ki igazolás. A veszélyes hulladék kezelése a másik költség, ami a roncsautóval kapcsolatban felmerül. Az uniós normák fő szempontja az újrahasznosítás, így a vas- és gumialkatrészeket, valamint az olajat külön-külön szállítják el és kezelik. Az autó gazdájától a forgalmi engedélyt, a kocsi törzskönyvét és a személyi igazolványt vagy meghatalmazást is kérünk. Havonta átlagosan 30 autót vesz át a telepünk. Igaz, egyre kisebb számban, de előfordulnak a város különböző pontjain „ottfelejtett" járművek.

– Kérelemre, véglegesen a bontási igazolás birtokában lehet kivonni a járművet a forgalomból – mondta el érdeklődésünkre Becher Rezső, az okmányiroda vezetője. – Az igazoláson kívül hozni kell a forgalmi engedélyt, a törzskönyvet és a rendszámtáblákat, ezeket végleg bevonjuk. A forgalomból történő végleges kivonás határozattal történik. Az eljárás szolgáltatási díja ezerötszáz forint. A gépjárműadót előíró adóhatóság hivatalból értesül a kivonásról. A tulajdonos ezután bemehet a biztosítóba, és töröltetheti a járművet a regisztrációból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átvette hivatalát az új polgármester

Dr. Fodor Tamás, Sopron új polgármestere szerdán hivatalosan átvette a város adminisztrációját és jelképes kulcsát Walter Dezsőtől. A korábbi városvezető biztosította dr. Fodor Tamást, Sopron ügyeit illetően bármiben és bármikor a rendelkezésére áll. A város gazdasági, fejlesztési, szociális és számos más szakterületeivel összefüggésben tízezer oldalnyi iratot nyújtottak át az új polgármesternek. Tovább olvasom