Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Régészeti park a Bécsi-dombon

Információs központról nincs szó, a tervezés a "Scarbantia Régészeti Park"-ra vonatkozik.

Könnyűszerkezetes kilátótorony tervei készülnek a Bécsi-dombi amfiteátrum mellett – reagált Kuslits Tibor főépítész Gömöri János régész felvetésére. Jelzésszerű utalásokkal régészeti parkot szeretnének a területen kialakítani – ebben egyetértenek a szakemberek.

– Szó sincs információs központról – szögezte le Kuslits Tibor –, a polgármesteri előterjesztésben Scarbantia Régészeti Park néven szerepel az elképzelés. Az amfiteátrum részleges rekonstrukciójáról van szó, vagyis az északi kávea (lelátó) könnyűszerkezetből jelzésértékűen kiépülne, mutatva, mekkora és milyen is lehetett a római korban az építmény. Ez az alkotás használható lenne szabadtéri színpadként – ennek hiánya ugyanis évek óta gondot jelent. Mellette épülhetne a kiállítótorony, egy könnyűszerkezetes alkotás, ahonnan a város régészeti emlékei jól beláthatóak – a kilátó üvegébe vésve, jelzésszerűen, például a kelta falu vagy a Várhely. Ez egyelőre tanulmánytervként szerepel, immár a tizedik változatban – nyomatékosítja a főépítész –; elsődleges célunk ugyanis, hogy aki felkeresi a Bécsi-dombi amfiteátrumot, ne egy rendezetlen domboldalt lásson csak belőle.

– A Scarbantia Régészeti Parkot valóban fejleszteni kell, egységes koncepció keretében, figyelembe véve a római városfalöv még egészen be nem fejezett helyreállításait is – mondja Gömöri János, a Scarbantia Társaság elnöke, az 1992-es amfiteátrumi ásatás vezetője. – Ha azonban állandó színpad épülne az amfiteátrumnál, betonalappal, ahhoz mindenképpen szükséges a régészeti ásatás. A feltárás, rekonstruálás, konzerválás, fenntartás és őrzés nagyon költséges. Ideiglenes színpad azonban felállítható az arénában: először így kellene tesztelni a helyet, hogy mennyire alkalmas szabadtéri színházi előadásra, mennyire zavaró az elkerülő út forgalma, zaja. Sajnos a könnyűszerkezetű torony is zavarná a kilátást a városra – állítja a régész. – Mivel a magasabb kávea az amfiteátrumban nagyjából egy szintben van a várostorony erkélyével, onnan ma is jól láthatók a vaskori régészeti lelőhelyek.

Bertha Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ''Év oroszlánja''

A Lions klub soproni szervezetének bálja hárommillió forintos bevételt eredményezett, amelyet jótékony célokra fordítanak a szervezők. Az „Év oroszlánja" díjat idén Tóth Kálmán, a klub titkára kapta. Tovább olvasom