Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Régészeti leletekre bukkantak

Több értékes régészeti leletre - többek között egy római díszkútra - bukkantak az elmúlt hetekben a valamikori jezsuita konviktus épületében, ahol a Soproni Zeneiskola kap majd helyet. A leletek a XVII. századi épület felújítása során kerültek napvilágra.
Kiderült, hogy az épület pincéjében egy II. – III. századi római kút bújik meg, az udvaron pedig az épület alapításával valószínűleg egyidős kávás kút maradványaira találtak. Időközben újabb adalékokat gyűjtöttek a régészek a konviktusépület történetéről is.
A hat méter mély, kőből rakott római kút maradványait a konviktusi épület pincéjében találták meg. Mint azt Gabrielli Gabriella, a Soproni Múzeum régésze elmondta, korsók, dörzstálak és fazekak rengeteg töredékét hozták fel a kútból. Számos terra sigillata (pecsételt föld) edénymaradvány is előkerült. A Patak utca felé eső szakaszon a XVII. századi városfal alapjait találták meg. Az udvaron egy szép kávájú, kőből kirakott járószintű, 18,5 méter mély kútra leltek. A napvilágra került mindkét kutat a későbbiekben szeretnék bemutatni az érdeklődőknek.
Nemes András művészettörténész régóta kutatja a konviktus épületének történetét. Elmondta, hogy azt 1659-ben, illetve 1660-ban hozták tető alá a dunántúli nemesi ifjak számára. A megépítésének gondolata Draskovich György győri püspöktől származik. Elkészülte után bentlakásos kollégiumként működött a jezsuita rend kezelésében. Olyan fiatalemberek jelentkezhettek ide, akik katolikusok voltak, illetve reformátusként hajlandóságot mutattak az áttérésre. A Patak utcai konviktusépület ezzel a küldetéssel működött egészen 1674-ig. Ezután a rend elcserélte egy belvárosi épületre, miután a ház Esterházy Pál, későbbi nádor tulajdona lett. Az elkövetkező két és fél évszázadban majorságként, majd lóistállóként, takarmánytárolóként üzemelt. A nyolcvanas évek közepéig az Ingatlankezelő Vállalat használta raktárként, azóta üresen állt mostani reneszánszáig.
A feltárások során az épületben több kályha helyét megtalálták, ami az eredeti térosztás rekonstruálásához ad alapot. Bebizonyosodott az is, hogy az épület földszinti födémszerkezete sík volt és nem boltíves, mint napjainkban. A konviktus épületének egyedülálló kincsei mégis azok a XVII. századi festett famennyezetek, amelyeknek hazánkban nincsen párjuk. Ezek a majdani zeneiskola büszkeségei lehetnek, restaurálásuk már elkezdődött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni fürdők fényesebb napjai ?

A soproni fürdőket több mint egy évtized után ismét a vízmű üzemelteti. A megyei cégbíróság… Tovább olvasom