Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 8°C Még több cikk.

Régészeti leletek a Bécsi utcában

Más és más korokból való épületek nyomaira, római kori falmaradványokra, ókori cserépdarabokra leltek a Soproni Múzeum munkatársai a Bécsi utca környékén zajló ásatásokon.
A Szent János-templom, továbbá az egykori Mária Josefinum Egyesület által működtetett, s mai formáját 1904-ben elnyert gyermekotthon környékén elkezdődtek az ásatások. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által előírt munkálatok költségei meghaladják a hárommillió forintot. A régészeti feltárás finanszírozása a gyermekotthon épületének új tulajdonosára hárul, aki lakóövezetet alakít ki a százéves tömb és környékéből.

Tömbök maradványai

Az ásatások eddigi eredményeivel kapcsolatban Nemes András művészettörténész múzeumigazgató elmondta: már korábban is feltűnt, hogy a Bécsi utca és a Szélmalom utca által határolt tájék – azaz a templom és a gyermekotthon több mint négyezer négyzetméteres udvara – városképileg mennyire „üres". Most beigazolódtak az egykoron volt épületekre vonatkozó feltevések: más és más korokból származó tömbök maradványait sikerült részben feltárni.

XIX. századi fogadó

Megtalálták annak a XVII. századból való épület alap- és felmenő falait, beomlott pincéit, amely a dokumentumok szerint a XIX. században már fogadóként működött, s amelyet az 1860-as évektől kezdve a Víg Paraszthoz címeztek. A földterasz alsóbb területein pedig római kori falakra bukkant Gabrieli Gabriella régész, aki nem mond le arról sem, hogy a johanniták egykori épületének a nyomait is megtalálja.

Tanulmány készül

Az egy hónapig tartó munka után a szakemberek tanulmányban összegzik a kutatás eredményeit. Akkor döntik el, mi az, amely a későbbieken a nagyközönség előtt is bemutatásra érdemes.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök olimpiája

Két soproni és egy győri rendőr is ott futott a nevadai hőségben, a rendőrök és tűzoltók minden… Tovább olvasom