Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Rakovszkyé a babérkoszorú

Rakovszky Zsuzsa, a Sopronban született költő, író tegnap az Akadémián Göncz Árpádtól vehette át a 2002. évi Magyar Irodalmi Díjat.
A számos kitüntetést, elismerést – többek között a József Attila-díjat, a Soros Alapítvány Életműdíját, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja-díjat – magáénak tudható Rakovszky Zsuzsa most egy újabbal büszkélkedhet: verseskötetei, fordításai után első regényével, A kígyó árnyékával a Márai Sándor-díjat és a Magyar Irodalmi Díjat is kiérdemelte. Utóbbit hétfő vehette át az Akadémia épületében, ahol elhangzott, az elismerést alapító Magyarország Európában Alapítvány a színvonalas magyar szépirodalmi alkotásokat szándékozik támogatni, hozzájárulva azok külföldi megismertetéséhez is.
Rakovszky Zsuzsa 1950. december 4-én Sopronban született. Itt is érettségizett, a Martos Flóra Gimnáziumban, majd az ELTE-n szerzett magyar–angol szakos diplomát. Volt könyvtáros és szerkesztő, 1987 óta viszont szabadfoglalkozású író, műfordító. Az irodalom kedvelői elsősorban versesköteteit és fordításait ismerhetik. Első regényével, a részben Sopronban, illetve Ödenburgban játszódó A kígyó árnyéka című kötettel egyszerre az irodalmi élet reflektorfényébe került. A soproniak a Cédrus Könyvkereskedésben személyesen is találkozhattak vele a kötet júniusi bemutatóján. Rakovszky Zsuzsa akkor szerényen vallott művéről, arról, hogy miként kutatott hónapokon keresztül a könyvtárakban, levéltárakban, s mi áll a pontos lélektani megfigyelések hátterében.
A kígyó árnyékának története a Bocskai-felkelés idején játszódik. Főszereplője, Lehmann Orsolya később, 1666-ban leírja emlékeit, bevallja nagy bűnét, amit egész életében rejtegetett. Rakovszky Zsuzsa egy nő sorsáról, személyiségéről ír – nőként, de ez csak jót tett a könyvnek –, s úgy vezeti végig olvasóját a családi és szerelmi viszonyokon, ahogy csak a legnagyobbak tudják. Nem is csoda, hogy a könyv első kiadása már országszerte elfogyott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a múlt foglalkoztatja

Berényi János, a GySEV Rt. egykori elnök-vezérigazgatója, majd elnöke még mindig nosztalgiával… Tovább olvasom