Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Rák patak: Mederrendezéssel az árvíz ellen

A Rák patak magas vízállása miatt hét év alatt 222-szer riasztották a tűzoltóságot. Most a medret rendezik, és bíznak, hogy nem lesz több árvíz.

Mágel Ágost, a Városfejlesztési bizottság elnöke és Rádonyi László önkormányzati képviselő a Rák patak mederrendezésével kapcsolatos részletekről pénteken a helyszínen tartott sajtótájékoztatón számolt be - közölte a sopron.hu.

Mágel Ágost elmondta: azért kezdeményezték a partszakasz mederrendezését, mert ezzel évtizedek óta fennálló súlyos gondját oldották meg a környéken lakóknak. A Rák-patak belterületi szakasza lakott, beépített területek között halad, ahol fontos feladat az anyagi károk, valamint a balesetveszély megelőzése.

2002. és 2009. között a tűzoltóságot 222 alkalommal riasztották a Rák-patakhoz. A tűzoltóság statisztikájából is jól látható, hogy a patak magas vízállás esetén több alkalommal is problémát okozott az ott élőknek. A beruházás kiemelt célja tehát a különböző vízkárok lehetőségének csökkentése.

Rádonyi László, a körzet önkormányzati képviselője mindezekhez hozzátette:

- A pályázat benyújtása előtt lakossági fórumon ismertette a város a terveket, amiket a patakkal szomszédos ingatlanok tulajdonosai üdvözöltek.

A terület előkészítő munkálatai (a meder közvetlen közelében favágás, bozótirtás, hulladékgyűjtés, törmelékelszállítás) megtörténtek, a Frankenburg úttól a Fenyő téri iskoláig befejeződött a rézsűrendezés, valamint szintén ezen a szakaszon elkészült az ideiglenes partbiztosítás kőszórással.

Az előkészítő munkálatok során a teljes szakaszon kizárólag olyan fák kerültek kivágásra, amelyek a víz lefolyását gátolták, balesetveszélyesek voltak, vagy már korábban kiszáradtak. A mederben található fák törzsében és ágaiban magas vízállás esetén a patak által szállított hordalék elakadt, ami a lefolyást gátolta, így a patak könnyebben kiléphetett medréből.

Az Erzsébet-kertben kerékpárút közelében található sövény is visszavágásra került. A sövény ifjító visszavágása már hosszú ideje indokolt volt, azonban a patak kezelője – vélhetően anyagi okokból – ezt nem tudta elvégezni. A visszavágást követően a sövény rövid időn belül ismételten kihajt, így a kedvelt közpark ápolt, esztétikus értéke lesz.

A következő időszakban megvalósul a csapadék- és szennyvízbekötések felülvizsgálata, majd a jogszerű bekötések állagának megóvása. A régi terméskő burkolatot kijavítják, a szakasz partvédelmét pedig biztosítják. A patak melletti közlekedő sávot alakítanak ki, összhangban a vízjogi előírásokkal.

A munkálatok az engedélyes terveknek megfelelően haladnak, a projekt befejezése –az időjárás függvényében- nyár elejére várható. A munkálatokról tájékoztatjuk a területileg érintett ingatlanuk tulajdonosait.

A projekt összköltsége: 176 millió forint, a kapott támogatás az összeg 85 százaléka.

Fotók a bejárásról itt >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvételi - A NYME-n 1100 a teljes intézményi keretszám

Közzétették a felsőoktatási intézményi keretszámokat és a kapcsolódó költségtérítéseket. A diákok… Tovább olvasom