Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Ragadozók tizedelik a rackanyájat

Az elmúlt hetekben éjszakánként valószínűleg rókák jártak a Fertő–Hanság Nemzeti Park rackanyája körül. Eddig több mint húsz állatot pusztítottak el az elszaporodott ragadozók, egyelőre azonban még nem sikerült kilőni őket.
Váci Miklós, a nemzeti park őrszolgálat-vezetője maga is látott már a ragadozók által megrágott juhot.

– Az immunizálásnak köszönhetően sokkal több a róka, mint ezelőtt pár évvel. Ez nemcsak a földön fészkelő védett madarakat vagy az ürgéket veszélyezteti, úgy látszik, hogy a gyengébb, öreg és sovány rackák is sorra kerülnek. Az egészségesek elfutnak, de a földön fekvő, legyengült juhok szabad prédát jelentenek a rókák számára. Az is előfordul, hogy meg sem ölik az áldozatot: nekilátnak még élve és lerágják a farkukat.

– A 600 állatból eddig 25-öt kaptak el a rókák – mondja Kosztra András majorságvezető. – Próbáltuk beterelni a nyájat védett helyre, de ezek az állatok a szabad tartáshoz szoktak, összezárva agyontapossák egymást. Úgy gondolom, hogy azért járnak a nyájra a rókák, mert ilyenkor már szoktak lenni kisbárányok. Az idén későbbre tettük az ellést, így az idősebb juhokat, de még a dögöket is megeszik az éhes ragadozók. Sötétedés után minden nap próbálkozunk, de eddig még nem sikerült kilőni őket.

A lesben álló vadászok közül többekben felmerült a gyanú, hogy a nyájat dézsmáló ragadozók esetleg nem is rókák. Arany János Toldijában is szerepel az úgynevezett nádi farkas, ami nem más, mint a hazánkban már rég kipusztult aranysakál. A Hanságban 4–5 éve lőttek egyet, és az utóbbi években az országban másutt is fel-felbukkant ez a ragadozó. Azért elképzelhető, hogy a nemzeti park juhait nádi farkas tizedeli, mert a szakemberek szerint a rókának nem szokása, hogy nyúlnál nagyobb állatot pusztítson el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küzdelem a hóval

Sokak szerint Sopronban több hólapátolóra lenne szükség, hogy gyorsabb tempóban, alaposabban –… Tovább olvasom