Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Ráfizettek a fogvatartottak

Sopron–sopronkőhida - Fegyőrök ellen tettek feljelentést elítéltek bántalmazás miatt. A fogvatartottak a hamisan tanúzó társukkal együtt ráfizettek: hamis vád miatt további börtönbüntetést kaptak és a nyomozati költségeket is ők fizetik.

Az első eset még két évvel ezelőtt történt. Ekkor a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön egyik lakója a nevelői meghallgatáskor azt állította – a hamis vád törvényes következményeire történt figyelmeztetést követően is –, hogy egy törzsőrmester rendfokozatú felügyelő meglökte és megfenyegette. Az ezt követő orvosi vizsgálaton az elítélt jobb felkarján 5-ször 15 centiméteres jellegtelen piros foltot találtak. A Győri Katonai Ügyészség nyomozást indított bántalmazás vétsége miatt. Nem sokkal később az elítélt már úgy nyilatkozott, hogy a korábban tett bejelentését nem tartja fenn. Igaz, a tanúvallomások sem támasztották alá bántalmazását. Így azonban büntetőeljárás indult ellene. Dr. Gajdos Anikó, a Soproni Városi Bíróság bírója hamis vád bűntette miatt három hónap börtönre ítélte a fogvatartottat. Egyúttal kötelezte 51 ezer forint bűnügyi, valamint 30 ezer forint elővezetési költség megfizetésére is. Az ítélet jogerős.

Hasonló ügyben hozott ítéletet egy másik elítélttel szemben is a bíró: a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön egyik 50 éves rabja – még 2008. február 11-én – azt panaszolta, hogy a cellába belépő két fegyőr közül az egyik szó nélkül arcul csapta. Ennek tényét – mint utóbb kiderült, felbujtásra – egyik társa is bizonygatta. A Győri Katonai Ügyészség a nyomozás során megállapította, a fegyőrt alaptalanul vádolták meg. Az ügyből bírósági akta lett. A napokban Dr. Gajdos Anikó bíró hamis vád bűntette miatt tíz hónap börtönt szabott ki a férfira, 41 ezer forint bűnügyi költség megfizetése mellett. Az elítélt ez ellen fellebbezett. Társát hamis tanúzásért marasztalta el a bíróság: 60 ezer forint pénzbüntetést kapott, s 56 ezer forint bűnügyi költséget is állnia kell. Az ítélet fellebbezés miatt nem jogerős.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kékhullám Zászlóért versengenek a strandok

Sopron - A Fertő tó idén is pályázik a magyarországi tavak strandjainak és vitorláskikötőinek… Tovább olvasom