Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Ráfizetnek a cukorrépa-termelők?

Tonnánként 30 euróért a gazdálkodók szerint ráfizetéses a cukorrépa termelése. A szántóföldi növények közül egyedül a cukorrépa átvételi ára csökkent.

Zsira térségében már hozzáfogtak a cukorrépa kiszedéséhez. A betakarítást nagyüzemszerűen azonban a hét végétől kezdik meg, ugyanis a petőházi cukorgyárban október 10-től indul a feldolgozás. A mintegy ötven termelőt tömörítő Nyugati Határszél Cukorrépa Szövetkezet vezetője, Dorogi Árpád érdeklődésünkre elmondta, a kitermelt cukorrépa alapján közepes termés várható.

– A cukorrépa átvételi ára az uniós reformok következtében fokozatosan csökken. Idén mindent összeszámolva egy tonna répáért mintegy 30 eurót (7500 forint) kapunk.

– Ezzel szemben a szántóföldi gabona ára idén folyamatosan emelkedett, például a búza tonnájáért a kereskedők már 50–60 ezer forintot is kínáltak – fogalmazott a mezőgazdasági szakember. – A 30 euróért már ráfizetéses a cukorrépával foglalkozni. A nyugat-dunántúli termelők, termelői csoportok összefogtak, és a közelmúltban egy nyilatkozatot adtak ki. Ennek lényege, hogy 38 euró alatti áron a következő szezontól nem tudják vállalni a répa termelését. Az egyetértés tehát megvan a termelők között, az érdekeink érvényesítéséhez azonban további tárgyalások szükségesek. Célunk, hogy megoldást találjunk a répa termesztésének fenntartására.

Az elmúlt hétvégén Sopronhorpácson megtartott szakmai tanácskozáson is szóba kerültek az ágazat problémái. Elhangzott, a termelők választás előtt állnak: vagy sikerül megfelelő felvásárlási árat kialkudni, vagy felhagynak a növény termesztésével.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos találkozót rendeztek a nyugdíjasok

Sopron - Immár a XVI. alkalommal rendezték meg Sopronban nagy érdeklődés mellett az idősek világnapi… Tovább olvasom