Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 4°C Még több cikk.

Rados Tamás fotói a Káptalanházban

Rados Tamás egykori bencés szerzetes fotókiállításával nyílt meg a soproni Káptalanház Galéria, a dr. Wrenkh Ede Közösségi Házban.
Rados Tamás Sopronban született, s 1967-ben halt meg. Pannonhalmán a latin és a görög nyelv professzora volt. A harmincas években és az 1947–48-ig készült fotóinak negatívjai a családi hagyatékból kerültek elő. Több mint ötszáz felvételt készített, szülővárosáról, családjáról s a bencések pannonhalmi életéről.
A vasárnap este megnyílt tárlaton Bindes Ferenc, a Szent György-templom plébánosa köszöntette a nagy számú érdeklődőt – közöttük Walter Dezső polgármestert –, majd dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát idézte fel hajdani tanárának alakját. Nem csupán a rendtárs jogán. Mindketten Sopronból indulva lettek a bencés közösség tagjai.
– A ma élő rendtársai közül senki sem tudta Rados Tamásról, hogy fotózik – mondotta a főapát, majd személyes emlékeit osztotta meg hallgatóival, attól a pillanattól kezdve, hogy felvételizett Pannonhalmán, egészen addig, míg 1967. május másodikán holtan találta cellájában. Szigorú, érzékeny, de a humort is értő ember volt, aki megérezte, hogy 1947–48. táján más világ köszönt az országra, ezért belső emigrációba vonult, s abbahagyta a fényképezést.
A negatívokat – amelyeket egy Zeiss Ikon „harmonikás" fényképezőgéppel készített – a család találta meg. Hogy a 6x9-es negatívokból képek készülhessenek, azért sokat tett Martos Gábor irodalomtörténész, aki felismerte, hogy a fotók nemcsak dokumentum-, hanem művészi értékűek is. Immár a magyar fotóművészet részét képezik.
Rados Tamás tárlata december 7-ig látogatható, naponta 8-tól 19 óráig, a Szent György utca 7. szám alatt található Káptalanház Galériában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elesetteken segítenek

Karácsony közeledtével a történelmi egyházak gondot fordítanak a rászorulók segélyezésére. A… Tovább olvasom