Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Rádonyi: Utolsó segélykiáltás

Sopron - Utolsó segélykiáltás címmel tartott pénteken sajtótájékoztatót az ország költségvetéséről Rádonyi László, a Fidesz–KDNP önkormányzati frakcióvezetője.

– Ez a költségvetés veszélyes az emberekre, családokra, intézményekre, szervezetekre, önkormányzatokra. A szeptemberi közgyűlésünk ezért határozatban kérte a soproni képviselőket, hogy ne támogassák az embereket megnyomorító költségvetést. A nyugdíjasoktól elvettek 80 milliárdot a 13. havi nyugdíjjal, a tömegközlekedést 40 milliárddal kurtították meg. A távhőtámogatást 2011-re megszüntetik, ez is a legszegényebbeket sújtja. A soproni intézményektől is elvesznek 400 millió forintot – mondta Rádonyi László.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Intel 2009. december 02. 20:58
  „Tancs nincs más út vonal, mint reformok, ha erről az útról letérnek, abban a pillanatban a valuta össze esik, ezt pedig nem tudják megengedni...
  A válság több évig is eltarthat, mivel a régi hiteleknek annyi, hogy bárki, bármennyit kapott.
  Ez esetben világ szinten is igy van...”
 • 23. TancsKaszabell 2009. december 02. 08:41
  „Kedves fapofa77 !
  Tetszett ez a szólás !:)
  Csak az a baj vele,hogy a nagy BUKSZA is az ő szorgos kezeikbe kerül 2010-ben, és a mi BUKSZÁNK ettől bizony még soványabb lesz.
  Emlékszem mi lett a Bokros csomag által kibélelt nagy BUKSZÁVAL 1998-2002-között.Sajnos sok sok embernek igen csak rövid az emlékezete !
  Közgazdasági ismereteik pedig egy jó háziasszony színvonalát sem éri el úgy általában.

  Kedves Intel !
  A társadalom nem nyugszik meg csak új célpontot választ indulatai tárgyának.Ha erre az ellenzéki párt hasonló módon rájátszik, mint a fideszes semmirekellőék tették nyolc évig , akkor az maga az őrület lesz.
  Ezért szerintem életveszélyes ez a csodavárás amit végső soron a fidesz sugall a ZEMBEREKNEK !

  De ettől nem kell félnie a társadalomnak,mert az MSZP-re most is inkább az ország helyzetének, stabilitásának,és jövőjének megalapozására tett törekvések a jellemzők nem pedig a szavazatszerzés igyekezete.”
 • 22. Intel 2009. december 02. 07:53
  „Legalább a társadalom megnyugszik...”
 • 21. fapofa77 2009. december 01. 21:19
  „Ez az a tipikus eset, amikor "az ellenkezőjét mondjuk annak, amit majd kormányon csinálnunk kell". Most populisták vagyunk, aztán majd nem értjük, hogy kormányon miért néznek minket hülyének az EMBEREK, ha reformokat akarunk. A választási siker tavasszal - valószínü. A bukás 4 évre rá - biztos. Ja, de közben 4 évig mienk a BUKSZA!!!”
 • 20. Intel 2009. december 01. 19:42
  „Tancs!

  Sopron tanult, ezért ezeket eltávolítják!
  Walter nagyon nem szerették, köszönhetően a Fidesznek, de úgy látom, hogy Rádonyi embereit is nagyon utálják már...
  Bizok benne, hogy a választók ezeket kiseprik a városból!”
 • 19. TancsKaszabell 2009. december 01. 09:07
  „Milyen ember a frakcióvezető úr ? A soproni fidesz frakció vezetője egy elismert ember a frakcióban. Pont olyan és pont oda való a többiek szerint.
  Mi is ezzel a mi problémánk ?
  Szerintem nekünk ezzel semmi problémánk nem lehet kedves Intel.
  Mert a választók döntenek ezekben a kérdésekben ......és hogy hogyan gondolkodnak hát bizony azt az eredménye láttán nem is tudom igazán megítélni.
  Sokféle ember nyerte már el a választók bizalmát...változást is látok az elmúlt húsz év során.
  Ezek a változások igen csak érdekesek...
  A város önkormányzatának rendszeres ,,megújulása" jellemző, persze nem egyforma mértékben. Számszerűsítve, hát nem is tudom, eddig ilyen elemzést nem olvastam és magam sem számoltam össze melyik mennyire ,,újult" meg.... Jó gondolat, érdemes lenne elkövetni de félek, hogy olyan Móricz Zsigmond: Rokonok, minőségű bár sokkal kierjedtebb bűzös mocsárban találnánk magunkat....

  Az eddigi önkormányzatok tevékenységének megítélésében,-mindegyik tevékenységét figyelemmel kísérem 1990 óta-, a legnagyobb csalódást számomra a mostani okozta mert rá elsősorban az a jellemző,hogy kompromisszumra és a szükséges összefogásra sanda politikai megfontolásokból képtelennek bizonyult. Ez szerintem egy gyalázatos és bűnös elítélendő magatartás!
  Nem igen válik a városunk javára és történelmünkben sem lesz pozitív megítélése, az biztos.
  Persze azoknak sem akik ehhez a nevüket adták önös érdekből, önként, vagy csak politikai averzióik okán!

  A jelenlegi egy szabályos szavazógépezet szerintem amiről minden ésszerű elképzelés ötlet de még a legelemibb jó szándékú javaslat is lepattant, a többségük alkalmatlannak, bűnösen, néha gyerekesen befolyásolhatónak bizonyult és éhesből lassan türelmetlenné, mohóvá váltak amikor egyre több kedvezményes üzleti lehetőség nyílt meg számukra, jó részt ezt ki is használták.... mi minden húzódhat még a homályban.... rokonok, családtagok, elvbarátok kisebb nagyobb kenyeret jelentő állásokba juttatása, furcsa pályázatokról, pártpénzekről sutyorognak, ki, kinek a rokona, unokaöcs, osztálytárs, falubéli.......... stb.
  sok mindenről beszélnek az érintettek, persze csak csendesen magánszféráikban mert mind fél!

  Na ide juttatta ez a bűnös mindent tagadó politika a város közérzetét.......stb.

  A szavazógép tagjai,hát többnyire jelentős erkölcsi tökével rendelkező tisztes polgárok ők és tessék csak elgondolkodni vajon mi maradhatott ebből a tisztességből a rájuk központilag kényszerített sanda pártoskodás következményi miatt. Nem igen tudok arról, hogy tiltakoztak volna önállóságuk, önkormányzati képviselői pártatlanságuk, vagy csak emberi tisztességük védelmében.

  Egyről azért tudok, bár őt lassan a partvonalra helyezték és ezt ő is elfogadta....
  A többiek szépen sorban nyilatkozgattak és mit tesz Isten mindig csak a fideszes agyközpontból kiadott szájjártató minőségű szövegeket ismételgették szolgai módon. Mindenért a kormány okolták, mit okolták rendre gyalázták! A sikerek, mert ilyenek is vannak, azt mind ők érték el, ha valami nem úgy sikerült ahogy elképzelték Fideszéknél hát az politikai gyalázat volt rögtön!
  Mivel mindegyik beállt a sorba hát jutalmazták őket...érdemeik szerinti mértékben,gondolom. Az ő jutalmuk legfőképpen a lehetőségeikben jelenhetett meg.
  Azt sem tartom lehetetlennek, hogy néhány törvénytelen manipulációt is elkövettek persze a pártjuk érdekében, bízva a már legendává vált büntetlenségükben amelyet 1998-2002 között elkövettek.
  Hogy ki szakította a legnagyobbat a koncból, a konc a közpénz? Hát tessék csak a város pénzfelvételeire gondolni az óriási eladósodásra.....de hát ezt a kérdést már annyiszor jártuk körbe.
  Igen a párttámogatások bűnös voltára céloztam úgy egyben. Miért egyben, mert félek, hogy ez az igaz!

  A város gazdálkodását nem is oly rég vizsgálták és rendben találták! Komoly kétségeim támadtak ennek az értékelésnek kapcsán,már ami a végkövetkeztetést illeti. Lehetséges, sőt biztos, hogy banki és pénzügyi jogszabályoknak mindez megfelelő, de a felelős gazda szemében
  biztos, hogy nem, mert ez a várost csődközeli helyzetbe viszi....
  Persze lesz még erről alkalmunk és okunk polemizálni.
  Ja, igen és mindezért mi fogunk fizetni mert nem a város lakóinak érdekeit és szükségleteit szolgálta mindez, hanem csak egy akarnok retrográd hataloméhes párt érdekeit.
  Uralják a várost,a közéletet,osztják a közös javakat a párttársaiknak azok rokonainak és persze az elvbarátoknak is. Teszik ezt ma is a soproni választó polgárok kegyeiből.
  Azért írtam,hogy kegyeiből mert a megválasztásukat nem a jelöltek érdeme,alkalmassága és szerintem nem is az értelem,hanem az indulataik motiválták akkoriban. Persze ez túl jól sikerült ezért túlnyerték magukat, igen a választok kegyeiből.
  Ezzel került a város egy olyan csapdába amiből már nem lesz menekvés, hiszen még mindig tart.

  A soproni polgárok akkor büntetni akartak mert erre késztették őket a fideszes propaganda varázslók,a szájjártatók és megtették amit elvártak tőlük. A társadalmi tudat, hát annak igen alacsonyan van a horizontja!

  Most pedig csak elveszítettünk egy pályázatot....ez nagy baj?

  Jövőre az egész ország fog hasonló csapdába kerülni...”
 • 18. Intel 2009. november 30. 22:15
  „- Ez a költségvetés veszélyes az emberekre, családokra, intézményekre, szervezetekre, önkormányzatokra....

  A legveszélyesebb a populitsta szélsőséges, támadó politika amit Rádonyi képvisel és csapata...”
 • 17. Intel 2009. november 29. 21:29
  „Én azt mondom aki elismert ember, aki jól cselekszik, aki jól szónokol!
  Azt meg kell dícsérni:)
  Lenk meg vagy dícsérve:)
  Annyira várom azt a pillanatot mikor reformokat jelent be O.V. mit nyilatkoznak majd Rádonyi, Szíjjártó és hasonló propaganda bábúk.....”
 • 16. lenk 2009. november 29. 19:37
  „Intel, kösz.”
 • 15. Intel 2009. november 29. 19:20
  „lenk
  ez egy tuti mondtat volt!
  A fórum hozzászólása a tiéd!”
 • 14. lenk 2009. november 29. 16:17
  „moderálva”
 • 13. reális 2009. november 29. 14:06
  „Rádonyi Úr ,remélem a szentmisén valóban tartott lelkiismeret vizsgálatot, átgondolta a Tízparancsolatot(ha egyáltalán tudja és tanulta- e valamikor)Önnek kár egy álarc mögé bújni,szinte mindenki ismeri emberi tulajdonságait! Kérem a várakozás idején egyszer nézzen szemben önmagával, és elmélkedjen cselekedeitein!”
 • 12. Intel 2009. november 29. 10:21
  „Sopron Fidesz frakció vezetője.
  Egy olyan ember aki állandóan képzi magát, tanul, művelődik, viszont a magánéletben nagyon nem találja a helyét.
  Ezért van benne egy mérhetetlen gyülölet a baloldali emberek iránt...

  Mivel járna a költségvetés nem elfogadása:
  Rádonyi László ezt is mond el, és ne nézd butának az embereket, mert teljes egészében érdemes eszélgetni!

  Egy ilyen lépés maga alá temetné az elmúlt fél év összes stabilizációs eredményét, ,,a forint hirtelen meggyengülne, a tőzsde zuhanásnak indulna, az elmúlt hónapok erőfeszítéseit pozitívan értékelő nemzetközi befektetők pedig azt kérdeznék, miért omlott össze minden, aminek érdekében Bajnai Gordon kormánya az elmúlt háromnegyed évben dolgozott".

  Ha nem lenne elfogadott 2010-es költségvetés, akkor a 2009-es büdzsé kiadási terveinek 1/12-ed részét lehetne havonta felhasználni, ez pedig ,,kezelhetetlenné tenné a helyzetet, magasba repítené a hiányt és jó eséllyel az ország azonnali leminősítéséhez vezetne". A politikus közölte, hogy a lapokban megjelent hirdetést aláíró közgazdászok nyíltan támogatják a Fideszt, pedig a párt az elmúlt kilenc évben éppen az ellenkezőjét tette annak, amit most ők javasolnak.

  Megjegyezte, hogy az elmúlt három hétben, a költségvetés vitájában a Fidesz sok száz helyi kezdeményezés többlet-finanszírozását és több kiadási előirányzat megnövelését követelte. Kóka János szerint ezzel a hiányt és az államadósságot duzzasztották volna tovább, illetve lenullázták volna azokat a tartalékokat, amelyeket a kormány éppen a lehetséges kockázatok kivédése érdekében építette bele a büdzsébe.

  Emlékeztetett arra, hogy a nyílt levélben, az azt megjelentető közgazdászok azt írják, hogy a kormány felültervezte a bevételeket és alultervezte a kiadásokat, ezért bizonytalan a költségvetés. A politikus szerint viszont ezek a közgazdászok ,,nem szóltak egy szót sem", az ellen, hogy a Fidesz a teljes tartalékot elvonta volna, ezzel a jelenleginél is sokkal bizonytalanabbá tette volna a büdzsét.

  Azt is megjegyezte, hogy az említett közgazdászok a reformokat hiányolják, miközben ,,az általuk támogatott Fidesz az elmúlt években éppen a reformokkal szemben politizált". Megjegyezte, hogy ezek a szakemberek nem emelték fel a szavukat, amikor ,,Orbán Viktor kétéves költségvetéssel vonta ki az állami gazdálkodást a parlament kontrollja alól", amikor a Fidesz megszavazta a Medgyessy-kormány 100 napos programját, vagy amikor 2006-ban az ellenzéki párt több mint ezermilliárdos, fedezetlen ígérettel kampányolt.

  Ismert közgazdászok szombaton több napilapban nyílt levélben szólították fel a parlamenti képviselőket arra: ne szavazzák meg a 2010-es költségvetés jelenlegi tervezetét, "ne sodorják újabb veszélybe az országot". A 29 aláíró között van Járai Zsigmond, aki az Orbán-kormány pénzügyminisztere, majd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke volt, Bod Péter Ákos, aki az Antall-kormány ipari minisztere, majd az MNB elnöke volt, Szapáry György volt MNB-alelnök, aki jelenleg a Fidesz nemzetközi gazdasági kapcsolatrendszerének kiépítésén dolgozik. Mellár Tamás a Központi Statisztikai Hivatalt irányította az Orbán-kormány időszakában, Szász Károly pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét vezette akkoriban.

  Az MSZP visszautasítja azt, hogy fizetett hirdetés útján bárki politikai tőkét gyűjtsön abból a keserves vállalásból, amely minden embert érint a válságkezelés során az országban. Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő az MTI-nek úgy fogalmazott: az aláírók indokai elképesztőek. Azok hiányolnak reformokat, akik az általuk támogatott politikai erővel karöltve sorozatosan akadályozták meg a reform értékű lépéseket a közelmúltban. Szavai szerint azok beszélnek költségvetési trükközésről, akik közül az egyikük nevéhez fűződik az emlékezetes kétéves költségvetés.

  Tukacs István hozzátette: azok beszélnek a kiadások túltervezéséről, akik szó nélkül hagyják, hogy a Fidesz képviselői 450 milliárd forintos módosító csomagot adtak be a jövő évi büdzséhez, a kiadásokat növelve. Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint politikai elfogultság a 2010-es költségvetés tervezete ellen kampányolni; akiben van szakmai, illetve az ország sorsa iránti felelősség, az megszavazza a jövő évi büdzsét. Még soha sem készült olyan költségvetés, amit az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács szakértő végigellenőriztek, végigszámoltak volna. És senki nem fogalmazott meg olyan véleményt, hogy ez egy hamis számokat tartalmazó költségvetés lenne - mondta a pénzügyminiszter.

  A 2009-es és a 2010-es kiadási főszámokat összehasonlítva nagyjából ezer milliárd a különbség. Ekkora vágást, az állami újraelosztás ekkora csökkentését nem hiszem, hogy bárki végrehajtott volna Magyarországon. Ez pedig jelentősen javítja a versenyképességet, csakúgy mint az adóátrendezés - jelentette ki Oszkó Péter.”
 • 11. lenk 2009. november 29. 08:59
  „Jó, de ki az a Rádonyi?”
 • 10. jánosi 2009. november 28. 21:30
  „Ahogy látom vészmadarak lettek a szabad madarakból ...................”
 • 9. Intel 2009. november 28. 12:40
  „7.
  A valósággal majd április végén szembesülsz..
  Mikor az Önkörmányzati szférából több 10.000 embert bocsájtanak el...
  Mikor a nyúgdíj rendszert átalakítják...
  Mikor ez Eü-be plusz forrást vonnak be...
  Mikor további megszórításokat jelentenek be, azon a címen, hogy 8 év alatt az ország csőd közeli állapotba került...”
 • 8. lenk 2009. november 28. 11:56
  „Ki az a Rádonyi?”
 • 7. zooberon 2009. november 28. 11:25
  „A távhőtámogatást 2011-re megszüntetik, ez is a legszegényebbeket sújtja. A soproni intézményektől is elvesznek 400 millió forintot - ez a valóság emberek! Kellemes karácsonyt mindenkinek!”
 • 6. Intel 2009. november 28. 11:01
  „Rádonyi László már csak ilyen...
  Amennyiben nem következik be a jóléti rendszer váltás, amit ő és csapata ígér, és javasolnám, hogy közössen tüntessünk majd a házánál!

  Rádonyi és csapata milliós károkat okozott Sopron városának, és olyan eladósítási csapdába került a város, hogy több év kell majd ahhoz, hogy kikerüljön ebből!”
 • 5. vitriol2 2009. november 28. 09:44
  „4. kertész 2009.11.28. 09:00!!!
  Köszönöm az alábbi"szojátékot": "Szájjártató panama Pétertől " találó”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együttműködés az ipartestülettel

A soproni önkormányzat nevében Fodor Tamás polgármester, valamint Károlyi Gyula, a Soproni… Tovább olvasom