Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

Rablás mellett garázdaság a vád

A csapodi postát kirabló férfi ellen garázdaság miatt is büntetőeljárás indult. Az összevont bírósági pert újból el kellett napolni, mivel ellentmondásosak az elmeorvosi szakértői vélemények.

A Soproni Városi Bíróságon hétfőn folytatódott a Vas megyei
fiatalember büntetőpere, aki tavaly szeptemberben késsel a kezében szerzett 224 ezer forintot a csapodi postán.

Emlékeztetőül: a szakácsként dolgozott fiatalember a per során állította, apja halála után mély depresszióba süllyedt. A rablásra pedig nem azért került sor, mivel pár nappal azelőtt felmondott a munkahelyén, hanem mert a fejében hangokat hallott, „rabold ki a postát".

A dr. Gajdos Anikó bíró vezette büntetőper tegnapi tárgyalásán immár garázdasággal is vádolta két vádpontban dr. Czeglédyné dr. Czinege Helga vezetőügyész a fiatalembert. A férfi volt főnökét bántalmazta Bükön, valamint egy sárvári áruház bejáratánál viselkedett megbotránkoztató, riadalmat keltő módon.

Az előzetesben lévő férfi – kéz- és lábbilincsben – előadta: a sárvári esetre nem emlékszik, mivel gyógyszereire alkoholt ivott, s csak arra eszmélt, hogy a pszichiátrián van. A büki étteremben történteket azonban részletezte: a papírjaiért ment be volt munkahelyére, ahol mondták neki, jöjjön vissza másnap, nincs ott a „nagyfőnök".

Ekkor a séf a gallérjánál megragadta, kint a teraszon meglökte, ő elesett és beverte a fejét, a lábát és a kezét. Ezen dühödött fel és rontott neki az ajtót elálló séfnek, aki különböző sérüléseket szenvedett.

A beidézett tanúk egyöntetűen állították, már akkor erősen ittas állapotban volt, ezért tessékelték ki az étteremből. Munkatársa azonban tagadta, hogy meglökte volna őt.

A vádlott a tárgyaláson ismét előadta, pánikbetegségben szenved, nem bírja a börtön bezártságát és sokszor foglalkozik az öngyilkosság gondolatával, amely szavakra a teremben lévő édesanya sírásban tört ki. A bíró emlékeztette a vádlottat, érzelmileg nem zsarolhatja a bíróságot, s ne tegye ezt az édesanyjával sem.

A bűncselekményekért vállalnia kell a felelősséget. Idézett az egyik pszichiátriai szakvéleményből, amely szerint személyiségzavara ugyan fennáll, de tudatzavarban nem szenved, s tettének társadalmi felelősségfelismerésében semmi nem korlátozza.

Összegezve elmebetegséget nem állapítanak meg nála. Ugyanakkor – egy másik szakvélemény szerint – elmebeteg, tette hozzá a bíró. Az ellentmondás feloldására beidézett újabb igazságügyi szakértő viszont nem jelent meg a tárgyaláson, ezért a pert újból elnapolták.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beteggondozók: társak az egyedüllétben

Naponta több idős embert is felkeresnek a házi beteggondozók. Ha kell bevásárolnak, főznek, s persze… Tovább olvasom