Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Pusztított a tűz: faipari üzem égett Fertőszentmiklóson

Ötös kiemelt fokozatú tűzeset történt hajnalban egy fertőszentmiklósi faipari üzemben. Az anyagi kár mintegy 15 millió forint. Az oltásban 12 járművel, 56 tűzoltó vett részt.

"Az üzem fizikai dolgozói és családjaik köszönetüket fejezik ki a tűzoltóknak, gyors és szakszerű munkájukért, mert sok ember munkahelyét mentették meg." (sms-ben érkezett)
Hajnali egy óra körül érkezett jelzés a kapuvári tűzoltóságra, hogy a Fertőszentmiklós térségében a 85-ös számú főút mellett hatalmas füstöt láttak. A kiérkező egységek lángoló épülettel, nagy füsttel találták szembe magukat. A nagy mennyiségű éghető anyag jelenléte, valamint a tűz nagysága miatt a legmagasabb ötös kiemelt fokozatot rendelték el. A lángok egy 60-szor 15 méteres csarnokban keletkeztek, de a tűz átterjedt a szigetelésre is. A tüzet hajnali 3 órára fékezték meg, az utolsó egységek reggel hét órakor indultak vissza a laktanyájukba.

A Tűzoltóság felvételei. 
Tavaly két kiemelt tűz

A történelem mintha ismételné magát, ugyanis csaknem napra pontosan egy évvel ezelőtt Győrben volt ötös kiemelt fokozatú tűz. Itt egy műanyag hulladékot feldolgozó üzem égett. Tavaly nyáron pedig Csapod és Iván között az erdőben keletkezett tűz miatt kellett elrendelni a legmagasabb fokozatot.
- Az oltásban tizenkét járművel, ötvenhat tűzoltó vett részt - mondta el a kisalfold.hu-nak Molnár Sándor őrnagy, a kapuvári tűzoltóság parancsnoka. - A megyebeli tűzoltók mellett érkezett segítség Szombathelyről, Sárvárról, valamint Pápáról. A megerősített szolgálatnak köszönhetően a kiemelt fokozatot rövid ideig - huszonöt percig - tartottuk fenn. Személyi sérülés nem történt, a tűz lakott területet sem fenyegetett. Ám mivel faipari üzemről volt szó, a szolgálat parancsnok úgy ítélte meg, hogy a legmagasabb fokozatot kell elrendelni. A kár az elsődleges megállapítások szerint mintegy tizenötmillió forint.

A Tűzoltóság felvételei.


Szüts György, a megyei katasztrófa védelmi igazgatóság vezetője szakszerűnek ítélte meg a tűzoltók munkáját.

- Indokolt volt az ötös kiemelt fokozat, hiszen egy faipari üzemről van szó - tette hozzá az alezredes. - Az üzemben éghető félkész, és alapanyagokat tároltak. A kapuvári, valamint a soproni és csornai tűzoltók beavatkozásának köszönhetőem időben körülhatárolták a lángokat, így a tűz a csarnok negyedében tett kárt. A nagy értékű berendezések, valamint az ott tárolt faipari termékekben nem keletkezett jelentősebb kár.

Az ügyben szakértők bevonásával elkezdődött annak a vizsgálata, hogy mi okozhatta a tüzet.

- Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a mindennapi munkát jelentősen nem befolyásoló berendezések váltak a tűz martalékává - nyilatkozta a kisalfold.hu-nak Ábrahám Attila, a 150 főt foglalkoztató kft. ügyvezető igazgatója. - A csarnok szigetelése és a tető égett, ám a vázszerkezet nem sérült meg. A gyors átszervezésnek köszönhetően az üzem a megszokott rend szerint működik. Volt biztosításunk, azt reméljük, hogy ezáltal csökkenhető lesz majd a kárunk.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Dörgés 2010. január 25. 11:25
  „Köszönjük taimagic! És köszönjük az összes ÖTE-nek, hogy mindig számíthatunk rátok (még tűzoltógépjármű nélkül is mert nem üzemképes, ti jöttök és segítetek), mindenbe. Mi is csináljuk munkánkat, mert az eskünk kötelez. Sokan közülünk meg teszik, amit már sokszor hallottam, hogy elmegy tőlünk. Igazat kell adnom nekik, mert ebből nem igen lehet meg élni, nem hogy nyugdíjba menni. Mi csak kis emberek vagyunk egy nyolc órás irodistához (Kat.védelmis), politikus vagy képviselőhöz képest mindenben, mind fizetésben, nyugdíjban, mind értékben. De még egyiket sem láttam árvíznél zsákot pakolni, csak széttárt karral hogy nincs. Tűznél meg ki sem jön, míg ti és mi oda meggyük, ahonnan MÁS menekül. De azért meg nézném, mit csinál egy 12 ha nád tűznél, a jégen a lápban.
  Számlát ti is írhatnátok, mert már volt rá példa hogy inni adtatok és meleg szavakat, kézfogást, ingyen saját költségeteken. AZ, aki számlát adott NEM TŰZOLTÓ, SEM VOLT ÉS NEM IS LESZ!!!(http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/45_ezres_szamlat_kapott_a_mentesrol_a_fertobe_szakadt_ferfi/2084889/ )
  A ,,család" meg van és meg marad, mert mi tűzoltók össze tartunk, hisz bajban mindig magunk (egymásra utalva) maradunk. És ez összekovácsol minket. De a sötétséggel még mi sem tudunk mit kezdeni, míg nem éli át mind azt, amit nap, mint nap teszünk, tenni fogunk mindenek ellenére. Vagy míg egyszer Ő nem lesz bajban. (akkor biztos nem fog ilyeneket szónokolni.). :-)”
 • 22. taimagic 2010. január 25. 09:27
  „Én "csak" önkéntes tűzoltó vagyok. Önkéntes......ingyen, szabadidőből, sőt havi tagdíjjal. Pénzt nem kapunk,
  nem kaphatunk a munkánkért. Számlát se írhatunk. Mégis......szeretjük csinálni, jó hobbi. Pénzünk akkor
  van, ha a helyi önkormányzat ad (szerencsére ad). Ha nem elég, fizetjük mi magunk (értsd: összedobjuk,
  akár üzemanyagra, hogy mehessünk segíteni)
  19 Dörgés: nagyon szépen összeszedted a napi munkát. Igen, ez így van. Ezt csak az fogja fel, aki ismeri
  ezt munkát belülről is. Másnak meg hiába magyarázod, felesleges.....
  Most mondhatnátok, minek panaszkodom. NEM panaszkodom ezek a tények. Szeretjük csinálni, fogjuk is
  csinálni BÁRMI ÁRON. Jó érzés másokon segíteni, kerül, amibe kerül.
  S ne felejtsétek: egy 2009-ben készült felmérés szerint, a magyar emberek a tűzoltókban bíznak meg a
  legjobban!!!!! Miért is????
  Még valami: egy ekkora "családhoz" tartozni, a hivatásosokkal együtt dolgozni, fenséges és felemelő érzés.
  Ajánlom mindenkinek! Ha meg már segíteni nem tud valaki, akkor ne fikázzon, maradjon csendben, jobban
  jár.

  elnök, Fertőrákos ÖTE”
 • 21. Lézerman 2010. január 25. 07:32
  „Jól eltértünk az eredeti témától,én csak egy megjegyzést szeretnék közölni: Az mehetett 40 körül nyugdijba aki 1996 előtt lépett be az egyenruhához,ugyan is a törvény átalakitja az összes letöltött munkaviszonyt szolgátati viszonnyá....Ezért van az harminckilenc évesen nyugdijba mehetnek,25 éves munkaviszony után.....
  Ha jól tudom a törvény még az előző rendszerben született.Akkor még nem is sejtették,hogy valaki élni fog ezzel a lehetőséggel.Akkor döbbentek rá amikor öt évvel ezelőtt több ezren nyugdijaztatták magkat az egyenruhától.
  Azt nem tudom miért nem változtattak ezen.Olvasva az elöttem szólókat,én tisztelem a tüzoltókat,de szerrintem sincs egyenes arányosságban a nyugdijkérdés,de hangsúlyozom,teljesen mértékben elismerem a TÜZÓLTÓK munkáját! Szerintem az Ő esetükben nem a nyugdij,inkább a fizetés ,és túlóra kérdésben kellene,előbbre jutni.
  Köszönm a figyelmet!!!!”
 • 20. Csetneky 2010. január 23. 10:42
  „13 Józsi barát!

  <moderálva>

  Egyébként meg szokásodhoz híven hülyeséget beszélsz. Ki hozta azokat a tövényeket, ami alapján ezek az emberek korkedvezménnyel nyudíjba mehetnek? Szerinted ezeket a törvényeket a tűzoltók, a rendőrök meg határőrök hozták? Megnyugtatlak, hogy nem. Ezeket a törvényeket a te elvtársaid hozták! Tehát ha gondod van, fordulj hozzájuk bátran! Addig is ajánlom figyelmedbe a 19. hozzászólást.”
 • 19. Dörgés 2010. január 22. 21:03
  „XY24! Arany apám gyere be és jelentkezz, de ne okádj le, ha hullát kell pakolni (ha szerencséd van, frisset és egyben van). És hajnali kettőkor riasztásra ugorj és légy a tűzoltó autón és menny, ha kiértél egyben és nem nyírtál ki senkit menet közben, gyere be velem egy ismeretlen füsttel teli pincébe oltani. Ne lepődj, meg ha elesel, mert én húzni foglak a vízzel teli tömlővel együtt. De ha leesek a mélybe, te is velem jössz (vagy össze töröd magadat velem együtt vagy megégsz, vagy a füst végez velünk). És ne nézz rám értelmetlenül, ha egy pb gázpalackot nyomok a kezedbe melegen, hogy vidd ki és hűtsd le. Gyomrod kifut a testedből a legkisebb pattogásra, durranásra, hátha akkor robban fel. És mikkor ki lépsz az épületből a leeső ablaküveg és cserép vár téged. De ne legyen tele a gatyád, mert utána jöhetsz velem fel a kilencedikre a bajbajutottat, kell le menteni a kosarassal (IFA pedig a kedvencem volt, 44-es oldalszéllel). Balesetnél meg Te, mond a kislánynak, hogy édes anya csak alszik mellette szétnyílt fejel. Tudod, attól hogy mi tűzoltók mosolygunk mikor valaki, int, és visszaintünk, mind ezt túl kell élni egyben és sérülés nélkül, ha nem is ússzuk meg sérülés nélkül, hidd el 25 év alatt, összeszedünk annyi mind testileg mind lelkileg, amit nem kívánok neked. Minden, amit láttál és éreztél, fel kell dolgozni, ha nem meggy, lehet mindened rá meggy egészséged, családod. Ja és plusz mindenért felelsz. Mindenért, amit teszel vagy nem, teszel. Felelsz, ha összetöröd a 90 milliós tüo. szert, társaidért, felszerelésedért a bajba jutott személyekért. Ha nem megfelelően értékelsz egy jelzést, segélyhívást. Mindezt 92.000- 102.000 Ft-ért. Parancsot végre kell hajtani. Ha valami nem tetszik, FEL LEHETT MONDANI!”
 • 18. tűzmanó 2010. január 22. 19:06
  „16. Nagyon egyszerű az érv. Ezek a nyúgdíjas tűzoltók kb 80 %-a nem él 65 éves koráig, és 50 %- már 60 év előtt meghalnak a munkája miatt. És nem sajnálja senki a többi munkástól a korai nyúgdíjt, de az sem mindegy milyen egészségű tűzoltó fog segíteni az embereken.”
 • 17. tódi 2010. január 22. 15:47
  „Ebből a cikkből is a tűzoltók nyugdíja lett a téma.
  Ha eltudott menni jó neki - biztos nem a tűzet oltó TŰZOLTÓ hozta meg a törvényt hogy elmehet.
  Ébresztő!
  Kettő millió nyugdíjas van és talán 500-1000 korkedvezményes nyugdijastűzoltó - talán mégsem miattuk emelték a korhatárt
  Ez demagógia.”
 • 16. XY24 2010. január 22. 13:29
  „TGX-nek.Ne érzelmekkel , hanem érvekkel indokold a véleményedet. Az építőiparban jóval magasabb számban történnek halál esetek, mint a rendvédelmi szerveknél mégsem nyugdíjazzák őket 40 évesen.
  A nyugdíjkorhatárt részben azért kell folyamatosan emelni, mert rengeteg a korkedvezményes nyugdíjazás.”
 • 15. TGX 2010. január 22. 12:11
  „A13...... mondanám ha irigykedik miért nem ment el Tűzoltónak vagy rendőrnek.
  Be lehet jönni és ki lehet próbálni milyen egy ilyen nap és utána lehet pofázni.
  Egyébként kívánom neked addig élvezd a nyugdíjadat mint ameddig a Tűzoltók nagy része.
  Máris jobb ha elkezdesz gondolkodni a végrendeleteden.”
 • 14. gall 2010. január 22. 09:07
  „tűzoltóktók,bevetési-rendőröktől nemsajnálom,hogy fiatalon mennek nyugdíjba,de a tingli-tangli-rendőrők8lüzlekedésiek),és a határőrőktól én is ideges leszek......”
 • 13. gjozsi88 2010. január 22. 06:54
  „Nem kell sajnálni a tűzoltókat! 40 éves korukban elmennek nyugdíjba az átlag Magyar pedig szenvedhet maholnap 70 éves korig a munkahelyén, szintén 70.000-80.000 Ft-ért. A Tűzoltók nyugodtan szorozzák meg a fizetésüket kettővel, mert amíg mi kb. 50 évet fogunk lehúzni munkában ők max. 25-öt.Részben neki valamint a rendőröknek, határőröknek köszönhetjük hogy összedől an nyugdíjrendszer mert 25 évig befizetnek, majd 30 éven át követelik a magas nyugdíjakat.”
 • 12. gall 2010. január 21. 22:59
  „10#.nemete...milyen telefonálónak?? hát nemvolt tűzriasztó a telepen??? asszem az minimum követelmény.”
 • 11. Dörgés 2010. január 21. 21:06
  „Kedves Tűzoltó Társaim érdemes átnézni a soproni oldalra. Egyre kilátástalanabb helyzetben a tűzoltók
  http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/egyre_kilatastalanabb_helyzetben_a_tuzoltok/2136782/”
 • 10. nemepete 2010. január 21. 19:18
  „Köszönet a telefonálónak aki riasztott , 150 ember munkahelyét mentette meg.És persze a tüzóltóknak.”
 • 9. bogote 2010. január 21. 17:54
  „Tűz? Ebben az évszakban? Gyanus!!”
 • 8. AranyKözépút 2010. január 21. 16:13
  „Bezzeg a tűzoltó vezetőké (nem országos, hanem parancsnoksági szinten nettóban is több százezer.)”
 • 7. TGX 2010. január 21. 15:54
  „Hát igen megint szegény Tűzoltóknak jutott ki.Nézzük a megmentett értéket megint,x millió.
  Most nézzük egy beosztott Tűzoltó fizetését 85-100ezer Ft. hát nem nevetséges? Hát igen az ország mostohagyerekei megint megmutatták.minden elismerés az övék.”
 • 6. gall 2010. január 21. 14:12
  „szegény tűzoltók...”
 • 5. kismisu666 2010. január 21. 13:41
  „épp akkor jöttem hazafelé sopronból...csúnya látvány volt!!”
 • 4. kekemuki 2010. január 21. 13:36
  „Teljesen mindegy hogy várható volt vagy nem. Ezért sztem valaki meg fogja ütni a bokáját. De remélem nem a dolgozok lesznek azok. Bizom benne. Lessz is ebböl minusz..........”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt, keresik

A Soproni Rendőrkapitányság közigazgatási eljárást folytat Atyi Edina Magdolna eltűnése ügyében.… Tovább olvasom