Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Pusztítás 15 hektáron: Beszántották a védett láprétet

Sopron - Megdöbbentő természetrongálás történt Sopronban, az Ikva patak mentén, a Táncsicsmajor környékén. A két évvel ezelőtt védetté nyilvánított értékes láprét nagy részét felszántották. A kár elérheti az 50 millió forintot.

A Fertő–Hanság és Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata hétfőn példa nélküli természetkárosítást tapasztalt a Sopron melletti országos jelentőségű, védett, Ikva patak menti természetvédelmi területen. A 2006-ban védetté nyilvánított 18 hektár nagyságú földdarab – amely részét képezi az Európai Unió Natura 2000 hálózatának is – értékes láprétjének jelentős részét – 15,5 – hektárt felszántották, ezzel természetes élőhelyeket és védett fajokat pusztítottak el.

Váczi Miklós őrszolgálat-vezető és Takács Gábor természetvédelmi felügyelő felmérik a kár nagyságát. Védett növények sokasága pusztult el. Fotó: Magasi Dávid
Váczi Miklós őrszolgálat-vezető és Takács Gábor természetvédelmi felügyelő felmérik a kár nagyságát. Védett növények sokasága pusztult el. Fotó: Magasi Dávid

– Több ezer tő szibériai nőszirom és lápi nyúlfarkfű mellett több száz tő egyéb védett növény, mint például  réti iszalag, magyar lednek, békakonty vagy  széles levelű ujjaskosbor esett áldozatul – tudtuk meg dr. Kárpáti Lászlótól, a nemzeti park igazgatójától. –  A védett fajok elpusztításával okozott természeti kár az előzetes becsléseink alapján eléri az ötvenmillió forintot. A további károkozás megelőzése, illetve a helyreállítás mihamarabbi megkezdése érdekében azonnali intézkedések szükségesek. Azonban az eredeti vegetáció még szakszerű helyreállítás és kezelés esetén is csak hosszú idő után regenerálódhat.

Az igazgatóság feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Soproni Rendőrkapitányságon és bejelentette az esetet az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek.
A felszántott területből nagyjából tíz hektár állami terület, a többi magánkézben van. A Kisalföld úgy értesült, a magánterületek földhasználója egy osztrák tulajdonú, de Magyarországon bejegyzett kft. Hogy valójában ki szántotta fel a láprétet, azt hivatott kideríteni a rendőrségi eljárás, amelyet – mint azt Farkas Gábor soproni rendőrkapitánytól megtudtuk – elindítanak, s az ügyet a súlyának megfelelően kezelik.

Csak a puszta táj: A szakemberek szerint legalább tíz évbe kerül, míg visszaállhat az eredeti állapot. Fotó: Magasi Dávid
Csak a puszta táj: A szakemberek szerint legalább tíz évbe kerül, míg visszaállhat az eredeti állapot. Fotó: Magasi Dávid

A helyszínen Váczi Miklós őrszolgálat-vezető és Takács Gábor természetvédelmi felügyelő elmondták, legalább tíz évbe kerül, míg visszaállhat az eredeti állapot. Ehhez az kell, hogy újragyepesítsék a rétet. Magot azonban csak a közeli Liget-patak környékéről tudnak gyűjteni, s újra kell telepíteni –  egyenként – a védett növényeket is.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. cselling 2008. március 22. 08:52
  „Az elpusztult védett fajok értékét szerintem a területen előforduló védett fajok egyedszámai alapján számították ki. Az egyes fajok értékét egy külön jogszabály határozza meg. Pl. a szibériai nőszirom 1 töve 10000Ft-ot ér, ha valaki elpusztítja. Csapadékos évben az egész rét lila volt tőle, így nem csodálnám, ha az 50 millió az érték alja lenne.
  Sopron környékén három hasonló láprét van/volt max. 50-60 hektár kiterjedésben. Ha ezek eltűnnek, akkor ez az élőhely egyszer és mindenkorra eltűnik Sopron környékéről. Szerintem kár lenne értük. Szerencsére ezek is védettek már, de mint látjuk ez nem jelent semmire sem garanciát.”
 • 33. Didi 2008. március 22. 08:21
  „cs!
  De jó, hogy nem Te vagy a szomszédom! :-))

  Kellemes Husvétot !”
 • 32. Boróka 2008. március 21. 14:53
  „Joshua! Köszönöm a jogi " továbbképzést !...."A próféta szóljon belőled!!" Ámen /ómen!!”
 • 31. cs 2008. március 21. 14:09
  „Didi
  Persze, hogy végzett és a jelenlegi zöldáram támogatási rendszerben ok. is a beruházása. Neki. Mi meg az energiaszámlánkon keresztül támogatjuk a rossz hatékonyságú erőmű üzemét. A szomszédomat meg én is feljelentettem, mert elegem volt a rádiójából.”
 • 30. Didi 2008. március 21. 11:07
  „cs.

  Ebben igazad lehet, de gondolom a beruházo elötte végzett számításokat. Nem normális az a befektető, mely csak kiszorja a pénzét az ablakon.
  Én csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy mi nem tudunk belenyugodni semmibe. Tegyük fel, Te családi házat akarsz építeni, a szomszéd azonnal feljelent. Csak azért, mert nem akarja, hogy szomszédja legyen. Nem tudsz mit csinálni. 2-3 évet vársz. Van ennek valami értelme?”
 • 29. cs 2008. március 21. 09:52
  „Didi: a szalma-gigatorzó rossz példa, hőhasznosítás nélkül működtetni egy erőművet a mai világban megengedhetetlen. Mivel ezeket gyakorlatilag csak csúcsra járatva lehet üzemeltetni, így mögéjük jól szabályozható - nálunk földgáz, máshol vízi - erőműveket kell telepíteni. Így összeségében nem fogják csökkenteni a fosszilis energiahordozó igényt és a vele járó kiszolgáltatottságot sem. Sok kisteljesítményű (1-2 MW), kapcsolt üzemű biomassza erőmű valóban segítene, de arra nincs politikai szándék. Csak nagyot merünk álmodni, pedig a kicsi is szép.”
 • 28. Didi 2008. március 21. 08:08
  „Mi akkor örülünk, ha keresztbe sikerül tenni a másiknak. Lásd: Szalma erömü. Az országnak kellene az energia. De összetapossák a kamionok az utat. Radar: Kell az ország biztonsága érdekében. A nagy természetvédök Tubesen minden fát televertek vasakkal, hogy ne lehessen kivágni azokat.”
 • 27. he-he-he 2008. március 21. 06:42
  „Mindenki tudja szidni az osztrakokat ! De jo a munkahely kint Austriaban , jo vasarolni odaát, jo átmenni szorakozni, jo ha átjönnek es pénzüket nalunk költik ! Ha annyira utáljatok ökket akkor maradjon mindenki Mo-on ! Nem osztrak volt aki a területeket meg ingatlanokat eladta osztrák allampolgaroknak , hanem magyarok voltak es nem kevesen , mindenki csak penzt latott a szeme elött !
  Ami a termeszetvédelmet illeti azért körbe kene jarni a sopron es környéke erdöit megnezni ,hogy mennyi szemét van benne !
  tegyek egyszer rendet házam táján , majd utánna vessek meg mást !
  Szemétegetes a hatar menten ! A sok okos tiltakozot meghivnam B´csbe van itt a varosban ilyesmi , ember lakta teruleten es nem erezni szagjat ! De a mocskos koksz es olcso szen szagat lehet erezni ha Sopronon vegighaladok !
  A jelenlegi Magyar gazdasagi helyzet miatt , kemenyen hangzik de Mo-nak csak kuss minden szempontbol !”
 • 26. creat 2008. március 21. 05:07
  „A sok okos és kevésbé okos gondolatom mellett sokadikként azért még egy eszembe jut. A sok háborgó azon nem háborodik fel, hogy a természettől mennyi területet elvett az ember okkal vagy ok nélkül? Gondolok itt az utakra, a területre ahol bármelyikünk lakik... A keresztes háborúk jutnak eszembe... a tizparancsolatban van olyan is - ha jól tudom, - hogy ne ölj, ennek ellenére, ha az egyháznak az volt az érdeke, akkor háborúzott.
  Ki és milyen elvek szerint bíráskodik, hogy egy terület elfoglalása a természettől az jogos vagy jogtalan?”
 • 25. FaPofa 2008. március 21. 02:39
  „Kiváncsi lettem, fognak-e városvezetőink ezügyben perelni, ahogy a szocik ellen illik..? Vagy ez az ő "bulijuk", és Simon úrék zsebe dagad a terület "átminősülése" folytán?”
 • 24. brrr 2008. március 21. 01:57
  „Háborogni lehet de attól senkinek se lesz jobb...
  Hibáztatni valakit is , de attól se lesz senkinek se jobb...
  Természet meg tudja magát gyógyitani csak segíteni kell és várni ! Valószinüsítem hogy nem először volt már fellszántva az a terület 50-60 éven belül. Várni kell és kész. Többi a biróság dolga ! Sötétzöldek meg müveljék magukat mert sokkal több kárt okoznak "szeretetükkel" mint egy otthon tv néző mogyorót zabáló ember bármennyire is fáj !”
 • 23. Emberke 2008. március 21. 00:34
  „Kiváncsi leszek, hogy a túlduzzasztott rendőrség milyen eredménnyel zárja majd le az ügyet. Két hónap múlva ismeretlen tettesként lezárják, akkor már úgysem lesz hírértéke. Az öv+menetlevél könnyebb préda igaz.”
 • 22. Simi 2008. március 20. 23:27
  „"néhány nyavalyás növény"
  Akár irhattál volna gazt is..
  Az oxigent, amit belelegzel ezektol a "nyavalyás"-oktol kapod..
  En nem ertem, miert bosszant fel embereket ilyen merhetetlenul, hogy masok meg torodnek a kornyezetukkel, amiben elnek?”
 • 21. joshua 2008. március 20. 21:03
  „Kedves Boróka!
  Azért tesznek ismeretlen tettes ellen feljelentést (még ha tudják is, hogy ki a tettes) , hogy ha esetleg nem tudnák bizonyítani ki volt a károkozó, akkor ne lehessen a feljelentőt Hamis vád nevezetű bűncselekménnyel gyanusítani... Ez a jog. Hidd el meg lesz a tettes, de így kell szakszerűen eljárni!”
 • 20. andyp 2008. március 20. 20:32
  „Jozan Esz??????


  Dude

  You are freaking ridicules”
 • 19. Boróka 2008. március 20. 19:52
  „A természetvédelmi felügyelők, őrzolgálat-vezetők bizonyára az eget kémlelték, nem jönnek-e még a gólyák...
  Miért "ismeretlen tettetes" ellen tettek feljelentést?? A használóként bejegyzett kft-nek nincs telephelye, ügyvezetője, elérhetősége??? (mert neki álhatott érdekében a szántás)... vagy azt gondolják, hogy egyik napról a másikra valami gaz, lator hobbyból szántott be 15,5 hektárt???? röhej, amit próbálnak elhitetni velünk...”
 • 18. Durcás Kismalac 2008. március 20. 19:34
  „Szeretném megkérdezni mennyi idő alatt ekkora területet felszántani?
  Bár ismerek egy mesét, amelyben az ördög egy éjszaka alatt felszántott egy erdőt és egy hegyet ,de ő tehetségesebb volt, mert ő még egy kastélyt is felépített egy füst alatt.
  Az őrszolgálat hány hetente kukkant a védett területre?Nagy, okos arcot vágnak ahogy a kárfelmérést végzik, de akkor hol voltak míg zúgott a traktor,szántott az eke???
  Még, ha ingyen teljesítenének őrszolgálatot akkor se megengedhető ez a mulasztás!”
 • 17. Böszörményi Mária 2008. március 20. 18:25
  „szerintem "józan ész"-nek teljesen igaza van

  nevetséges dolog néhány nyavalyás növény miatt ilyen felhajtást csinálni, alapvető emberi jog és természetesen közérdek, hogy bárki, amit jónak lát, és haszna van belőle, felhasználhat

  természetesen nem szabadna itt megállni, hiszen még számos tennivaló van, csak mutatóba néhány:
  - a sz.ros műemlékeket, amik csak viszik a pénzt, a földdel kell egyenlővé tenni (esetleg pár maradhat mutatóba, de szigorúan csak azok, amelyek hasznot termelnek)
  - a soproni botanikus kert és az összes közpark fáit kivágni, helyét parcellázni, beépíteni (micsoda baromság ezeket fenntartani!)
  - az összes 70 év feletti embert, akik csak viszik a pénzt, le kell darálni és kicsontozni, helyben feletetni, a felesleget eladni

  szóval, vannak itt még nagy tartalékok, így az úttörő és racionális vállalkozót csak üdvözölni tudom, és józan ész-nek is hasonlóan szép jövő kívánok”
 • 16. Józan ész ? 2008. március 20. 17:21
  „andyp - szerintem taníthatnálak - talán kellene is :))
  Gondolkodni , és talán illemre - ha már a szüleidnek nem volt ideje.

  Esetleg győzz meg : mi az ami 50 milliós kár ? Miért pont 50 ? Csak ?”
 • 15. Zozo123 2008. március 20. 17:01
  „Próbálná meg ezt csinálni Ausztriában egy Magyar! Kicsontoznák. De azokat is ki kellene akik ide engedték őket. Meg a sok pribéket is......”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázatok összeomlás ellen

Sopron - Aládúcolták – megelőzendő az omlást – a Templom utca 3. számú ház utca felőli… Tovább olvasom