Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Puritán az idei piknik

Úgy tűnik, kissé magukra maradtak a Páneurópai Piknik szervezői – közöttük Mészáros Ferenc –, ezért az idén szerényebb programot kínálnak, és az aktuálipolitika is közbeszólt.

Akik 1989-ben ott voltak a sopronpusztai határáttörésnél, sohasem felejtik el az egykori keletnémetek euforikus örömét, szabadulásukat a boldogságba. Azóta a Páneurópai Piknik bevonult a világtörténelembe, s az egykori lelkes debreceni és soproni szervezők életre hívták a Páneurópai Piknik Alapítványt, amely híven ápolja és ébren tartja az egész Európa sorsát alakító esemény emlékét. Volt időszak, amikor különböző politikai erők megpróbálták kisajátítani a pikniket, de a határáttörés ténye és emléke erősebbnek bizonyult a politikai játszmáknál.
A Pánerópai Piknikről évről évre megemlékezik az alapítvány kuratórima. Az idén sem lesz ez másképp, de a korábban megszokott nagyszabású eseménysorozat – például a Fertőrákosi Barlangszínházban az Európa-koncert – elmarad.

– Az elmúlt években is nagy erőfeszítésekre és összefogásra volt szükség, hogy méltóképpen emlékezzünk az 1989-ben történt eseményekre – mondotta dr. Magas László, az alapítvány kuratóriumának az elnöke. – Sokáig úgy tűnt, hogy ebben az évben is együtt ünnepelhetünk a várossal, egybekötve a rendezvénysorozatot az augusztus huszadikai nemzeti ünnepünkkel, valamint a konferencia- és kulturális központ ünnepélyes átadásával. Ez utóbbira később kerül sor, ezért aztán felborult az eredeti rendezvénytervünk.

Szó volt arról is, hogy az ünnepi programot – a néptáncgálát – átviszik a Barlangszínházba, de ebből sem lett semmi, így magunkra maradtunk – folytatta az elnök. – A Páneurópai Piknikről természetesen a saját lehetőségeink szerint megemlékezünk. Augusztus 19-én délelőtt reményeink szerint Pozsgay Imre megnyithatja a piknik történetét és utóéletét bemutató kiállítást a BW Pannonia Med Hotelben. Azért csak reményeink szerint, mert a tárlat egyik változata a Terror Házában van, a másik pedig Németországban. Kérdés, hogy sikerül-e időben hazahozni, ugyanis az elmúlt év szeptemberében diplomáciai úton jutott ki Berlinbe, a magyar nagykövetség megnyitására. Délután az emlékparkban lesz a rendezvény, koszorúzással és ünnepi megemlékezésekkel.

– Puritán piknik lesz – vélekedett Mészáros Ferenc, az alapítvány kuratóriumának tikára. – Hajlunk arra, hogy ezentúl kétévente rendezzünk nagyobb ünnepségeket. Az igazán nagy meglepetéseket a kerek évfordulókra tartogatjuk, például 2004-re. Idén elmarad az 1996 óta minden évben megrendezett Európa-koncert is. Az elmúlt évben több segítséget kaptunk a várostól és a hangversenyt 800 ezer forinttal támogatta a kultuszminisztérium. Japán kulturális alapítványok is segítettek. Nagyon sajnáljuk, hogy később lesz a konferencia- és kulturális központ ünnepélyes átadása, mert a két rendezvény a közös programok révén emlékezetes eseménnyé válhatott volna. Arról nincs információm, hogy a néptáncgála miért marad a Barlangszínházban.
– Valóban, miért? – kérdeztük Tengerdi Antal alpolgármestertől.
– Néptáncgála lesz, de csak a Fő téren, augusztus 19-én. Ismereteim szerint ezzel egybekötve tartja kampánynyitó rendezvényét a Szövetség Sopron Egyesület, ezért – az eredeti tervektől eltérően – a csoportokat másnap nem visszük ki Fertőrákosra, hiszen a Páneurópai Pikniket még véletlenül sem szeretnénk bármiféle politikai erőhöz kötni.

Korábban:

A ’89-es piknikről a Terror Házában (2002-07-16) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Királyságot akarnak

Hunok Szövetsége néven jelölteket állít az őszi soproni helyhatósági választásokon egy új politikai… Tovább olvasom