Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Pszichológusok a börtönben

Sopronkőhida - Börtönpszichológusok foglalkoznak a fogvatartottakkal a sopronkőhidai börtönben és fegyházban. Az elítéltek nem csak krízishelyzetben fordulhatnak hozzájuk. Munkájuk segíti a börtönparancsnok döntéseit is. Horváth Andrea diplomavédése után került az intézménybe.
A magyarországi börtönökben a nyolcvanas évektől alkalmaznak pszichológusokat. Dr. Pantali Zoltán tábornok, a sopronkőhidai intézmény parancsnoka azt mondja, nagy szükség van munkájukra.
– A fogvatartottak pszichológiai vizsgálatát számos tényező indokolhatja – avat a részletekbe a parancsnok.

– Jogszabály írja elő, hogy mikor kell őket vizsgálatra küldeni. Ilyen például, ha az elítélt ideiglenesen elhagyja az intézetet. Ebben az esetben azt vizsgálják, milyen lesz a várható viselkedése a kinti világban.

Kötelező a vizsgálat öngyilkosságra való hajlam esetén, ha valamilyen jel utal erre. Adott esetben a parancsnok is elrendelheti a vizsgálatot, például ha megváltozott az elítélt magatartása, de kérhetik a nevelők és a felügyelők is. Végül pedig természetesen a rabok is kezdeményezhetik, hogy foglalkozzon velük a pszichológus. Intézetünkben két pszichológus dolgozik. Egy tapaszt kolléga, Láng Károly és Horváth Andrea.

Horváth Andrea pszichológus egyik feladata, hogy segítsen a fogvatartottak lelki konfliktusait feloldani. Fotó: Magasi Dávid

Andrea három éve, a diploma megszerzése után került az intézetbe. Rendfokozata hadnagy.

– Nem tagadom, először volt bennem némi tartózkodás és félelem – hiszen ilyen közegben nem voltam korábban –, de néhány hónap múlva megszerettem ezt a munkát. A fogvatartottak több ok miatt fordulnak hozzánk. Van, aki praktikus okok miatt, például valami (vagy valaki) miatt nem érzi jól magát a zárkában vagy a körletben. Sokan családi problémájukat szeretnék megoldani.

Elhagyta a felesége, lelki problémát okoz neki, hogy nem láthatja a gyermekét. Külön csoportba tartoznak azok, akik korábban valamilyen szert használtak, ilyenek például a volt kábítószer-fogyasztók. Velük egyébként a drogprevenciós csoport is foglalkozik. A pszichológus feladata minden esetben a konfliktusok feltárása és azok lehetséges kezelése, akár egyéni, akár csoportos foglalkozás keretében, egyszeri, és ha szükséges, többszöri foglalkozással.

Miközben beszélgettünk, jött a hír, hogy az egyik elítélt nem fogadta el az ebédet. A pszichológus szemszögéből ez öngyilkosságra – éhségsztrájkra – való előkészületként is értékelhető – magyarázta Andrea. Ez olyan eset, amikor azonnal közbe kell lépni. Persze előfordulhat, hogy nem komoly a szándék, csupán így szeretne valamit elérni az elítélt. Ennek kiderítése az elsődleges feladat, ez határozza meg az esetleges további kezeléseket.

A fiatal pszichológus arra a kérdésre, hogy került-e már veszélyhelyzetbe – hiszen az egyéni kezelések négyszemközt történnek –, nemmel válaszolt. Az viszont előfordult, hogy egy fogvatartott túlságosan is kötődött hozzá.

– Ilyenkor azt kell kideríteni, hogy ez a szimpátia a pszichológusnak vagy a nőnek szól – folytatta Andrea. – Előfordul, hogy valaki azért fordul hozzám, mert így akar esetleg előnyökhöz jutni, de olyan is akad, aki csak a nőt látja bennem.

Ha ez a kötődés túl- megy a határon, akkor a fogvatartottat más intézetbe helyezik, éppúgy, mintha más női alkalmazott iránt táplálna hasonló érzéseket.
Horváth Andrea

– A pszichológusok állandóan készenlétben állnak – tudtuk meg dr. Pantali Zoltántól, hiszen bármikor előfordulhat rendkívüli esemény. – Az elítéltek nagyjából egyforma arányban kérik Láng Károly vagy Andrea segítségét.

Horváth Andrea hosszabb távon tervez az intézetben. Egyrészt azért, mert itt biztosított szakmai fejlődése, másrészt pedig azért, mert lehetőség nyílik kutatásra is. Most azonban a legfontosabb feladata, hogy megszerezze a klinikai szakpszichológusi diplomáját is. Ehhez parancsnokától minden segítséget megkap, mert a börtönben is számítanak a fiatal szakember munkájára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taxisok szállítanák a betegeket?

A nem megfelelő számú betegszállító jármű miatt, Győr-Moson-Sopron megyében is sokszor fél napot is… Tovább olvasom