Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Programokról vítáztak a képviselőjelöltek

A hetedik számú választókerületben két jelölt maradt állva az országgyűlési választások második fordulójára.

A hetedik számú – soproni – választókerületben két jelölt maradt állva az országgyűlési választások második fordulójára. Firtl Mátyást (Fidesz–KDNP) és Kránitz Lászlót (MSZP) szerkesztőségünkben a kialakult helyzetről, az esélyekről és a programokról kérdeztük. A kerekasztal-beszélgetés jó hangulatú és személyeskedéstől mentes volt. Épp olyan, mint kampányuk.

Aktulis helyzetértékelés

– Hogyan látják esélyeiket az elmúlt napok történéseinek tükrében?


F

irtl Mátyás: – Mindenek előtt azzal kezdem, hogy hálásan köszönöm azoknak a szavazóknak a voksát, akik Sopronban és környékén ezt a sikert biztosították. Az eredményekből számomra az tükröződik, hogy a 7. számú választókörzetben a változás mellett voksoltak. Nem akarok számháborút folytatni, de ha a jobboldali keresztény értékrenddel rendelkezők szavazatait nézzük, akkor az derül ki, nem csak a Fidesz-MPSZ, hanem a többi párt is jól szerepelt. Itt gratulálok Nagy Tamásnak és Kertész Zoltánnak, akiknek a szereplése biztosította, hogy Magyarországon többpárti parlament lesz. Az országos politikához kanyarodva azt tudom mondani: én nem azt nézem, mit csinálnak fönt, az időközi választások alkalmával is a helyi kérdésekkel foglalkoztam, mentem az emberekhez, jártam a településeket. Így gondolkodok most is.

Nekem az a célom, hogy Sopronban és környékén az eddigi polgári hagyományoknak megfelelően ezt a választási fordulót megnyerjük és változatlanul a Fidesz-MPSZ és szövetségesei jelöltje kerüljön be a parlamentbe. Az országban a váltás kérdése még mindig nyitott, nem véletlenül dolgozik mind a két oldal. Ha nekünk a második forduló előtt nem sikerült megállapodni, majd megállapodunk utána.

Kránitz László: – Természetesen én is köszönöm a szavazatokat, bár ezt már korábban is megtettem. Örülök, hogy az Szabad Demokraták Szövetsége átlépte a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt és itt helyben Kertész Zoltán a harmadik lett. Annak is örülök, hogy ilyen sok szavazatot kaptam. A Magyar Szocialista Pártnak az első fordulóban soha ennyi voksa nem volt. Ez bizakodással tölt el és az is, hogy az első kört megnyerte a koalíció.

Természetesen nyerni akarok, azt szeretném, hogy a városnak kormánypárti képviselője lenne, hiszen így tudok a legtöbbet segíteni. Ebben a helyzetben, amikor a túloldalon összevisszaság alkult ki, úgy gondolom nőttek az esélyeim. Mi az SZDSZ-szel nagyon gyorsan meg tudtunk állapodni, hiszen a programjaink azonosak és mind a kettőnknek az a célja, hogy a koalíció folytassa a munkáját, amit 2002-ben megkezdett.

Második fordulós esélyek

– Kránitz úr, mire alapozza, hogy a második fordulóban legyőzi vetélytársát, hiszen ..százalék önök között a különbség?

K. L.: – Abban bízom, a soproniak látják,  kormánypárti képviselőre érdemes szavazni, hiszen így lehet a leginkább segíteni abban, hogy a város tovább épüljön, fejlődjön. Az elmúlt időszakban tapasztalhatták azokat az eredményeket, amelyeket a kormány segítségével elértünk. Ezt a munkát szeretném tovább folytatni.

– Firtl úr! Nem csalódott kicsit? Az őszi eredmények alapján nem számított arra, hogy győz az első fordulóban?

F. M.: – Nem, nem számítottam ilyesmire. Az időközi választásokat nem szabad alapul venni. Ez az eredmény, nagyon jó, hiszen a korábbi időszakban Szájer József az MDF-el közösen ért el hasonló sikert. A lényeg, hogy Sopronban a változásra szavaztak. A második forduló előtt pedig nem elhanyagolható szempont, hogy kiderült: a kormányzat nem teljesítette az ígéreteit és három hónap alatt kilencszáz milliárdos hiányt halmozott fel, amit ráadásul nem tettek közzé.

Legfontosabb programpontok

– Melyek programjuk legfontosabb elemei?


F. M.: – Programom már az időközi választás óta ismert, és némileg hasonlít a szocialista párt programjához, hiszen egy városban élünk, ezért dolgozunk. A legfontosabb: Sopron logisztikai szerepének növelése, ami megteremti a vállalkozások piacra jutási feltételeit, munkalehetőségeket teremt, valamint a kis- és középvállalkozások megerősítése. Tárgyaltam a kamara és a Vállalkozók Pártja képviselőivel, mert törvényi keretek közt szeretném biztosítani azt a jogukat – ha már ők fizetik a legtöbb adót –, hogy a szakbizottságokban szavazati joguk legyen és ne csak a városi, hanem a regionális bizottságokba is legyen delegálási lehetőségük. Sopron turizmusának fejlesztése érdekében a belváros, a Tűztorony, a Szent Mihály-templom, a fertőrákosi Barlangszínház felújítása, a Liszt- és Haydn-kultusz megteremtése, fejlesztése, valamint a borkultúra szerepének növelése elengedhetetlen. Természetesen közösen a Fertő–Hanság Nemzeti Parkkal. Ez utóbbi adottságait sem használjuk még ki teljesen.

Az előbb említett logisztikába belefér a Fertő tó körüli fenntartható közlekedés kérdésköre is. Így válhat Sopron természetes régiójának központjává. Ennek érdekében a Parlamentben csatlakozó módosító indítványt is tettem, amikor a pólusközpont kijelöléséről volt szó. Azt szerettem volna elérni, hogy a megyei jogú városok társközpontok lehessenek, de nem jártam sikerrel. Végül pedig: az állam az önkormányzatoknak csak annyi feladatot adjon, amennyihez biztosítja a forrást.

K. L.: – Az én legfontosabb programpontjaim beépültek az Új Magyarország című programba, amelyet a miniszterelnökkel együtt szerkesztettek a megyei jogú városok polgármesterei, képviselőjelöltjei és a közgyűlések szocialista elnökei, megyei pártvezetők. Ebben szerepelnek azok a pontok, amiket ajánlok a választópolgároknak az április 23-a utáni időszakra.

Ezek: a balfi műemlékfürdő és a Barlangszínház felújítása, a belváros és a Tűztorony rekonstrukciója. Szeretném folytatni a panelprogramot és elérni, hogy 2010-ig minden ilyen soproni lakás megújuljon. Reményeink szerint elkezdődik, és 2010-ig befejeződik a Sopron–Pereszteg közötti M9-es autópálya-szakasz, valamint a várost északnyugatról elkerülő út építése. A kishatárforgalom – Fertőrákos, Harka, Ágfalva, Brennbergbánya vonatkozásában – megindítása is kiemelt szerepet kapott programomban, amelyet akkor tudok a leghatékonyabban képviselni, ha kormánypárti képviselőként kerülök az országgyűlésbe. Sok olyan dolog van, amivel egyetértek, és amit Mátyás elmondott, hiszen mind a ketten ezt a várost szeretnénk képviselni a Parlamentben és ugyanazokat a problémákat látjuk.

A legfontosabbnak azt gondolom, melyikünk kerül olyan pozícióba, hogy ezeket a programokat hatékonyan tudja képviselni. Jelen állás szerint a szocialista párt és az SZDSZ nyerte meg az első fordulót, és várhatóan győztesként kerülünk ki a másodikból is. Ha így lesz, a koalíció képviselőjeként meg tudom valósítani terveimet és 2010-ben nyugodt lelkiismerettel állhatok a választók elé.

F. M.: – Egy gondolatot még muszáj megemlítenem, mégpedig a határ menti települések közötti utak kiépítését, amelyeket régóta szorgalmazok, nemzetközi színtéren is. Mi azt mondjuk, történjen meg az utak helyreállítása, mert egy kilométer autópálya építésének összegéből például meg lehetne oldani, hogy Ágfalváról el lehessen jutni Lépesfalva (Loipersbach) és Somfalva (Schattendorf) irányába. De ez érvényes Harkára és Fertőrákosra is. Nemcsak kerékpárút kell, hanem lehetővé kell tenni a személyautó-forgalmat is. Természetesen nem önkormányzati, hanem központi forrásokból.

K. L.: – Az előzőekhez csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy az önkormányzatok továbbra is kapjanak olyan támogatást, amiből saját belső úthálózatukat felújíthatják. Ismert az „egyforintos program". Ez azt jelenti, hogy minden egyes önkormányzati forinthoz egy forintot ad az állam. A városvezetéssel szeretnénk elérni, hogy 2010-ig Sopron teljes úthálózata megújuljon.

Lehetséges fejlődési pályák

– Önök szerint mivel lehetne a térségben kompenzálni a bevásárló-turizmus visszaesését, vagyis, milyen fejlődési pálya áll Sopron előtt?

K. L.: – Megint csak az Új Magyarországért programra szeretnék hivatkozni. A miniszterelnök ebben három pontot határozott meg, amiben nekünk, magyaroknak a legjobbnak kell lennünk. Úgy gondolom, ez a három pont tökléletesen megegyezik Sopron és környékének érdekeivel is: modern ipar, üzleti szolgáltató központok, idegenforgalom. Ez az, amiről Mátyás és én is beszélünk, amik a programjainkban megjelennek. Modern ipar alatt a gyógyszeripart értem, reményeink szerint a közeljövőben az ipari parkban el is kezdődik egy ilyen jellegű beruházás.

A város fekvése, a GYSEV összekötő szerepe, Ausztrria közelsége és a tervezett M9-es autópálya mind azt bizonyítja, hogy a szolgáltatásokra érdemes építeni. Az idegenforgalom serkentése pedig már régi tervünk. Ezeken keresztül lehetséges kompenzálni az elmaradt osztrák bevásárlóturizmust.

F. M.: – A legfontosabb, hogy az M9-es legyen meg Peresztegig, és erre Laci figyelmét is felhívom! Üdvözlöm azt a bejelentést is, ami az osztrák–magyar határmenti találkozón hangzott el, s miszerint a 85-ös út M85-ösként fog megépülni 2007 és 2013 között. Ezek olyan feladatok, amiket függetlenül attól, ki melyik oldalon ül a magyar parlamentben, fel kell vállalni. A Fidesz-MPSZ Egységben a nemzettel programjában szerepel, hogy meg kell valósítani azoknak a városoknak a kiemelt programjait, amelyek indultak az Európa kulturális fővárosa címért.

A kultúra egy szegmens, hogy az jól működjön, az alapokat is fel kell építeni. Fejleszteni kell az infrastruktuktúrát, a határmenti együttműködést, fel kell karolni a Páneurópai Piknik ügyét. Sopronnak ebben a régióban, beleértve a Burgenlandi részeket is, színházával, egyetemével, középiskolai intézményhálózatával és az itt felhalmozott tudással központi szerepet kell kapnia.

K. L.: – Az tisztán látszik, hogy Sopron és Pereszteg között megépül az M9-es autópályaszakasz, valamint Győr és Csorna között is az M85-ös. Nekünk az a feladatunk, ebben egyetértek Mátyással, hogy Pereszteg és Csorna között is megoldjuk a problémát, megépüljön egy minimum kétszer kétsávos autóút, hogy Sopronból pillanatok alatt elérhessük Győrt és Budapestet. Ez talán a legfontosabb a programjaim között.

F. M.: – Máris van egy közös nevező, egy olyan ügy, amit mindketten fontosnak tartunk.

Egészségügy és szanatórium

– Milyennek látják az egészségügy helyzetét? Mi a véleményük a szanatórium esetleges önkormányzati tulajdonba adásáról?

F. M.: – Sopron kivételes helyzetben van, mert az elmúlt években, ciklusokon átívelve, sok-sok milliárdos fejlesztéseket hajtottak végre a kórházban. Ez a menedzsmentnek és az önkormányzatnak köszönhető. Ezért meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy ez a kórház regionális szerepkört tölthessen be. Országos szinten elengedhetetlen az egészségügy konszolidációja, és azt kellene elérni, hogy a beteg meg se jelenjen a kórházban, tehát a népegészségügyi programokat kell magas szintre emelni. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetségnek kialakult és határozott álláspontja van a kórházak privatizációról, amely ismert, vagyis az intézményeket nem lehet privatizálni.

Persze, ha  valaki magánkórházat akar építeni, megteheti, de ne azt a vagyont akarja privatizálni, amit elődeink teremtettek meg. Ami a szanatóriumot illeti: a jelenlegi finanszírozási rendszer nem teszi lehetővé, hogy önkormányzati tulajdonban működtetni lehessen egy ilyen nagyságrendű, országos betegfogadásra kialakított intézményt. AZ OEP-finanszírozásból ugyanis nem lehet infrastrukturális fejlesztést végrehajtani, az a mindenkori önkormányzat feladata. Ha valaki azt gondolja, hogy a szanatórium területének egy részét értékesíti és abból finanszírozza a rekonstrukciót, az tévúton jár, mert én úgy gondolom, ha egy rehabilitációs szanatóriumról van szó, az attól ilyen intézmény, hogy a parkja is a rehabilitációt szolgálja.

K. L.: – Büszke vagyok arra, hogy ilyen kórházunk van, szerintem az ország legkorszerűbb intézménye. Örülök, hogy az elmúlt másfél évtizedben pártszínektől függetlenül mindenki támogatta fejlesztését. Így voltunk ezzel mi is. Több mint húszéves hercehurca után sikerült építeni egy modern mentőállomást, és ezzel együtt megoldani a sürgősségi betegellátást is. Természetesen nagyon fontos a megelőzés, hogy az emberek lehetőleg ne kerüljenek kórházba. Mi támogatjuk a szanatórium önkormányzati tulajdonba adását. Úgy gondolom, hogy az önkormányzat sokkal jobb gazdája lehet, mint az állam, amely tulajdonosként több mint 200 kilométerre van Soprontól.

A szanatórium a város kórházával együttműködve komplex szolgáltatást tud majd nyújtani, elsősorban a soproniaknak és a környékbelieknek. Ehhez természetesen külső tőke bevonására van szükség. Támogatom, hogy az egészségügyben jelenjen meg olyan működő tőke, ami azt a célt szolgálja, hogy a diagnosztikától kezdve a műszerezettségen át a komfortfokozaton is javítson. Ettől függetlenül ezek az épületek továbbra is az önkormányzat, a magyar állam tulajdonában maradnak. Anélkül, hogy külső működő tőke érkezne az egészségügybe, nem lehet kilábalni ebből a helyzetből. Egyetértek azzal, hogy kórházunk regionális feladatokat lásson el, hiszen ilyen színvonalú szolgáltatást nem sok kórház tud nyújtani ebben a régióban.

Összefogás, közös ügyekért

– Kérem összegezzék, abban az esetben, ha mindketten parlamenti képviselők lesznek, mely ügyekért fognának össze?

K. L.: – Azokat a programokat, amiket Mátyás felsorolt, mindegyiket tudom támogatni. Nem akarok egyet sem kiemelni, mert ugyanazt a célt szolgálja, amit magam is szeretnék. Egyetlen dolgra hívom fel a választók figyelmét: azt fontolják meg, melyikünk tudja hatékonyabban segíteni, azokat dolgokat, feladatokat, amiket mindketten látunk. Úgy gondolom, ezt a programot kormánypárti képviselőként lehet a leginkább megvalósítani, vagyis, szavazzanak a kormánypárti képviselőjelöltre!

F. M.: – Hasonlóan gondolkodom, mint Laci, egy markáns különbség azonban kitűnt a mai beszélgetésből, ez pedig a szanatórium, illetve a kórházprivatizáció kérdése. Azokkal az idős embereknek ugyanis, akik két kezükkel építették fel '45 után a kórházakat, nem lehet elfogadtatni, hogy most valaki másé legyen. Jöjjön a tőke, de tudni kell, aki fejleszt, az el is akarja vinni a hasznot. A többi témában egyetértünk. Mindkettőnk számára világos, aki tenni akar a városért ugyanezeket a gondolatokat fogalmazza meg.

K. L.: – Itt vitatkoznék Mátyással. Ma a művese állomásokat külső tőke működteti. Ettől függetlenül jól működik a rendszer. A betegek megkapják a szükséges kezeléseket, nem kerül több pénzükbe, hiszen az OEP fizeti a beavatkozást. Látni kell, hogy már ma is jelen van a magyar egészségügyben a külső tőke. Jelen van és működik. A beteg pedig csak azt érzékeli, hogy magasabb színvonalon és gyorsabban látják el. Fölösleges tehát a Fidesznek az a riogatása, miszerint többszázezer forintba kerülne majd egy-egy műtét.

F. M.: – Térjünk vissza egy pillanatra az előző gondolathoz! Úgy vélem, ha a városnak több soproni képviselője van az jó, mert közösen összefogva többet tudunk elérni. Ne felejtsük el, a második forduló előtt még nincs kormányzati pozíció, mindössze jelöltek vannak! Én azt kérem, a polgári oldal képviselőjelöltjére szavazzanak, úgy mint az első fordulóban!

Négy év múlva számonkérjük

– A négy év gyorsan elrepül, és ismét a választók elé kell majd állni. Mondjanak egyetlenegy olyan programpontot, amit ha kormányzati pozícióba kerülnek, biztosan megvalósítanak.


F. M.: – Nekem a legfontosabb, hogy a településközi utakat hozzuk helyre és megépüljön az M9-es szakasza együtt. Úgy gondolom, ezt el is érem.
K. L.: – Én arra látok lehetőséget, és ez a jelenlegi városvezetéssel megoldható, hogy Sopron teljes úthálózatát felújítjuk 2010-re.   

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90 milliót nyert a soproni kórház

A soproni Erzsébet-oktatókórház kilencvenmillió forintot nyert pályázaton, így létrehozhatja a már tavaly tervbe vett sürgősségi betegellátó osztályt. Dr. Baranyai Tibor főigazgató reméli, júliusban már az új egység is fogadhat pácienseket. – A soproni kórházvezetés többször is hangsúlyozta, a sürgősségi betegellátó osztály létrehozása a helyi egészségügy egyik igen fontos, stratégiai kérdése. Tovább olvasom