Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Program pünkösdvasárnapra: Magda Marinko karikaturista

Sopron - „Alkotások, rácsok nélkül" címmel, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön fogva tartottainak – közte az életfogytiglanra ítélt szerb sorozatgyilkos, Magda Marinko – képzőművészeti alkotásaiból nyílik kiállítás a Lővér Hotelben pünkösdvasárnap.
Fegyenctárlat a hotelban - Magda Marinko, a rettegett sorozatgyilkos művei is láthatók

– A sopronkőhidai fegyház tizenkét – élet elleni bűntény, erőszakos, vagyon elleni, illetve más súlyos bűncselekmények miatt – elítéltjének festményeiből, grafikáiból, makettjeiből rendezünk kiállítást a Hotel Lővérben – nyilatkozta Ábrahám Tibor, a büntetés-végrehajtó intézet nevelőtisztje. –  A megnyitó vasárnap este 6-kor lesz. Az alkotók egy része már szabadult, sőt, olyan is akad, aki időközben országos hírű festővé vált. Amennyiben sikert arat a tárlat, az országban másutt is bemutatjuk.

Információink szerint Magda Marinko vetette fel az ötletet, hogy több száz alkotásából kiállítást szervezzenek. A helyszínt a budapesti újságíró, Albert József választotta ki, aki a „Smink nélkül" című beszélgetős műsorával a kőhidai fegyház  falai között is szerepelt. 

Makett és festmény: Szűcs István Zsolt és Körző Frigyes elítéltek alkotásai is szerepelnek a Hotel Lővérben vasárnap este nyíló
Makett és festmény: Szűcs István Zsolt és Körző Frigyes elítéltek alkotásai is szerepelnek a Hotel Lővérben vasárnap este nyílóMagda Marinkóval a Kisalföld több alkalommal is szeretett volna interjút készíteni, ám ő mindannyiszor elzárkózott a médiában való szerepléstől.

– A szállodalánc vezetése „túl erősnek" találta, hogy Magda Marinkónak egyéni tárlata legyen nálunk – mondta Sándorfi Róbert, a Lövér szálló igazgatója. – A fegyintézetben működő képzőművészeti szakkör munkáiból összeállított anyag bemutatásának viszont nem láttuk akadályát. Természetesen a képek között vannak Magda Marinko festményei és karikatúrái is. A kiállítás május 25-ig tart nyitva.

Harsány színek és agresszió

– Mindenképpen fontos jel, ha egy elítélt fest vagy rajzol, mert mondani kezd valamit a belső világáról, az érzéseiről, indulatairól – mondta a kiállítás kapcsán Egedi Cecília klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta.
– Azzal, hogy a belső világában elmélyül, két területen biztosan nagyot lép előre: az önismeret (öntudat) és a változás területén. A börtönnek az egyik legfontosabb eleme, hogy önmagába van bezárva a rab, és ezt arra használja, hogy újból összerakja az életét. Az alkotó rab ezt teszi.
– Magda Marinko esetében fekete-fehér műveket vártam, ehhez képest túlzottan is harsány színekkel találkozom. Képei azonban egyszerűen strukturáltak – elemezte a sorozatgyilkos alkotásait Mágel Judit pszichológus.

A sorozatgyilkos Magda Marinko művei mellett Mágel Judit pszichológus és a tárlat főszervezője, Ábrahám Tibor nevelőtiszt.
A sorozatgyilkos Magda Marinko művei mellett Mágel Judit pszichológus és a tárlat főszervezője, Ábrahám Tibor nevelőtiszt.


– Összhatásában mindegyik kép kifejezetten agresszívnek tűnik. Rejtett típusú agressziót látok rajtuk, olyat, amelyet a szerző igazából leplezni szeretne, viszont a forma és a tartalom árulkodik. Például a „Békés ünnepeket!" feliratú művén a karácsonyfát bombák, rakéták, katonai sisak „ékesíti".

Képein sok a megfestett tégla, a fal, s ahol nem ez a domináns elem, ott is komoly „keretet" szab műveinek, ami abszolút bezárt világról árulkodik.

Ami még feltűnő, hogy alakjai nehezen meghatározható, torz formát képviselnek, ami leginkább gondolati torzulásra utal. Nagy valószínűséggel arra, hogy a társadalom által elfogadott normákhoz nem akar és nem is tud igazodni.

Makettek és villanykörtébe zárt modellek


Szűcs István Zsolt 34 éves, Békés megyei születésű fogvatartott ruhaipari szabászként végzett, s különösen nagy értékre elkövetett csalás és sikkasztás miatt tölti 6,5 évre kiszabott büntetését. Még másfél éve van hátra. – Gyerekkorom óta készítek maketteket, a fegyház falai között lelki megnyugvást jelent számomra e tevékenység – mondta. – Már vagy negyven hajót kreáltam, de készítettem villanykörtébe zárt modellt is. Az alkotásokhoz az intézmény biztosítja az alapanyagot. Nemcsak a képzőművészeti szakkörben tevékenykedem, Szekeres János börtönlelkésznek is ministrálok. Többé nem fogok börtönbe kerülni...

Festékkel és ecsettel vonult a börtönbe

Körző Frigyes sellyei születésű fogvatartott nem akart beszélni arról, miért kapott több mint tíz évet, amelyből még két év hátravan. Azt viszont elárulta, hogy szobrásznak tanult, ám élete más irányba fordult. Volt hajléktalan is, míg végül börtönbe került. – Húsz éve kezdtem el olajjal festeni, Kőhidára már festékkel és ecsettel érkeztem – meséli.
– Itt, a börtönben elvégeztem a kerámiatanfolyamot is. Főképpen tájképeket, portrét festek, így teszem a magam számára elviselhetővé a börtönlétet. Nekem a festés ugyanannyit jelent, mint más embernek a szakmája, ha azt örömmel műveli.

Szandi, Bródy és Nádas A Lövérben

A Lövér szállóban az Alkotások rácsok nélkül vasárnap este 6 órai megnyitóját követően, este 8-kor kezdődik Albert József Smink nélkül című gálaműsora. Közönség elé lép Szandi, Bródy János és Nádas György. A belépés díjtalan.

Olvasóink írták

  • 1. Galambos Gábor 2008. május 13. 08:16
    „Nagyon gyenge és "hazug" irás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mélygarázs parkolópályán

Sopron - Az önkormányzat már elküldte az STP Kft.-nek azt a határozatát, amely szerint elállnak a… Tovább olvasom