Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Program a nyestek befogására

Sopronban az országban elsőként készült – szakértők bevonásával – program az egyre jobban elszaporodó és a mindennapi életet sokszor zavaró nyestek távol tartására és befogására.
Napjaink legelterjedtebb, legtöbb problémát okozó, lakott területen is nagy számban előforduló ragadozója a nyest. Sopronban már évek óta sok gondot okoz a lakosságnak ez az alig másfél kilogramm súlyú ragadozó, amely kedveli az ember közelségét. A városüzemeltetési kft. koordinálásában – az önkormányzat anyagi támogatásával – készült el az a program, amelytől a szakemberek azt várják, hogy jelentősen csökken a lakott területeken, a házak padlásaira, a pajtákba, fészerekbe, garázsokba látogató, esetleg ott fészkelő nyestek száma.

Csapdákkal gyűjtik be

– Nyest csak szeptember 1. és február 25. között vadászható – mondotta Gergácz Gyula, a városüzemeltetési kft. főmérnöke. – Ez azt is jelenti, hogy csak kijelölt vadászterületen, meghatározott időszakban és a törvény által engedélyezett eszközökkel ejthető el. Csapóvas és méreg használata tilos. Ezért szükséges egy olyan program, amelynek révén – a lakosság visszajelzései alapján – felkutathatjuk a kritikus helyszíneket és csapdák segítségével begyűjthetjük az állatokat, amelyeket aztán áttelepítünk olyan területekre, amelyek távol esnek a lakott területektől.

Kérdőív a lakosságnak

Első lépésként egy kérdőív kitöltésére kérjük az érintetteket, így megkezdhetjük a városi ragadozók megfigyelésére vonatkozó adatok összesítését, mert Sopronban és környékén a nyesteken kívül szép számmal találhatók menyétek, görények és rókák is. Ezt követően meghatározzuk a leginkább problémás területeket, ellenőrizzük a konkrét bejelentéseket, végül pedig begyűjtjük a ragadozókat.
Gergácz Gyulától megtudtuk, a kérdőívek hozzáférhetőek a gazdaboltokban, egyes üzletekben és természetesen a városüzemeltetési kft. ügyfélszolgálatánál is. A program – amelynek sikere nagymértékben függ a lakosság támogatásától is – végső célja, hogy a városban legyen egy olyan tájékoztató szolgálat, ahová az emberek akkor is bizalommal fordulhatnak a ragadozók ügyében, ha már kimerültek törvényes lehetőségeik.

Megrágja a kábeleket, vezetékeket

A nyest főleg a baromfiólakban okoz károkat, de szívesen fogyaszt apró rágcsálókat, madarakat és gyümölcsöket is. Ügyesen mászik fákon és épületeken is, így gyakran fészkeli be magát egy-egy padlásra. Különös vonzódása a kaucsuk alapú anyagok után okozza, hogy rendszeresen megrágja az antennák kábeleit, az autók elektromos vezetékeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcszázan várnak áramra

Állnak vagy lassú ütemben haladnak az ÉDÁSZ Rt. működési területén a hálózatfejlesztések és az… Tovább olvasom