Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Profi harcos: kevertharc VB-re menne a soproni Máté Ádám - fotók, videó

A közönség azt szereti ha folyik a vér, törik a csont. A ketrecben nem félek, a sikerekért sportolok - mondja a soproni Máté Ádám, profi ökölvívó, kevertharcos.

Még csak huszonhárom éves, de már jelentős eredményeket ért el az ökölvívásban a soproni Máté Ádám. A profik között vezeti a hazai mezőnyt. A bokszban világbajnoki kihívó, emellett novemberben két övért is meccsel majd Budapesten.

Ádám, a kevertharcos


- Az ökölvívás mellett új kihívásokat is kerestem, s ekkor találtam rá az MMA-ra, az úgynevezett kevertharcra - meséli a fiatal tehetség. - Ennek lényege, hogy a ketrecben gyakorlatilag mindent lehet. Kikötés ugyanakkor, hogy például szemet nem lehet szúrni, vagy a lágy részeket, ujjakat, torkot tilos támadni. Van itt földharc, állóharc. Ezen sport egyre népszerűbb, s úgy éreztem van keresnivalóm ezen a területen.
Máté Ádám így folytatja: a közönség az szereti, ha folyik a vér, törik a csont. Nos, ebben a sportágban mindez gyakran megtörténik.

A küzdelem nem megjátszott, valóban két hús-vér ember feszül egymásnak. Feladni pedig nem lehet. Többször tört már el a bordám, az orrom, jöttem ki a ringből vérző fejjel. De egyszer sem éreztem azt, hogy feladjam. A sikerekért sportolok. Ez ad erőt. S persze az is, amikor a közönség egy jó párharcot láthat.

- Az első barátságos MMA meccsemre Sopronban készültem fel, ám a városban ilyen klub nincs, s így ellenfeleket is nehéz találni - mondja. - A nagy tervem az, hogy kijussak a jövő évi Las Vegas-i világbajnokságra. A terveim szerint egy győri klub színeiben folyatom majd az MMA pályafutásom.

- A felkészüléseimet egyedül végzem, saját magam teremtem elő az edzések, utazások költségét - említi Ádám. - A sport mellett nekem is dolgoznom kell, mivel nincsenek szponzoraim. Sajnos megtörtént, hogy a munka miatt az edzéseket kellett lerövidíteni. Úgy érzem, most jutottam el arra a szintre, amikor már támogatók nélkül nem tudom eredményesen folytatni a pályafutásom.

Amennyiben egy-két éven belül nem javul a helyzete, akkor külföldi állás után kell nézne. Egy testőri iskolát szeretne majd elvégezni, illetve a nyelvtanulásnak kell nekifeküdnie.
Ádám, amikor nem sportol, vagy dolgozik, akkor szabadidejét barátnőjével és kutyájával tölti. Igaz, úgy nem telhet el nap, hogy ne zenélne egy keveset.

A sportoló, minden nehézség ellenére nagy hangsúlyt fektet Sopron hírnevének öregbítésére. Több jótékonysági akciót is szervezett már. Mert mind mondja, ő örök optimista, és bízik abban, hogy jobbá lehet tenni a dolgokat. Tavaly például ruhákat gyűjtött, és a családsegítőn keresztül osztották ki azokat a rászorulóknak.

- Folyamatos célom a fiatal gyermekek és hátrányos helyzetben élő fiatalok sportra való sarkallása - tudjuk meg. - A következő napokban a tanulásban akadályozott gyermekek iskolájában egy tájékoztatót. Itt felhívom a figyelmet a sportfontosságára. Miként arra is, hogy ez kitörési lehetőségeket nyújt az élet bármely területén.

A kezdetek biztatóak, ugyanis sok fiatal követi a pályafutásom, akik számára szeretnék példáit is mutatni kitartásból, önzetlenségből. Aztán a gondok már a folytatásban jelentkeznek. Egy terembérlet havi ára több, mint tízezer forint.

Kérdezem én, hogyan tudnák ezt a pénzt kifizetni olyan fiatalok, akinek a mindennapi megélhetésükre is alig jut?

Pedig nem szabad engedni, hogy a tehetségek elkallódjanak. Ehhez azonban már támogatók segítségét is kérném, hiszen összefogva, közösen sokat tehetnénk a jó célért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szüretelők egyharmada feketén dolgozik Burgenlandban

A mérleg: 300 szüretelőből 100 munkás nem volt bejelentve az ausztriai Burgenlandban. Tovább olvasom