Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Pro Urbe díj Ulrich Netzer, kempteni főpolgármesternek

Dr. Ulrich Netzer kempteni főpolgármester munkássága, a testvérvárosi kapcsolatnak ápolása elismeréséül kapott Pro Urbe díjat.

Dr. Ulrich Netzer 1996. május 1-je óta Sopron testvérvárosának, a németországi Kemptennek a főpolgármestere. A Főpolgármester úr 1955. április 11-én született az Allgäu vidékén fekvő Lindenbergen.

Már fiatal korában széles körű érdeklődést tanúsított a tudomány iránt, 17 éves korában „A biológia fiatal kutatója" címmel tüntették ki.

1974 óta tagja a CSU-nak, 1975-ben sikeres gimnáziumi érettségi vizsgát tett szülővárosában. Ezt követően 1976 és 1980 között a regensburgi egyetemen joghallgató, majd 1986-ban jogi doktori címet szerzett.

1983-ban a pénzügyi igazgatás különböző területén kezdett el dolgozni, majd 1986-tól vezeti Münchenben a regionális pénzügyi főigazgatóság elnöki irodáját, emellett egyben sajtószóvivő is.

1993-ban miniszteri irodavezetőnek nevezik ki a kelet-németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia Pénzügyminisztériumához és a tartományi fővárosba Schwerinbe költözik (németül: Mecklenburg-Vorpommern).

Itt pénzügy-politikai, adó és üzemgazdasági ismereteit gyarapítva tesz nagy gyakorlatra szert. 1996. május-1-je óta Kempten első embere, ezt követően 2002-ben és 2008-ban választották meg újra főpolgármesternek, erősítették meg ebbéli megbízatásában.

Ulrich Netzer Fodor Tamás Sopron polgármesterétől veszi át a Pro Urbe díjat.
Ulrich Netzer Fodor Tamás Sopron polgármesterétől veszi át a Pro Urbe díjat.


Hivatali ideje alatt Kempten városa lendületesen fejlődött.

Dr. Ulrich Netzer nemcsak Kempten városának a fejlődésében ért el kimagasló eredményeket, de egyik motorja a két város jó együttműködésének és testvérvárosi kapcsolatának.

Sopron és a németországi Kempten városa 25 évvel ezelőtt kötötte meg a testvérvárosi szerződést.

Az 1987-88-i hivatalos aláírást követően elindult a máig tartó barátság a két önkormányzat, egyházi, oktatási és közművelődési intézmények, kulturális egyesületek, művészeti csoportok, s ami külön kiemelendő, családok a két város polgárai között.

Több életre szóló személyes barátság kötődött, amelyek mind-mind további és jelentős építőkockái a két város között átívelő jelképes hídnak.

A 25 esztendő valamennyi társkapcsolatát nem is lehetne mind felsorolni, ezért álljon itt néhány példa a sikeres együttműködésre:

A Soproni-Horváth József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Kempteni Ének-és Zeneiskola (Ring und Musikshcule Kempten) között 25 év óta folyamatosan élő kapcsolat van.

A mindenkori igazgatók szívükön viselték ennek fenntartását, ápolását, Nagyon jó barátságok szövődtek, az évente megrendezett zenei táborokat pedig minőségi és jó hangulatú koncertek zárták.

A Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar és a Kemtpeni szimfonikus Zenekar közös hangversenyei felejthetetlen emlékeket jelentenek, a zene mindanyiunk közös nyelve, így nem egyszer megesett, hogy közös koncerteken a karnagyok helyet cserélve a testvérváros zenekarát dirigálták. Ugyanilyen gyümölcsöző a kapcsolata a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkarnak és Fidelissima Vegyeskarnak is a Kempteni Kammerchor-ral, Lovagtermi koncertjeik mindannyiuk felejthetetlenül szép emlékei közé tartoznak.

Általános és középiskoláink is megtalálták a profiljuknak megfelelő társintézményt a testvérvárosban: a Kozmutza Flóra Általános és Speciális szakiskola, a Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola.

A Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum mellett, had emeljem ki a Széchenyi István Gimnázium és Hildegardis Gymnasium kapcsolatát. A diákcsere-egyezmények révén sok-sok fiatal ismerkedhetett meg a másik város kultúrájával, mindennapjaival.

Legutóbb éppen kempteni középiskolások tanulmányozták a soproni római kori emlékeket. A Juventus Koncert és Fúvózenekar a mostani látogatás alkalmával a fúvózenekari találkozó keretében látja vendégül a kempteni fúvósmuzsikusokat, de számos sportszervezet is jó kapcsolatokat alakított ki kempteni sportegyesületekkel.

Áprilisban a Jazz tavasz, júniusban kempteni városünnep, augusztusban az Allgäui Ünnepi Hetek rendezvényein vehettek részt a soproniak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miss International: óriási sikert ért el, Top 5-ben a soproni Ötvös Brigitta - fotók

Brigitta álma valóra vált, bejutott az öt legszebb lány közé a Miss International szépségverseny nagydöntőjében Japánban. Tovább olvasom