Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Privatizálják a nádgazdaságot

Mostanra bizonyossá vált, hogy az ÁPV Rt. értékesíti a Fertő Tavi Nádgazdaság Rt.-t. A felhívás megjelent.
Amit eddig csak sejteni lehetett, mostanra bizonyossá vált: az ÁPV Rt. értékesíti a Fertő Tavi Nádgazdaság Rt.-t. Ezzel a döntéssel az állam teljes egészében kivonul a cégből. 81,81 százalékot magánbefektetőnek, a fennmaradó részt pedig – féláron – a dolgozóknak ajánlják fel. Abban az esetben, ha a dolgozók nem élnek a lehetőséggel, akkor a pályázó köteles az egész részvénycsomagot – teljes áron – megvásárolni.

Csak tavalyi adatok

A privatizációs részvénytársaság korábban már kiírta azt a közbeszerzési pályázatot, amelyen a nádgazdaság valós piaci és jegyzett értékét mérik fel. Az összesítés még nem készült el, így csak a tavaly decemberi adatokra támaszkodhatunk. Eszerint a társaság saját tőkéje 504 millió forint, míg jegyzett tőkéje 260 millió volt. Az a pályázó kapja meg a gazdaság tulajdonjogát, amely a legtöbbet ígéri. Már csak azért is fontos lenne az összesítés elkészítése, mert több, egymástól jelentősen eltérő szám is felmerült a cég vagyonával kapcsolatban. A 2004. év végi 500 millió forinttól egészen a kétmilliárdig.

A döntés gyorsasága

A döntés gyorsága lepte meg Merkei Attilát, a nádgazdaság vezérigazgatóját. – Éppen akkor zárul a pályázat, amikor megkezdődik a nád aratása – tette hozzá. – Igaz, jelen pillanatban még nincs aratási engedélyünk. Az is növeli a bizonytalanságot, hogy a befektető számára az idei év kimarad, ugyanis mire lezajlik az adminisztráció, már betakarítottuk, illetve értékesítettük a nádat. Ez viszont tovább nehezíti többek közt a pontos értékmeghatározást.

Ismét nyereséges

Mint arról korábban már beszámoltunk (2005. szeptember 27., A nádgazdaság magánosítása a cél), várható volt a részvények értékesítése. Különösen azért, mert ha támogatásokkal ugyan, de ismét nyereséges a részvénytársaság és visszaszerezték a régi piacaikat. Így vonzóvá vált a befektetők szemében.
Az már csak külön érdekesség, hogy egy bírósági perben álló cég kerülhet magánkézbe. Az nem vitatott, hogy 3000 hektárnyi nád felett az örökös aratási jog a nádgazdaságé, 3000 hektár sorsa azonban még bizonytalan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a bérlakásokat

Ünnepélyesen átadták a Táncsics utca 17. szám alatti önkormányzati bérlakásokat tegnap. A huszonhat lakásos társasház 232 millió forintból épült fel, a nyertes pályázók többsége már augusztusban beköltözhetett új lakásába. – Hatalmas igény mutatkozott a lakásokra, hiszen a huszonhat otthonra több mint 130 pályázat érkezett- mondta Walter Dezső polgármester. Tovább olvasom