Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Premiervastaps az Édes fiaimnak

Sopron - Kerényi Imre rendezésében az elmúlt szombaton mutatták be a Petőfi Színházban az Édes fiaim című drámát.

A premieren a megszokott és hosszan tartó vastaps ismét nem maradt el.

Amiről nem beszélünk, az nincs. Amit elhallgatunk, az meg sem történt. Néha jobb csendben maradni, és nem szólni arról, amitől félünk. Nap mint nap ezzel élünk együtt, hiszen számtalan esetben csuktuk már be a szemünket, titkon abban reménykedve, amikor ismét kinyitjuk, már elmúlt a veszély. Arthur Miller Édes fiaim című drámáját az elmúlt szombaton mutatták be a Petőfi Színházban. A Kerényi Imre rendezte darab a premier végén hosszan tartó, szűnni nem akaró vastapsot kapott.

De ne siessünk ennyire előre. Nem célunk a darab ismertetése, annyit azonban leírhatunk, a cselekmény szokásos történet, hiszen van, aki már megházasodott, és van, aki még előtte áll. Ráadásul mindez a II. világháború után, családi tragédiától sem mentesen. Az élet számos olyan helyzetet ad manapság is, amikor választani kell: az erkölcs vagy a saját boldogulásunk az előbbre való? Az előadás után az az érzésünk támadt, hogy elszoktunk a drámától, a komoly daraboktól. Ám mégis azt gondoljuk, szükség van az ilyen előadásokra, mert az élet sem csupa szórakozás. Bár, mint egyesek tartják, a legnagyobb bánat a nevetésben van.

A darab, mint már említettük, az életünkről szól. Talán ezért is vannak könnyű helyzetben a színészek. (Vagy éppen ellenkezőleg: az életet a legnehezebb eljátszani, mert az itt zajlik körülöttük.) Az apát, Joe Kellert alakító Huszti Péter nem pózol, játéka több helyütt csillogó, s a karórájáról visszatükröződő fény szó szerint elvakította szemünket. A feleség, Kate Keller alakjában Piros Ildikó élethűen belebújt az anya szerepébe, elvakultan hiszi, hogy a három éve halott fia még mindig él.

Az eladósorban lévő Ann Deuert formáló Magyar Tímea nem ismeretlen a színházlátogatóknak, hiszen több gyerekdarabban láthattuk már. Talán ezért is maradt rajta a csacska tini stílusa. A legnagyobb alakítást azonban úgy véljük, Viczián Ottó (Chris Keller) nyújtotta. Az apa-fia vitába úgy belevörösödött, mint ahogy az a valóságban is zajlik. Semmi mesterkéltség vagy megfelelési kényszer. S talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy Viczián Ottó miért nem kap több szerepet Sopronban és miért nem láthatjuk többször nálunk a színpadon.

Olvasóink írták

 • 5. RábaViktor 2009. december 07. 18:19
  „Kedves Újságíró! Azért írom ezt mert ez valóban nem kritika volt és azt látom, hogy színházba is ritkán jár, mert különben látná, hogy Viczián Ottó foglalkoztatva van, nem is akármilyen szerepekben. Ugyanez vonatkozik Magyar Tímeára is. Ezek szerint Ön csak gyerekbérletet vesz? Az nem baj, de akkor nézze meg a színház honlapját mielőtt ír egy cikket és tájékozódjon arról!
  Viczián Ottó:Dühöngő Ifjúság, Hamlet, Komámasszony hol a stukker, Kakukkfészek,
  Magyar Tímea: Hamlet, Bob herceg, Vitéz lélek,”
 • 4. Gould1985 2009. november 30. 20:06
  „Én nem a színészeket becsmérlem, mert a színészi tehetség, pontosabban maga a színész egy szubjektív fogalom, valaki istenít, mások pedig ugyanazt tehetségtelennek tartják. Viszont a kritikus, mint a színház produkcióról véleményt alkotó ember szerepe szűnt meg Sopronban, néha ugyan egyesek kísérletet tesznek arra, hogy "okosak" legyenek, de sajnos még életképes véleménye sincsen a kritika írójának... mert ha valakinek Viczián Ottó alakításából csak annyi marad meg, hogy elvörösödött, akkor az inkább járjon moziba vagy Vidám Parkba... Arthur Miller forog a sírjában...”
 • 3. Ovinkor 2009. november 30. 19:55
  „Ez tényleg nem kritika. Kb. 1989-90-ben olvashattunk a Kisalföldben valódi kritikákat, se előtte, se utána.

  Minden bizonnyal azért, mert a soproni az ország legjobb színtársulata.”
 • 2. fcsopron60 2009. november 30. 18:48
  „És holvan a Soproni foci?
  Ott mindig vastaps fogadta a csapatot!!
  Cak sajnos a gazdagokra gondolnak!!
  Magukat szórakoztassák!!
  Kiváncsi leszek mennyivel támogatnak jövőre E.L szintü kosár csapatot?”
 • 1. Gould1985 2009. november 30. 11:10
  „Ez nem kritika.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák és magyar tűzoltók közösen gyakorlatozhatnak

Az ausztriai Kismartonban (Eisenstadt) lerakták az osztrák-magyar tűzoltósági gyakorlóház alapkövét.… Tovább olvasom