Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Premierre készül a Petőfi Színház

Médianap keretében tartottak sajtótájékoztatót a Petőfi Színház szombati premierjével kapcsolatban. Egy-egy jelenet előadásával ízelítőt kaptunk Petőfi: Tigris és hiéna című darabja színreviteléről.

A látottak alapján elmondható, izgalmas, mozgalmas és látványos színházi élményben lesz része a nagyközönségnek.

– Petőfi kevésbé játszott Tigris és hiéna című drámájával a teátrum névadója előtt tisztelgünk. Színházi téttel bíró előadás lesz, s mi vállaljuk a kockázatot – jelentette ki Pataki András színigazgató.

– Nem művészkedő produkcióról van szó, viszont a történeti dráma színpadra állításának módja világszínházi közegben is megállja a helyét. Szeretnénk friss szellemiséggel megmutatni, milyen izgalmas, érdekes is lehet egy XIX. században íródott dráma, ha más színházi nyelvezetet, formavilágot használunk az eddig jól beváltak helyet. Demcsák Ottó koreográfus munkájában a tánc is szerepet kap a drámában.

Katona Imre rendező kifejtette, az 1846-ban keletkezett Tigris és hiéna Petőfi egyetlen, teljes szövegében fennmaradt színpadi műve. – Úgy érzem, méltatlanul mellőzött darab és megkockáztatom, azért is maradt az, mert nem sikerült úgy színpadra vinni, hogy a jellegzetességeivel együtt érvényes tudjon maradni. Ezúttal a tradicionális keleti színház vázára, rendszerére épül a Tigris és hiéna.

A tradicionális keleti színház vázára, rendszerére épül a Tigris és hiéna. Fotó: Magasi
A tradicionális keleti színház vázára, rendszerére épül a Tigris és hiéna. Fotó: Magasi


Ebben a közegben Petőfi szövegei és az előadásban hallható megzenésített versei más dimenzióba emelik a történetet. A Tigris és hiéna igazi thriller, szenvedélyes melodráma. Az abszolút jó és a végletesen rossz – anya és fiú, apa és gyermeke s két egymástól merőben különböző testvér – csap össze ebben a végletes indulatokat hordozó drámában.

Az előadásban arra törekszünk, hogy a Petőfi által felvázolt történeti fikciót megsokszorozzuk, meseszerűvé alakítsuk, s ezt a szenvedélyes történetet egy álomszerű játék keretei között bontakoztassuk ki. Előadásunk a szó, a mozdulat és a ritmus egységére épül. A játék folyamatát dalok szövik át. A költő abból az időszakból származó verseit zenésítettük meg, amikor a Tigris és hiéna született.

Az egyik főszerepet a Kossuth-díjas Bánsági Ildikó alakítja, aki először játszik Sopronban. Mint mondta, a darab szenvedélyes melodráma. Olyan figurát alakít, aki évtizedekkel korábban erkölcsi vétséget követett el. Akinek ezer fokon égő indulatok feszítik lelkét,s akinek az öröm, a fájdalom, a magány éppúgy a sajátja, mint a gyűlölet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom