Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Premier: Indul a bakterház

Sopron - A rekeszizmokat megmozgató Indul a bakterház című Rideg Sándor-mű premierje igen jó fogadtatásban részesült a soproni Petőfi Színház közönségétől.

Mikó István, Boros Zoltán, Nemcsák Károly és a többiek kellemes órákkal ajándékozták meg a nagyérdeműt. A Petőfi Színházban több mint öt éve láthattuk utoljára – a Tavaszi Napokon – Rideg Sándor (1903–1966) Indul a bakterház című, 1943-ban írt regényének színpadi változatát a zalaegerszegi színtársulat előadásában. S van az országban valaki, aki nem ismeri Mihályfy Sándor 1979-ben készített filmjét Haumann Péterrel, Koltai Róberttel?

Ezek után érthető, hogy nagy várakozással foglaltunk helyet a zsöllyékben: a soproni Petőfi és a fővárosi Turay Ida Színház közös produkciója – Cseke Péter rendezése – milyen hatással lesz a nézőre? A színpadkép kifejezetten jó benyomást keltett: a faluvégi portát idéző, szellemes díszlet (Krsztovics Sándor munkája) autentikus keretet biztosított a sajátságos történethez: gyakran nótázásba torkolló zsánerképeket, jókedvű környezetrajzot láthattunk egy világ végén lévő bakterház lakóinak és ismerőseinek humorban, csínyekben gazdag életéről.A főalak Bendegúz, a cseperedő gyerek, aki édesanyja „jóvoltából" egyszer csak becsöppen ebbe a falusi idillbe. Keresve sem találhattak volna e karakter megformálójára jobb szereplőt, mint Boros Zoltán, akinek remek alakítása bizonnyal bekerül a Petőfi Színház aranykönyvébe. Mikó István a bakter, Nemcsák Károly a félnótás Patás, a lókupec szerepében nyújtott felejthetetlen pillanatokat. Karikírozott mozgásuk, ízes beszédük láttán-hallatán bizony fülig ért a szánk. Csak a dicséret hangján szólhatunk Tóth Judit „banyájáról", Nyírő Bea Csámpás Rozijáról, Szabó Anikó Borcsájáról, nemkülönben a csendőröket játszó Győri Péterről és Zsolnay Andrásról is. Rusz Milán Buga Jóska, a vőfély szerepében „harmonikált" kiválóan. Cseke Péter rendező egy minden szempontból kiforrott, vérbő Indul a bakterházat állított színpadra. Mégpedig olyat, amelybe – az elején és a végén – egy csipetnyi katarzis is belefért... Mikó István, Nemcsák Károly, Boros Zoltán és társaik frenetikus sikert arattak az Indul a bakterház premierjén.

Olvasóink írták

 • 4. Csuszpájsz 2009. március 13. 10:35
  „Nekem a film az egyik kedvencem, de ez a darab úgy szar, ahogy van.
  A nyers, életszagú, vaskos humor helyett erőltetett vásári bohóckodást láthattunk. Ennyi.”
 • 3. Dana 2008. december 22. 10:26
  „Magas labda volt, ugye? Isten, hogy embereknek mindig csak az élcelődés jut eszébe a színházzal kapcsolatban... Persze,. mert azt könnyebb, mint érdemben hozzászólni!

  Én csak azt jegyezném meg, hogy jó érzés, hogy a 13-ai előadásra annyian eljöttünk. Bár természetesen az lenne a legjobb, ha minderre nem lett volna szükség, de jó, hogy többünknek jelent valamit ez a gesztus.
  Valamint még annyit, hogy Mikó István zseniális és nagy öröm, hogy újra ezen a színpadon láthatjuk!”
 • 2. fcsoproni 2008. december 16. 15:19
  „Nem volt kordonnal körbe kerítve a bakterház? Ja nem Kerényi rendezte!!!!!!!!!”
 • 1. valaki13 2008. december 16. 12:58
  „NO EZ VALÓ A SOPRONI KÖZÖNSÉGNEK!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Símaszkban ment a soproni kaszinóba - 1,2 milliót rabolt

Sopron - Egy ismeretlen símaszkkal a fején egy fegyvernek látszó tárggyal lépett be hétfőn hajnalban… Tovább olvasom