Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Pótolnák a Fertő tó vizét

Burgenlandban többször szóba került a Fertő tó Dunából való vízpótlásának lehetősége.
Burgenlandban többször szóba került a Fertő tó Dunából való vízpótlásának lehetősége, amelyről már beszámoltunk. Ausztriában újból terítéken van a kérdés, miután jövőre vitorlás-világbajnokságot rendeznek a Fertő tó osztrák oldalán és az alacsony vízszint veszélyeztetheti az esemény megrendezését. A bécsi agráregyetem környezetvédelmi tanszéke nemrég készített tanulmányt a tóról, amelyben az áll: ha az előző évekhez hasonlóan száraz, aszályos nyarak következnek, éveken belül kiszárad a Fertő tó.


Bár az idei év nem olyan száraz, mint az előzőek, az 1960-as évek óta mégis most a legalacsonyabb a tó vízszintje és ezen az elmúlt heti esőzések sem sokat változtattak. Összesen három centiméterrel lett magasabb a vízállás.

Ősszel döntenek

A burgenlandi politikusok a bécsi egyetem nemrég elkészült tanulmánya alapján ősszel döntenek majd arról, hogy pótolják-e valamilyen módon a Fertő tó vizét. A tavaly ismertetett elképzelés szerint a Dunából Wildungsmauer térségében vennének vizet, amelyet aztán 16 kilométeres csővezetéken juttatnának Pándorfaluig (Parndorf), ahol az ottani patakban folytatná útját a Duna-víz, majd végül egy zsilipen keresztül jutna a Fertő tóba. Az osztrák Szabadságpárt viszont egy másik javaslattal állt elő. Szerintünk nem a Dunából, hanem a sokkal közelebb lévő Lajtából kellene a vizet a Fertőbe vezetni.

Főpróba problémák nélkül

– A vitorlás-világbajnokság főpróbája július elején komolyabb problémák nélkül lezajlott, de több helyen alacsony vízállást tapasztaltunk – mondta el a Kisalföldnek Koloman Watzek, az esemény koordinátora. – Minden tőlünk telhetőt megtettünk, ezért rendezzük a világbajnokságot májusban, mert a tapasztalatok azt mutatják, ilyenkor a legmagasabb a vízállás. Ennek ellenére a megoldás az lenne, ha vizet vezetnének a tóba. A tó partján élők nagy része közvetve vagy közvetlenül a turizmusból él és az alacsony vízszint az ő jövőjüket is befolyásolja. A döntést azonban a politikusoknak kell meghozniuk – tette hozzá Koloman Watzek.

Minden oldalról vizsgálják

A burgenlandi tartományi parlament várhatóan ősszel dönt arról, hogy vezetnek-e vizet a tóba. – Nem akarunk elhamarkodottan dönteni. Ekkora horderejű döntés előtt minden oldalról meg kell vizsgálni a hatásokat. A Fertő tó esetében nem szabad csak gazdasági szempontok alapján dönteni, felelőséggel tartozunk a tó természeti értékeit illetően – mondta el Nikolaus Berlakovich, a környezetvédelemért felelős tanácsos.

Önállóan nem tehetik

– Korábban már szó volt a Fertő vízpótlásáról, de akkor elállt tőle az osztrák fél és azóta nem vetették fel a témát a határvízi bizottságban – mondta Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. – Egy ilyen beavatkozás csak az unió vízkeret irányelvének betartásával és a két ország közötti határvízi megállapodás figyelembevételével képzelhető el. Az osztrákok önálóan ezt nem tehetik meg. A döntés előtt a magyar féllel is meg kell egyezni, mivel az unió ilyen esetekben az ökológiai szempontok figyelembevételére kötelezi az érintett országokat.
Ennek ellenére a vízügyi szakember megerősítette, hogy komoly gondok vannak a Fertő tó vízellátásával, amely két kisebb vízfolyástól eltekintve csak a csapadékból kap utánpótlást. A tó átlagosan egy méter mély, azonban egyes helyeken a vízszint 50 centiméterrel alacsonyabb a normálisnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyérem a Soproninak

Ismét aranyéremmel tüntette ki a Soproni sört az Európai Unió Nemzetközi Minősítő Intézete. Tovább olvasom