Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Pótgyérítés is lesz

Sopron - Sopronban, illetve a város melletti falvakban idén eddig háromszor végeztek szúnyoggyérítést. A védekezés hatásos volt, ám a rovar a nem irtott területekről napokon belül visszatelepszik.

Az idei csapadékos július, majd a rá következő meleg időjárás miatt nem csupán ott szenvednek a szúnyogoktól, ahol nagy árvizek voltak. Sopronban úgy tűnik, hiába a gyérítés, mégis sok a vérszívó. Megtörtént, hogy a védekezés után néhány nappal már annyi volt a rovar, mint permetezés előtt.

˝A soproni önkormányzat eredetileg négy beavatkozást rendelt meg, de már most látszik, ez kevés lesz, így további gyérítések várhatók˝- mondta Fekete Gábor.
– Az eddig elvégzett három gyérítés eredményes volt, a hatásfok kilencven százalék körüli – tájékoztatta portálunkat, dr. Fekete Gábor szakértő, aki a soproni gyérítést is felügyeli. – Tudni kell azonban, hogy a védekezést csak a települések felett hajtják végre, így számos olyan terület marad, ahol zavartalanul fejlődhet a rovar, amely fajoktól függően akár 15 kilométert is képes megtenni. Így fordulhat elő, hogy a megtisztított területeket napokon belül ismét ellepik a vérszívók, ami miatt úgy érezzük, hatástalan volt a gyérítés. Ez ellen csak újabb védekezéssel lehet tenni. A soproni önkormányzat eredetileg négy ˝beavatkozást˝ rendelt meg, de már most látszik, ez kevés lesz, így további gyérítések várhatók. A repülőgép legközelebb a jövő héten száll fel.

Fekete Gábor hozzátette, a jelenleg alkalmazott eljárás során elsősorban kémiai szereket használnak, amelyek a repülő rovart pusztítják el. Ennél hatásosabb, ám költségesebb a szúnyoglárvák elleni biológiai védekezés, de az önkormányzat ezt is megrendeli minden évben. Ez utóbbi megoldást olyan területeken célszerű alkalmazni, ahol nagy az egybefüggő vizes, mocsaras terület.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivilágítják a mamutfenyőt?

Sopron - Az Erzsébet-kert nevezetes mamutfenyője díszkivilágítását kezdeményezi Miklós Horváth… Tovább olvasom