Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Postaszolgálat takarékban

A takarékszövetkezetek átvállalhatják a postai feladatokat azokon a településeken, ahol megszűnt ez a szolgáltatás. A mobil posták azonban a jövőben is működnek a falvakban.
A Somogyért Egyesület és az országos takarékszövetkezeteket tömörítő Takarékban Rt. új ötlettel ált elő a mobil posták kiváltására. Elképzelésük szerint azokon a hatszáz főnél kisebb lélekszámú településeken, ahol bezárt a postahivatal, a takarékszövetkezet adna helyet a postai „saroknak". A kisközségekben is jelen lévő pénzintézetek szolgáltatásaikat bővíthetnék ki ezáltal.

– Hivatalosan az elkövetkező hetekben kezdődnek meg a konkrét tárgyalások a Magyar Posta és a Takarékszövetkezeti Integráció között – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Szabó Levente, a Takarékbank üzletág-igazgatója.

– Az előzetes megbeszéléseken kiderült: a posta is támogatná a javaslatunkat. Igaz, a folyamat elején járunk, de az állami cég nyitott az egyeztetésre.

– Tisztáznunk kell a jogi és az anyagi feltételeket, valamint a felelősség kérdését is – folytatta az igazgató.

A Takarékbank terve nem előzmény nélküli, vállalkozások – postamesterek – már most is szerződésben állnak a Magyar Postával. Pk az állami cég felügyelete és ellenőrzése mellett dolgoznak – erősítette meg Tomecskó Tamás, a posta szóvivője. Majd hozzátette: egyelőre nem lehet arra számítani, hogy a mobil postai szolgáltatásokat bármi más kiváltaná. A kézbesítés valószínűleg továbbra is a postára hárul.
Országos szinten négyszázhatvanhat településen szűnt meg az elmúlt másfél évben a postai szolgáltatás.

Az érintett községek alig 5 százalékában van jelen a takarékszövetkezet. A pontos összesítés még nem készült el. – Olyan megoldás is felmerült, hogy körzetek jönnének létre, így egy-egy takarék több települést is elláthatna – tette hozzá Szabó Levente.

Megyénkben negyvennyolc települést érintett a posta átszervezése. Ezek közül kevesebb mint tíz faluban lehetne megvalósítani a Takarékbank elképzeléseit.

A Pereszteg és Vidéke Takarékszövetkezet több érintett községben is jelen van. Pinnyén és Röjtökmuzsajon – ahol már nem üzemelnek a posták – szóba jöhet, hogy az ottani betétgyűjtő helyeken postai szolgáltatás is működjön. – Számítunk rá, hogy amennyiben a Takarékbank és a posta megegyezik, akkor mi is részt veszünk a programban – tudtuk meg Horváth Vilmosnétól, a szövetkezet vezetőjétől.

A helyi önkormányzatok már eddig is számos településen részt vállaltak a postai szolgáltatásokból, a megszűnő hivatalok alkalmazottai számára helyiséget biztosítottak, illetve saját munkatársukként foglalkoztatták őket. Ezt egészíthetné ki a takarékszövetkezeti elgondolás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történelmi kerékpárok a Fertő körül

Húsz országból több száz kerékpározó vesz részt a Fertő tó körüli idei velocipéd- világbajnokságon.… Tovább olvasom