Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Poruk sincs, de emlékük él

A hatmillió zsidó mártírra emlékeztek vasárnap Sopronban is. „Élünk, és mindig élni fogunk, nem feledve a kiontott vért" – hangzott el dél előtt a zsidó temetőben.

Délután a Papréten avatták fel a holocaust megrázó emlékművét. A holocaust 60. évfordulóján a soproni zsidó hitközség és az önkormányzat tegnap koszorúzás sal és emlékműavatással adózott az áldozatok em léke előtt. Az utókor gyászában , a túlélők fájdal mában nemcsak az ország és a város, illetve a zsi dó szervezetek képviselői osztoztak...

Az Új utcai zsinagógánál rendezett koszorúzást követően a zsidó temető mártírok emlékhelyén Szabados Ottó, a helyi zsidó hitközség elnöke szólt a múlt tragikus eseményeiről, felemelve szavát a napjainkban is megnyilvánuló zsidóellenességgel szemben is.

– Isten magához öleli a mártírokat – mondta az áldozatokra emlékező beszédében Deutsch Róbert főrabbi, hangsúlyozva: a gyűlölet hatalmát sikerült megtörni, de lappangó tüze éledezik, s ma is szedi áldozatait a földön. „Szent kötelességünk felidézni a múltat, a rémségeket és az iszonyatot, hogy figyelmeztessük a világot: ilyen mélyre soha többé ne süllyedhessen az emberiség".

– Csak az áldozatoknak lenne joga a megbocsátás, de ki tudna feltámasztani hatmillióból akár csak egyet? – hangzott el a drámai kérdés délután a Papréten, ahol elgondolkodtató beszédek után avatta fel Hiller István kulturális miniszter Kutas László szobrát. A holocaustnak emléket állító alkotás megrázó és figyelmeztető. Ahogy Walter Dezső polgármester fogalmazott, arra int, hogy soha többé ne történhessen hasonló borzalom. Dr. Heisler András, a Mazsihisz elnöke arról szólt, hogy a társadalomban talán csak most kezdődött meg a tragédia feldolgozása, ilyen sok emlékművet ugyanis fél évszázad alatt sem állítottak, mint most, a 60. évfordulón.

„De a fájdalom köveivel szegélyezettek ezek az ünnepek" – mondta az elnök. „ Poruk sem maradt, de emlékük él" – emelte ki beszédében dr. Szita Szabolcs történész, aki szerint mindnyájunk feladata, hogy a felnövő generációt immunissá tegyük a kirekesztéssel szemben. Az embertelenség határának átlépéséről szólt avatóbeszédében Hiller István. „Ez az a határ, amit embernek soha nem lenne szabad átlépnie, s aminek pillanatát megörökítette a művész" – mondta a kulturális miniszter, majd a haláltáborokat túlélő maroknyi – Kanadában élő – soproni túlélő nevében az első koszorút helyezték el a szobor talapzatán.

Az egykori munkaszolgálatos Rostás Pál és felesége, a soproni születésű Goldschmied Erzsébet is Kanadából érkezett. – Szüleim és öcsém, Ervin neve is olvasható az áldozatok márványtábláján – mondja csendesen az Auschwitz poklát túlélt asszony. – Férjemmel '56-ban mentünk ki Kanadába, s az ottani magyar zsidó közösségnek is tagjai vagyunk. Ez a közösség erőt ad a hétköznapokban...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsba vágó soproni adósság

Elutasították a gazdák és a kereskedők képviselői a Soproni Marhavágó Kft. ajánlatát a pénteki… Tovább olvasom