Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Porpáczy-szakközépiskola - Csak jövőre költözhetnek

Míg tavaly októberben a 2015/16- os tanévre ígérték a Porpáczy- szakközépiskola leendő tömbjének átadását, immár csak jövőre várható az új iskolaépület kulcsrakész átadása.
  
– Lassan már két éve, hogy három épületben tanítanak a Porpáczy-szakközépiskolában, és ez egyáltalán nem megnyugtató. A gyerekek ingáznak keresztül a főúton a szünetekben, s a beígért új iskolának még mindig semmi nyoma – mondja Wilhelm Jánosné szülő. – Elsősorban a közösség kedvéért lenne jó, ha mielőbb elkészülne az új épület. Így, külön szórtan az alsóbb évfolyamosokat alig ismerjük – tette hozzá lánya, Beatrix.  

Belényessy Viktória matekból próbaérettségit tart a régi általános iskola egyik osztályában a végzős porpáczysoknak. Fotó: Nyikos Péter
Belényessy Viktória matekból próbaérettségit tart a régi általános iskola egyik osztályában a végzős porpáczysoknak. Fotó: Nyikos Péter


A korábban a fertődi Esterházy-kastélyban működött, s onnan 2013-ban kiköltöztetett Porpáczy-iskola leendő tömbjének megépítése valóban csúszik, egyre csak csúszik. Pedig Czunyiné dr. Bertalan Judit, a köznevelésért felelős államtitkár tavaly ősszel Fertődön úgy nyilatkozott, hogy a 2015/16-os tanév már a vadonatúj intézményben kezdődhet el.

A zöldmezős projekt helyszínén viszont a mai napig semmi jel nem utal arra, hogy elindulna a kivitelezés. A Kliktől kapott szűkszavú válaszból annyit azért megtudtunk, hogy a beruházáshoz szükséges forrás rendelkezésre áll. Az új épület várhatóan 2016-ban lesz kulcsrakész.

Mint kiderült, a helyzet azért nem ilyen egyszerű. A Klik és a Nemzeti Sportközpontok (NSK) képviselői tavaly év végén aláírták a beruházás megvalósításáról szóló együtt- működési megállapodást. A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program részeként – a kormány korábbi rendelete alapján – a beruházás hivatalos közbeszerzési tanácsadója, lebonyolítója és építési műszaki ellenőre kizárólagos joggal a Beruházási, Műszaki, Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK).

A látványterv elkészült, de semmi jele nincs, hogy elkezdődne a Porpáczy- szakközépiskola tömbjének építése. Pedig már el kellett volna készülnie.
A látványterv elkészült, de semmi jele nincs, hogy elkezdődne a Porpáczy- szakközépiskola tömbjének építése. Pedig már el kellett volna készülnie.


Hozzájuk fordultunk, hogyan áll a beruházás előkészülete? Közölték: a közel egymilliárdos költségű beruházáshoz kapcsolódó építési engedély módosítása folyamatban van. Ennek oka, hogy ha két ütemben készül el az iskola és a tornaterem, akkor a jelenlegi építési engedélyt is ennek megfelelően kell módosítani. Amikor ez megtörténik, az építtető Nemzeti Sportközpontok kiírja a közbeszerzési eljárást a kivitelezésre. Az eredményes eljárást követően megkezdődhetnek a munkálatok.

A BMSK-tól érkezett levélben hozzátették: „Fontos hangsúlyozni, hogy jelenleg mind az államtitkárság, mind az építtető Nemzeti Sportközpontok, mind a közreműködő BMSK Zrt. azon dolgozik, hogy az iskolához kapcsolódó tornaterem építésének fedezete is rendelkezésre álljon. Amennyiben ez sikeres lesz, akkor az iskola építésével párhuzamosan a tornaterem létesítése is megkezdődhet." 
  
  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól kifőzték és felszolgálták

A soproni csapat összesítésben a harmadik helyen végzett, és elnyerte a legjobb szakács- és… Tovább olvasom