Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Pompás alakítások a Petőfi Színházban

A soproni Petőfi Színházban Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn című, családi ügyekben égető kérdéseket feszegető darabját mutatták be a hétvégén. A színmű tanulságul szolgálhat, miként élhetnénk szebben-jobban mindennapjainkat.
Tennessee Williams (1914 - 1983) 1955-ben írt Macska a forró bádogtetőn című színműve azon nagyszerű darabok közé tartozik, amelyek nem hagyják, hogy akár egy pillanatra is kívülálló maradjon a néző. Az író művében alapvetően a szegénységről és a gazdagságról vall – tudván tudva, ez materiális világunk egyik legfontosabb, mindnyájunkat érintő, legszemélyesebb kérdése.

Napjainkban sokan naívul hajlamosak azt hinni, egy többszörösen milliomos ültetvényes házában a családi élet – a két megnősült fiúval és az unokákkal – maga lehet a tökély. Persze, már a színdarab első jelenetéből (Nagy-Kálózy Eszter alakításából) kiderül, feszültségek izzanak a családtagok kapcsolatainak mélyén. A konfliktusok, gyűlölködések és hazugságok szövevényének ismeretében érdeklődve várjuk: vajon hogyan sül el a családfő közelgő születésnapi estéje? A darab sodró lendületű: újra és újra állásfoglalásra késztet bennünket minden viharos dühkitörés, indulatteli gesztus, egy elhalkuló szó, netán egy pillanatnyi – ám sokatmondó – csend. Szilágyi Tibor rendezését csak dicsérő szavakkal illethetjük.

Tennessee Williams hús-vér figurái a legkevésbé betűszagú, „irodalmi" alakok. Olyan karakterek, akik – hazugságaikkal együtt – nemcsak az igazat mondják el, hanem a valódit is. A dúsgazdag családfő (Szélyes Imre pazar alakítása) történetében azzal a soha elhinni nem akart igazsággal szembesülhetünk, hogy a pénz nem boldogít.

A félreértettségében, érzelmi válságában az alkoholizmusba menekülő fiút, Bricket Selmeczi Roland játszotta. Nála jobb Bricket keresve sem lehetett volna találni. Németh Borbála a sógornő szerepében nyújtott emlékezeteset, Dóczy Péter – Brick bátyjaként – a realitásokkal számot vető, előrelátó, ugyanakkor kissé számítónak tűnő értelmiségi szerepét játszotta kiválóan. A szereposztásnál egyedül – az egyébiránt remekül alakító – Kovács Nóra lógott ki a sorból, de nem az ő hibájából. A csinos, fiatalos színésznő adottságait ugyanis nehezen tudtuk összeegyeztetni azokkal a lesújtó megállapításokkal (kövér, undorító, stb.), amelyeket a színpadi férje mondott róla.

Jutalom a kiválóknak

A szombati premier után a kiemelkedő alakításoknak járó jutalmat Németh Borbálának és Dóczy Péternek nyújtotta át Szilágyi Tibor színigazgató. Kalmár István alpolgármester saját keretéből Nagy-Kálózy Eszter és Selmeczi Roland játékát, továbbá Szilágyi Tibor rendezői munkáját ismerte el. Szélyes Imre nem a színtársulat tagjaként, hanem vendégművészként lépett fel Sopronban, ő ezért nem kerülhetett a díjazottak közé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tőkén maradhat a szőlő?

A Soproni Hegyközségi Tanács mától engedélyezi a kékfrankos szüretelését – tudtuk meg a… Tovább olvasom