Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Pólusprogram Sopronban

A tervezett infrastrukturális beruházásokon túl, a Nyugat-Magyarországi Egyetem révén Sopron is részese lehet a győri pólusprogramnak.
Az országgyűlés – mint ismert – 2005 végén fogadta el, hogy mely városok lesznek az ország fejlesztési pólusai. Közöttük van Győr is, amelynek polgármestere a döntés előtti vitákban többször kijelentette, Sopron is nyertese lesz a győri központú, mintegy 100 milliárd forintra tervezett programnak.

– A pólusprogram részleteit folyamatosan egyeztetjük az érdekeltekkel – mondotta Balogh József, Győr polgármestere. – Továbbra is állítom, nemcsak Győr, hanem Sopron is profitálhat az innovációra alapozott gazdaságfejlesztési programból, amelynek középpontjában a járműfejlesztés áll.

– A kapcsolódó területek – közlekedés, logisztika, megújuló energiaforrások – innovációjában fontos szerep vár a városra, illetve a Nyugat-Magyarországi Egyetemre – folytatta Balogh József győri polgármester. – Ami a közútfejlesztést illeti, a jelenlegi helyzetben – véleményem szerint – le kell mondani a tervezett M9-es autópályáról, helyette egy kétszer kétsávos autóút látszik megvalósíthatónak. A 85. számú főútvonal egyes szakaszainak korszerűsítésével, például a csornai csomópont kiépítésével lehet gyorsítani a Sopron–Győr közötti közlekedést, illetve megteremteni a lehetőségét a 86. számú főút további korszerűsítésének. Sopron fontos vasúti közlekedési csomópont, logisztikai szerepe kiemelkedő, amelyre a régió is építhet. A program egyes elemeinek megvalósításában – mint említettem – számítunk a Nyugat-Magyarországi Egyetemre is.

A pólusprogram menedzselése érdekében létrehozták a Győri Fejlesztési Pólus Kft.-t, amelynek ügyvezetője Mayer Gábor.
– A régió valamennyi városával felvettük a kapcsolatot, így természetesen Sopronnal is. Jelenleg húsz konkrét program van a látókörünkben. Olyanok, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az innovatív járműfejlesztési elképzelésekhez, az Autopolis jövőképéhez. A Nyugat-Magyarországi Egyetem kutatóira hárul például az a feladat, hogy új, növényi üzem- és kenőanyagforrásokat tárjanak fel, kidolgozva a teljes technológiát, a növénytermesztéstől a hasznosításig. Egy másik izgalmas projekt a növényi alapú és újrahasznosítható műanyagok kifejlesztése. A különböző kutatómunkák összehangolása a regionális egyetemi tudásközpont feladata.

A 2007-től 2013-ig terjedő időszakra szánt 100 milliárd forint nem automatikusan jár a pólusközpontoknak. A fejlesztési forrásokhoz pályázati úton lehet hozzájutni.

Hét pólust jelöltek ki

A „fejlesztési pólus" program része az uniós elképzeléseknek. A magyarországi modell a francia adaptációja. A parlament elmúlt évi decemberi döntése értelmében Győr mellett Budapest, Szeged, Miskolc, Debrecen, Pécs, valamint a Székesfehérvár–Veszprém tengely vált versenyképességi pólussá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia a völcseji halastónál

Közel egyórás keresés után már csak a holttestét tudták kiemelni a völcseji horgásztóból annak a 29 éves sopronhorpácsi fiatalembernek, aki kedden késő este indult baráti fürdőzésre. Az elsődleges megállapítások szerint a hideg víz miatti szívmegállás okozta a halált. – Szinte az utolsó utáni pillanatig, erőmön felül kerestem, kézzel és lábbal kutattam Balázs után – idézte fel a Kisalföldnek a történeteket a völcseji Kiss Csaba. Tovább olvasom