Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Pokrócot, konzervet visznek a hajléktalanoknak

A tél megmutatta az igazi arcát, s úgy tűnik, a fagy egyelőre nem is enged szorításából. Sopronban mintegy negyvenen számítanak utcai hajléktalannak, ők szívesen veszik a támogatást.

Elhagyott épületekben élnek, a segítők itt látogatják őket.

– Ezen a télen eddig mintegy 80 százalékos kihasználtsággal működünk, ami azt jelenti, van még hely a rászorulóknak – tudta meg portálunk Tutuntzisz Ákostól, a hajléktalanellátás vezetőjétől. – Sajnos többen a hideg idő ellenére sem veszik igénybe a szállót, rajtuk az utcai szolgálat szakemberei segítenek. Bakancsot, pokrócot, konzervet visznek a szabadban élő otthontalanoknak.

Rita párjával egy elhagyott épületben húzza meg magát a vasútállomás közelében. Amióta a nő elveszítette a munkáját, nincs pénzük albérletre.

– Konyhalányként dolgoztam, ám fél éve elbocsátottak. Szeretnék elhelyezkedni, de eddig még nem jártam sikerrel. A párom dolgozik szerencsére, ha délelőttös, akkor egyedül járok a népkonyhára. Egyre többen állnak itt sorban ebédért, olyanok is, akik nem hajléktalanok.

Többen a hideg idő ellenére sem veszik igénybe a szállót, rajtuk az utcai szolgálat szakemberei segítenek.
Többen a hideg idő ellenére sem veszik igénybe a szállót, rajtuk az utcai szolgálat szakemberei segítenek.

Biztosan a kisnyugdíjasoknak sem jut sok élelemre, miután kifizetik a csekkeket. Ha van tüzelőnk, szoktam főzni is, de többnyire azt esszük, amit a szociális munkásoktól kapunk. Sokat köszönhetünk nekik, még az álláskeresésben is segítenek. Hetente többször meglátogatnak minket, orvost is hoznak magukkal – mesélte Rita.

Róth Andrástól, az utcai szolgálat munkatársától megtudtuk, valamivel több mint 700 ezer forintot nyertek az idei krízisellátásra. A pénzből élelmiszereket, ruhákat vásárolnak, fenntartják a gépkocsijukat, s ebből finanszírozzák az orvost is. Mintegy negyven ember számít utcai hajléktalannak Sopronban, ám szinte mindannyian valamilyen létesítményben, pincében, lépcsőházban húzzák meg magukat. Őket látogatják sorba hetente többször, tudják, kit hol keressenek.

A szakember hozzátette, amennyiben utcán, lépcsőházban, pályaudvaron földön fekvő embert látunk, akkor a mentőt kell tárcsázni a 104-es számon, ha szemmel láthatóan hajléktalan az illető, akkor a regionális diszpécserszolgálatot érdemes értesíteni (92/323-000), s ők segítenek a továbbiakban.


Szálló a Kossuth utcában

Sopronban mintegy 120 otthontalant tartanak nyilván. Szállást a 34 ágyas éjjeli menedékhelyen és a 22 ágyas átmeneti szállón tudnak adni nekik (Kossuth L. u. 10.). Előbbi térítésmentes, az átmeneti szállóért fizetni kell havonta 9000 forintot. A szállásokon kevesebb mint 60 férőhely van, de még nem volt olyan helyzet, amikor mindenki ellátást igényelt volna egy időben. Aki tartós élelmiszerekkel segítene a hajléktalanokon, a Magyar utca 22. szám alatt megteheti.


Olvasóink írták

 • 6. Csetneky 2010. február 01. 21:26
  „info2009*

  Jól látod a helyzetet, szerintem a fele sem az. Kérdés, hogy ez az állapot a bűncselekmények elkövetésének arányában hogyan jelentkezik?”
 • 5. info2009* 2010. január 30. 19:11
  „A kerdes az, hogy ez a 40 ember mind soproni?”
 • 4. FREDDY/S 2010. január 30. 17:10
  „Amíg a kormány nem az állampolgárok érdekében jár el, addig sajnos ez a szám csak nőni fog, nemde...”
 • 3. sparkling 2010. január 28. 14:23
  „És sajnos egyre több lesz a hajléktalanokból... Azért arra kíváncsi lennék, hogy egy egyedül élő nyugdíjas vagy egy átlag munkás ember 70 000 Ft-ból hogy tud megélni mondjuk a jerevánon, amikor csak a távhő 40 000 Ft/hó?! Ők varázslók? De most tényleg, komolyan nem tudom elképzelni... :S
  Vagy kifizetnek minden rezsit és nem esznek?
  Egyre kevesebben tudnak fenntartani egy lakást, arra kényszerülnek, hogy utcára menjenek, de legalább enni talán tudnak (ha van munka és van miből).”
 • 2. SC 2010. január 28. 12:40
  „Hát igen,kell is szegényeknek a segítség! A szociális munkások rendes emberek,csak sokan szidják őket.”
 • 1. obama 2010. január 28. 09:58
  „hat igen kell is szegenyeknek a segitseg a szocialis munkasok rendes emberek.csak sokan sziggyak oket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődött a Széchenyi-év ünnepi programja

Budapesti kiállításmegnyitóval kezdetét vette a Széchenyi-emlékév 2010-es programsorozata: 150 éve… Tovább olvasom