Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Plébánoscserék

Győr-Moson-Sopron - Néhány soproni, illetve városkörnyéki plébánián plébánoscserék lesznek augusztus elsejétől. A fertőd-süttöri plébános, Szabó József nyugállományba vonul.


Személyi változtatásokról is döntött a közelmúltban Pápai Lajos győri megyés püspök. A változások hivatalosan augusztus elsején lépnek életbe, ám ezt követően a költözés néhány hetet még igénybe vehet.

Szabó József fertőd-süttöri plébános nyugdíjba vonul, a hitéleti teendőket, valamint a papi szolgálatot Milus Ferenc, a soproni Szent Margit-plébánia plébánosa veszi át. Sopronba Győr-Ménfőcsanakról Bognár István érkezik. A Szent Orsolya-iskola püspöki megbízottja, Németh István a következő hónap elejétől Bágyogszovát kinevezett plébánosaként tevékenykedik tovább. Az új püspöki megbízott és a templom igazgatója a római Szent Gergely Egyetemen licenciátusi fokozatot szerzett Havassy László Bálint lesz.

A Kisalföld információi szerint a püspök nem indokolta döntését. Az azonban tudható, hogy a Szent Margit-plébánián Milus Ferenc távozását nagyon fájlalják a hívek. Igazi lelki közösséget alakított ki maga körül és az elmúlt években sokat dolgozott egy új templom építésének tervén. Elképzelését a hívek mellett az egyházközségi képviselő-testület is támogatja. A templomépítéssel kapcsolatban a gondot az jelenti, hogy a szomszédos telek a magyar állam tulajdonában van, és még nem hajtották végre a telekkorrekciót. Bár előzetesen az érintett hatóságok már megadták az elvi hozzájárulásokat. Így az a munka befejezése már az új plébános egyik nagy feladata lesz.

Olvasóink írták

 • 8. kekati66 2009. július 28. 08:58
  „7. hozzászólásra:

  Azt nem állítom, hogy a Püspök Úr tévedhetetlen. Ha az lenne, nem hozna ilyen döntéseket... és nem írtam volna, hogy befolyásolható...
  Csak sajnos sokan úgy gondolják (pl. 4. hsz. ), hogy a hierarchia egyenlő azzal, hogy a hívek vakon elfogadnak mindent, amit ex cathedra kijelent az Egyház.
  "Miért kellene felfogni mindenkinek,ateistának, hívőnek, de nem vallásosnak a Püspök úr döntéseit? "
  Hadd válaszoljak: Mert ha nem fogjuk fel, nem értjük meg, akkor miképp éljünk vele? Bigott katolikusként, akik csak a külsőségekre adnak, azonban elmarad minden lelki-belső háttér?! Ezért szükséges a magyarázat, hogy átlássuk a helyzetet és egy valódi közösségben élhessünk, nem pedig egy olyan intézményben, ahol a hívők egy átláthatatlan vezetést követnek, és ahol a vezetés ki is használja, hogy hozzáférhetetlenen...

  Nem szeretném, ha bárki azt hinné, hogy az Egyháznak mindent meg kell magyarázni, indokolni, de egy ilyen kétséges helyzetben, ki kell állni és tisztázni kell a dolgokat, nem a külsőségek miatt, hanem a hívekért.”
 • 7. TancsKaszabell 2009. július 27. 21:37
  „6.HSZ.-re !

  Ez nagyon jó,írása meglepett !
  Ezek szerint az ön számára a püspök úr is tévedhetetlen mint a Pápa, kedves kekati66 !

  Szerintem elvitathatatlan emberi jogunk az értelem és a tisztesség okán kétségeinket kifejezni ha egy akár vallási vezető döntése is az emberek és vallási közösségek érdekeit sérti !
  Láthatóan ők is gyakorolják jogaikat,védik érdekeiket és szóvá is teszik ezen a nyilvánosságon is,és ez így helyes.
  Igen !
  Szerintem is a hívő emberek " látják ennek kárát, az nyilvánvaló"”
 • 6. kekati66 2009. július 27. 21:15
  „Mint hívő ember tisztában vagyok az Anyaszentegyház hierarchikus felépítésével. Nem is kérdőjelezem meg azt, hogy a Püspök Atya indokoltan döntött így. De mi az indok? Erre természetesen nem köteles válaszolni, de mint ember látja-e döntései következményeit.
  Mert az, hogy a diákok látják ennek kárát az nyilvánvaló, és sajnos az is, hogy a Főtisztelendő Püspök Atya befolyásolható...”
 • 5. TancsKaszabell 2009. július 27. 20:23
  „Miért is ?
  Hát csak azért mert döntései az embereket érintik, azokat akik még hisznek is és mellesleg az egyház hívei,azért te boldogtalan !”
 • 4. mézgaaladár 2009. július 27. 19:42
  „Miért kellene felfogni mindenkinek,ateistának, hívőnek, de nem vallásosnak a Püspök úr döntéseit? Az egyház nem demokratikus, ezért ezt ne kérje számon senki. Jó lenne, ha a hozzászólók, elmélyülnének a egyház és a vallás kérdéseiben...”
 • 3. TancsKaszabell 2009. július 27. 11:56
  „Néhány éve figyelemmel kísérem a püspökség történéseit,-munkájukat, tevékenységüket ,küzdelmeiket és sajátos politikai megnyilatkozásaikat, illetve a püspök úr megnyilatkozásait,amelyek gyakorta nem igen nélkülözik a politikumot sem,de ez az ő felelőssége elsősorban !
  Itt viszont a püspökség felelősségét feszegetik,hiszen ismét panaszról,sérelmekről olvashatunk ezen a portálon ! Nem is tudom hányadszor fordul már ez elő.

  Nem hiszem,hogy az egyház belső, személyekkel kapcsolatos döntéseinek publikusnak minősíthetők lennének. Viszont határozottan úgy látom,hogy az egyházi kisközösségek érdekei valahol sajnos sérülnek,elsikkadnak. Immár sokadszor olvashattunk ilyen és hasonló, vélt vagy igen csak valós, sérelmekről !

  Számomra ,-mint kívül állónak-, úgy tűnik ,hogy a személyi váltásokat lélektelenül csak a saját,-akár indokolt döntéseiket is -, a híveik érdekei elé helyezik ! Nem készítik kellően elő. Erről szólnak a panaszok !!Ezért érdekelnének az igazi okok, amelyek ezeket a belső mozgásokat indokolják. Mert ha ez így rendben lenne, nem igen panaszkodnának a hívek,márpedig ezek a panaszok vannak,sérelmekké duzzadnak és utat találnak a nyilvánossághoz is !

  Kedves Püspök úr !
  Én nem igen látok fontosabb okot a gyerekek és a vallási kisközösségek érdekeinél !
  Ön talán lát ?
  Kérem ! Gondolkodjon el ezen !”
 • 2. hokiel 2009. július 27. 11:00
  „Egyetértek: ma, amikor mindenkinek sok gondja baja van, akkor jó, hogy valaki ki tud alakítani egy olyan közösséget, ahol "egy akol és egy pásztor" van. Tudjuk, hogy a papok engedelmességgel tartoznak a püspöknek és nem mondhatják egy nem tetsző döntéséről, hogy nem, hiszen ezt vállalták. de miért kell a Püspök Úrnak is azt tenni, amit politikai vezetőink tesznek: meggondolatlanul dönteni?
  Püspök Úr korábban sem arról volt híres, hogy lelki közösséget vállalna híveivel: amikor egy ismerősöm végső elkeseredésében, jó katolikusként a Püspök Urat kérte segítségre, az kerek perec kijelentette, hogy nem segít: nem nem tud, hanem nem akar.”
 • 1. kekati66 2009. július 27. 09:36
  „Arra azért kíváncsi vagyok, hogy egy katolikus iskolában miért kell évente leváltani a kinevezett papot...
  Épp mire beilleszkedne az atya az új közösségbe, elküldik egy teljesen ismeretlen helyre, no meg nem beszélve a diákokról, akiknek szintén fontos, hogy jól megismerjék a lelkipásztorukat és így egy jó közösséget alakíthassanak ki... Ilyenkor vajon a Főtisztelendő Püspök Atya észreveszi-e, hogy mennyi kárt okoz egy közösségben? És mi, vagy ki készteti, hogy ilyen döntéseket hozzon?
  Nem szeretek hinni a pletykáknak, de sajnos úgy tűnik megint az emberi kicsinyesség áll e mögött is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészül az Ady Endre út

Sopron - Egy hónappal korábban elkészül az Ady Endre út rekonstrukciója. Tovább olvasom