Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Pincéket öntött el a csapadék

Az Ágfalvi lakóparkban több ház pincéje is elázott a Kutyahegyről leáramló víztől, több helyen a feltörő talajvíz okoz problémát.
Az Ikva folyása mentén élő soproniak hétfőn aggódva figyelték a patak vízmagasságának változását. Sokaknak jutott eszébe az 1996-os szeptemberi árvíz, amikor a patak kilépett a medréből. A víz számos helyen tegnap is beszivárgott a pincékbe, de nem érte el a kritikus magasságot.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság hansági szakaszmérnökségének helyettes vezetője, Németh László elmondta: folyamatosan ellenőrzik a víz magasságát az Ikva és a Sós-patak összefolyása alatt lévő mércénél. Eszerint hétfőn 16 óra 30 perckor 74, 17 óra 30 perckor 83, 20 órakor pedig 75 centimétert regisztráltak. A szakember szerint nincs ok az aggodalomra, ugyanis az emlékezetes 1996-os árvíznél 250 centiméter volt a vízállás.

Az emberek azonban nehezen felejtenek, védik értékeiket, sokan pedig már összepakolták a legszükségesebb holmijukat, hogy ne kelljen kapkodni, ha esetleg kilakoltatják őket. Félelmüket táplálta, hogy rendkívül felgyorsult a víz folyása, és este sűrűn esni kezdett az eső. Felkészült a polgári védelem, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem is, állandó készültséget tartva.

– Folyamatosan tartjuk a vízüggyel és a társszervekkel a kapcsolatot – mondta érdeklődésünkre Benkovics Miklós, a kapuvári polgári védelmi iroda vezetője, aki jelenleg Sopronban is ellátja a vezetői feladatokat. – Nagy mennyiségű homokot, homokzsákot tartalékoltunk, s ha szükséges, akkor az éjszaka során húsz polgárőr is a rendelkezésünkre áll, éppúgy, mint a városüzemeltetés munkatársai és eszközei.
Mint megtudtuk, a helyzet nem indokolta, hogy összeüljön a város védelmi bizottsága, de ha szükséges, készen állnak, hogy meghozzák a megfelelő döntéseket.

Kalmár István alpolgármester arról is tájékoztatott, hogy az egyetem hallgatói önkormányzatával felvették a kapcsolatot, s az egyetemisták vállalták, hogy segítenek, amennyiben vészhelyzet adódna.
A városban pincék kerültek víz alá a Rozsondai Károly utcában a hétvégén, amikor az enyhülés következtében olvadni kezdett a hó a Kutyahegyen.

– Szombaton már látható volt, hogy hatalmas mennyiségű víz ömlött le az utcán, ám azt álmunkban sem gondoltuk, hogy a mi házunkat is „kimossa" – mutatja Tauber János otthonának pincehelyiségét. – A falon látszik, legalább tíz centiméter magasan állt a sár a padlón. Nemcsak a kocsibeállóba, hanem a mosókonyhába, tárolóhelyiségbe és a pince előterébe is befolyt. Szombaton egész nap, még késő este is lapátoltunk, de nem sok sikerrel. Amíg ki nem jöttek a tűzoltók, és homokzsákokat nem helyeztek ki, minduntalan visszafolyt a sár, megtöltve a ház előtti víznyelőt. Mi még szerencsésebben jártunk, mint a szomszédban lakók, ők ugyanis lakásként is használják az alsó szintet.

Mint megtudtuk, Sopron önkormányzata is foglalkozik az Ágfalvi úti lakópark eddig kialakítatlan csapadékvíz-elvezetésével. A költségvetés-tervezetben már szerepel 15 millió forint a lakópark felső részén található Fényi Gyula körúton egy vízelvezető rendszer létesítésére, ami a probléma java részét megoldaná – hangzott el a tegnapi helyszíni bejáráson.

A peresztegi erdőből az olvadás hatására nagy mennyiségű víz áramlott a falu felé tegnap délután. A környező földek egy részén pedig feltört a talajvíz. A helybéliek egyelőre még urai a helyzetnek, nem úgy, mint néhány éve, amikor több házat is elöntött az áradat.

A riasztásra Práznek József polgármester Varga József földmunkát végző vállalkozóval azonnal a helyszínre sietett. – A markológép segítségével előbb az erdőből a falu felé ömlő vizet tereltük a Csörgetei-patakba, majd a falutól alig fél kilométerre lévő vasúti átjáró közelében kellett a – földekről leszivárgó, s az átereszen Pereszteg felé egyre erősebben áramló – vizet rögtönzött gáttal a vasúti pálya menti, mintegy ezer köbméteres tározóba vezetni – mondta az elvégzett feladatokról a falu első embere. – Ha nem lesz nagyobb csapadék, akkor reméljük, hogy a víztározóból a vasút alatti átereszen a falu felé hömpölygő vizet már elbírják a peresztegi árkok, amelyeket korábban rendbe tettünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több a gyorsított eljárás Sopronban

Szombathelyi hajléktalan Sopronban elkövetett bűncselekménye volt a helyi rendőrkapitányság… Tovább olvasom