Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 12°C Még több cikk.

Piacukat féltik a helyi gyógyszertárak

Sopron - Ellenzik az új egészségügyi centrum létrehozását a gyógyszerészek, azt tartják, az oda tervezett cég jogosulatlan előnyöket szerez, s tönkremennek a városban évtizedeken át jól dolgozó s adót fizető helyi patikusok.
Mint ahogy arról már korábban is olvashattak, egészségházat építtetne az önkormányzat. Információink szerint a soproni városvezetést megkereső cég az egészségházban szeretné látni az orvosok nagy részét, s a rendelők mellett egy gyógyszertárat is nyitna a létesítményben.

– A Magyar Gyógyszerészi Kamara soproni területi csoportja és megyei elnöksége nem ért egyet a Selmeci utcába tervezett új egészségügyi komplexum megépítésével – mondta el a Kisalföldnek dr. Kárpátiné Gangl Teréz megyei elnök. – Ez nem a város, nem az itt élő gyógyszerészek, s nem a betegek érdekeit szolgálná. Egy befektetőcsoport számára, az ő céljaikat szolgáló, nekik kiírt, mindenféle szakmai egyeztetést és hatástanulmányt mellőző pályázat készült – folytatta.

Az elnök úgy véli, ha megszületik a megállapodás, az a helyi gyógyszerészeket ellehetetleníti. Nem tartják korrektnek azt sem, hogy mivel az önkormányzatnak 99 éven át biztosítania kell a rendelő működését, úgy feltehetően az orvosokat is kényszerhelyzetbe hozzák. A megállapodást ellenzők azt sem értik, mire a nagy sietség. Néhány hete írták ki a pályázatot, s egyesek szerint már csak az aláírás hiányzik a dokumentumokról.

A szakemberek azt szeretnék, ha Sopron megbecsülné a városban adót fizető, az itt élő, a betegekért évtizedek óta dolgozó gyógyszerészeket és orvosokat, akik praxist és patikát vásároltak a városban. Úgy érzik, az egészségház létrehozásával rendkívül hátrányos helyzetbe hozzák őket s a haszonért egy idegen céget juttatnak behozhatatlan előnyhöz velük szemben.

– Utánajártunk a pályázó vállalkozásnak is. A begyűjtött adatok szerint a beruházóval kapcsolatban álló cég a 2006-os esztendőt 28 milliós veszteséggel zárta, s a cégadatokban az adóparadicsomként nyilvántartott Marshall-szigetek is szerepelnek – mondta el a kamara megyei elnöke.

Szerettük volna szóra bírni az érintett vállalkozás vezetőjét is, ő azonban a közgyűlés döntése előtt nem akart nyilatkozni.


Részlet az eredeti előterjesztésből:

Önkormányzatunk pályázatot írt ki a Selmeci utcai ingatlan értékesítésére. A pályázó a Szirt Invest Kft. budapesti székhellyel. A pályázó egészségházat építene és működtetne itt, 1 gyógyszertárral, 9 felnőtt-, 5 gyermek-háziorvosi körzettel, 4 fogorvosi, 2 szakorvosi rendelővel, védőnői szolgálattal, állandó orvosi ügyelettel. Vételár: 81 millió forint plusz áfa. A megépült rendelőket a beruházó 99 évre haszonélvezetbe adja az önkormányzatnak. A haszonélvezet a gyógyszertárra nem vonatkozik. Ha a praxisok száma az eredeti háromnegyede alá csökken, az önkormányzat haszonélvezeti joga megszűnik. (Hétfőn a rendkívüli közgyűlésen a képviselő-testület tárgyal a témáról. Zárt ülés tartható – olvasható a meghívóban.)

Olvasóink írták

 • 8. mindigatutit 2008. augusztus 27. 13:33
  „99év????milyen jogon köt ilyen távú szerződést a fodor"mindenkipolgármestereakaroklenni"tamás?”
 • 7. /joco1 2008. augusztus 27. 08:12
  „Kinek az érdekében áll/t ez az "egézségház" épitése? mert nem a helyi eü. létesitményeké.kb.10-15 önkormányzatnál dul a "háboru" miattuk.”
 • 6. Kormos László 2008. augusztus 26. 22:53
  „Nem a patikusok zsebében akarok turkálni, persze, hogy mindenkinek fáj, ha elveszít valamit, de: épeszü ember 99 évre nem köt szerzödést!
  Valamint: gyözzön meg engem az önkormányzat, hogy ez nekem, mint leendö használónak jó lesz, és miért lesz jó? Jó az nekem, ha lázasan nem a sarokra megyek az orvosomhoz, hanem a buszra várok, stb., stb. Kétlem, hogy egyhamar kiderül, kinek a zsebe duzzad majd a szavazást követöen, mert ezt nem az ész, hanem a pénz diktálja. És ezeket a városházni disz-kat mi választottuk, és így hálálják meg a bizalmunkat. Arra talán nem gondolnak, hogy az ö dicsöségük is letünik egyszer, aztán majd vánszoroghatnak a város másik felére a doktorhoz.(Vagy nekik talán lesz pénzük házhoz hívni a doktort. Ha beosztják, marad még...)”
 • 5. FŐGYÓGYSZERÉSZ 2008. augusztus 26. 11:46
  „AKI SIR ATTÓL EL KELL VENNI MONDJA A KÖZMONDÁS”
 • 4. Vélemény 2008. augusztus 25. 10:14
  „NA NE!

  KOMOLYAN GONDOLJA KÁRPÁTINÉ Dr. GANG TERÉZ AMIT MOND?

  EGYETLEN ÚJABB GYÓGYSZERTÁR ENNYIRE MEGVÁLTOZTATNÁ A HELYI ÜZLETI VISZONYOKAT!

  EZ NEM LEHET IGAZ?

  VAGY HA IGAZ, AKKOR TÉNYLEG JOBB HA LESZ!

  MITŐL TARTANAK?

  TALÁN A HELYI GYÓGYSZERÉSZKARTELL MEGBOMLÁSÁTÓL?”
 • 3. morfium 2008. augusztus 24. 11:59
  „Ó Istenem, hogy aggódnak a patikusok! Hol voltak amikor a nagy áruházak tönretették a kis élelmiszer boltokat a nagy barkács áruházak meg a kis csavar boltokat és társaikat? Naná , hogy nyüszögnek évi 4-500 milliós forgalom 20-30%-os árrésel az nem semmi... Szóval hol voltak? Így legalább tönkrementként társakat találhatnak egy új rendszerváltáshoz...”
 • 2. vk 2008. augusztus 23. 22:01
  „A "fő gyógyszerészünk" ugyanezt csinálta, kicsiben!
  Férjura nem az önkormányzat által épített újba költözött hanem anyuci patikája mellé, a körzetétől /Lőverek/ messze, a Magyar utcába!
  Akkor nem számítottak a betegek?? Ejnye ejnye....”
 • 1. Mz/X 2008. augusztus 23. 21:48
  „Szegény patikusok.....majd gyűjtök nekik!!Vajon idáig hány gyógyszertár ment csődbe??Érdekes módon csak több lett, és mindegyik meg is él...Nem is akárhogy!!
  Lehet megnézni a gyógyszertárakat, hogy néznek ki! Az, hogy mindnek milyen autója van, azt már nem is mondom....Persze nem fiat....Kicsi többet kell a gyógyszergyár "mutyi"pénzéből kérni, és megint zsírosan tudnak megélni!Kicsit kevesebb siránkozást!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz kilátó a tévétoronyban

Sopron - A soproni kilátók sorát a fantasztikus panorámát nyújtó épülettel, a tévétoronnyal lehetne… Tovább olvasom