Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Piac: válogatós és spórolós osztrákok

Sopron - Hazai gyümölcsöt, zöldséget szinte csak a piacokon kapni. Sopronban, bár magasabbak az árak, a termelők arra panaszkodnak, még az előállítás költsége sem térül meg. Osztrák vevő alig akad, aki jön, az válogatós és spórol.

A házikerteknek korábban nagyobb volt a nimbuszuk, a gazdák büszkén mutogatták egymásnak a maguk termelte almát, körtét. Aztán jöttek a multik, letörték az árakat, s szinte már saját fogyasztásra sem érdemes termelni. Az átvevők kínálta ár sokszor az előállítási költségeket sem fedezi, így az emberek leszoktak a kertészkedésről. Ennek az a veszélye, hogy az itthoni boltokat külföldi áruk árasztják el.

A hazait legjobb, ha a piacon keressük, a sopronin ottjártunkkor nagy volt a forgalom. Bőséges volt a kínálat és vevő is akadt.

– Több mint húsz éve vagyok őstermelő – kezdte a fertőhomoki Krajcsovics Ferenc. – Előtte munka mellett kertészkedtem, de nagyon kimerítő volt hajnalban és esténként dolgozni a veteményesben. Rengeteg áldozatot kell hozni, hogy megéljen az ember, nincs vasárnap és ünnep. Péntekenként Sopronban, szombaton Győrben árulok. A többi napon kapálok, öntözök. Csütörtökön már szedem fel a terményeket, csomózom a zöldséget, mosom a répát, hogy másnap időben indulhassak. Heti hat napot dolgozom, hajnalban kelek, így egy kicsivel több összejön havi átlagban, mintha 80 ezerért egy gyárban robotolnék – tette hozzá.

Macsi Pál friss áruért mindig a piacra megy, Krajcsovics Ferenctől zöldpaprikát vett s a zöldség is érdekelte. Fotó: Magasi dávid
Macsi Pál friss áruért mindig a piacra megy, Krajcsovics Ferenctől zöldpaprikát vett s a zöldség is érdekelte. Fotó: Magasi dávid

A kapuvári Lukácsi Jánosné reggel 9-re mind eladta a hajnalban szedett málnát. – A környékünkön nincs átvevőhely, ezért Sopronban árulok. Az osztrákok miatt jobban lehet itt keresni, de azért ők sem bőkezűek – állította. Rózsika néni nevetve mesélte, hogy a sógorok a legapróbb, legolcsóbb barackra is alkusznak, s amikor úgy érzik, megfelelő az ár, egykilónyit kérnek belőle.

– Nagyon spórolósak, sokat válogatnak. A virágom senkinek sem kell, pedig nézze, milyen gyönyörű. Ágfalváról jöttem, 60 forintért adom a kardvirág szálját, jó lenne egy kis nyugdíj-kiegészítés. De már a régi vevőim is elmaradtak, az idős nénik a temetőbe menet mindig megkerestek, de már ők sem jönnek.

Tíz vevőből mindössze három az osztrák, de ők is az olcsóbb árut keresik- mondta Ódor Endre őstermelő.
Tíz vevőből mindössze három az osztrák, de ők is az olcsóbb árut keresik- mondta Ódor Endre őstermelő.

A kisfaludi Ódor Endre az őszibarackok palettájáról szinte mindenkinek kínált a pénztárcájához illőt. Az apróbbat 180-ért, a közepeset 220-ért és a hatalmas pirosakat 300 forintért.

– A drágát nehéz eladni. Tíz vevőből mindössze három az osztrák, de ők is az olcsóbb árut keresik. Ennek ellenére még 50 kilométerről is érdemes Sopronba jönni árulni, itt magasabbak az árak, többet lehet kérni a zöldségért, gyümölcsért. Az idei év nem alakul túl jól, a virágzáskor jött esős idő miatt kevesebb gyümölcs kötődött, gyengébb a termés. Fél hektáron van barackom, abban reménykedem, hogy legalább a permetezés, a metszés, a ráfordítás költségét visszahozza – teszi hozzá.

Olvasóink írták

 • 10. 1soproni 2009. július 23. 11:21
  „Azt nem lehet valahogyan elkerülni, hogy a hétvégi piaczárás után ne legyen tiszta dzsuva minden? Röpködnek a nylon zacskók, meg a papír csomagolóanyagok...”
 • 9. Ms.Wolf 2009. július 23. 11:00
  „jihihi!
  Elér lassan odáig is a nyomor? Amikor számolni kell mit is dobunk a kosárba?
  Talán lassan kisebb arca váltanak.”
 • 8. TeknőcErnő 2009. július 22. 18:06
  „moderálva”
 • 7. zhall 2009. július 22. 16:13
  „Azért azt se felejtsük el hogy ha bemész ausztria bármelyik boltjába,a külföldi áru többe kerül mint az ott termelt.Az osztrák paradicsom csomagolására nagy betűkkel rá volt írva hogy hazai és kb a felébe került mint az export.Nem lehetne itt is így??Ja és azért a minőségben is és az árban is óriási a külömbség,már egy ideje sokat vásárolunk kint,és maximálisan elégedett vagyok.Persze nem a magyar árut akarom ezzel minősíteni,hiszen a piacon kívül ahhoz sajnos nem lehet hozzájutni,és kinek van manapság ideje délelőtt a piacra járni?Talán törvényben kéne szabályozni a t...gazdaságos és egyéb termékeket és nem lenne gond.Persze...piac,nem szabad szabályozni,multik érinthetetlenek stb.De valahogy ausztriában találtak megoldást!!!”
 • 6. lakoss1 2009. július 22. 11:02
  „bio....jahh persze,ki hisz ezeknek?? lassan már a kínai-árú is bio lesz...”
 • 5. Nahááát 2009. július 21. 20:26
  „Bizony-bizony lolita! A BIO-ból hiányzik az a jó kis növényvédőszer, meg a műtrágya zamata! Sajnos már semmi sem a régi... Azokról a fránya agysejtekről már nem is beszélve. Azok mennyire tudnak hiányozni sokszor!”
 • 4. lolita 2009. július 21. 17:32
  „Ez meg a masik a BIO ami nekem abszolut nem jön be.Volt idöm összehasonlitani öket hat azok a termekek amira ravan irva BIO azoknak semmi izük,ez a sajat velemenyem.De nemtudjuk elkerülni hisz lassan minden BIOBOL fog allni.”
 • 3. lolita 2009. július 21. 17:26
  „Igen draga a piarcon vasarolni mar evek ota nem teszem hiszen a nagyobb boltokban is kaphato hazai gyümölcs es olcsobb is.Valamikor szerettem kijarni mert lehetett alkudozni azert is piarc,bar sajnalom hogy nem megy ugy az eladas mint regebben de az az idö mar elmult.”
 • 2. Beaubo 2009. július 21. 17:24
  „Kevesebbet vásárolok én is a soproni piacon, nem annyira jó a kinálat, és nem lehet tudni hogyan permeteznek, milyen sok kémia használják a magyar gazdák. Manapság a bio-zöldség és gyümülcs keres mindenkit, szerintem ha itt megcsinálnának egy magyar bio-zöldség-gyümölcs piacot, akkor jönnének az osztrákok is, mert híres a magyar paprika, barack, dinnye stb.”
 • 1. soproni 2009. július 21. 14:11
  „A soproni piac valóban drága,a zöldségboltokról ne is beszéljünk.Mindig figyelemmel kísérem az újságokban hirdetett akciókat és ahol olcsóbb ott vásárolok gyümölcsöt,zöldséget. Ma az ausztriai Lidlben a banán 1.09 eu(287 ft.), 2,5 kg sárga burgonya 0.79eu.(207 ft.),retek 14 db-os 0.29 eu.(76 ft.),mézdinnye 0.79eu/db.(207 ft.)volt .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közönségcsalogató koncertek

Hegykő - Szentpéteri Csilla vasárnap esti koncertjével ért véget a Tízforrás Fesztivál. Tovább olvasom