Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Petőfi téri mélygarázs: többnyire üresek a parkolóhelyek

A 233 parkolóhelyből 178 volt üres a soproni Petőfi téri mélygarázsban ottjártunkkor. A létesítményt kedvelik is meg nem is, de a lényeg: egyelőre nem megfelelő fokú a kihasználtság.

A Petőfi téri mélygarázs kapcsán megoszlik az autósok véleménye. Sokan inkább több kört tesznek a Széchenyi téren és a környező utcákban szabad helyre vadászva, hogy pár perces ügyeiket – így például a nagypostán – elintézzék, mintsem hogy a mélygarázst választanák.

Mások viszont örömmel veszik a lehetőséget, hogy télen és nyáron biztonságban tudják néhány órára autójukat.

A megkérdezett autósok egy része fenntartással fogadja a mélygarázst. Akadnak olyanok, akik még egyszer sem vették igénybe, mondván, riasztja őket, ha szűkös helyen kell be- és kiautózniuk, benavigálni kocsijukat a parkolóhelyre. Mások viszont állítják, nagyméretű kocsikkal, sőt, kisbusszal is kényelmesen lehet közlekedni a mélygarázsban.

Üres helyek: A Petőfi téri mélygarázs kihasználtsága egyelőre még nincs ˝fullon˝. Fotó: Magasi Dávid
Üres helyek: A Petőfi téri mélygarázs kihasználtsága egyelőre még nincs ˝fullon˝. Fotó: Magasi Dávid

Lengyel Rita építész Tatáról érkezett Sopronba. Mint mondta, először ő is a Széchenyi téren szeretett volna parkolni, de szabad hely híján kénytelen volt körbeautózni. Ekkor fedezte fel a mélygarázs irányát mutató jelzőtáblát. Európa számos országában megfordult már kocsival, parkolt is mélygarázsokban, így minden további nélkül igénybe vette a lehetőséget. Úgy látja, megfelel az európai normáknak. – Az természetes, hogy nem tágas, de külföldön sem méretesebbek a mélygarázsok. Kis rutinnal nem probléma a parkolás – mondta, majd hozzátette, nagyon segítőkésznek találta a személyzetet.

Ugyanakkor tény, hogy a mélygarázs kihasználtsága még nincs ˝fullon˝. Mint megtudtuk, rendezvényfüggő a forgalom, ha színházi esemény vagy más rendezvény, konferencia van a környéken, rengeteg kocsi parkol, de máskor meglehetősen gyér a kocsibeállók kihasználtsága. Az mindenesetre kijelenthető, a városba látogatók figyelmét jóval több helyen és hangsúlyosabb táblákkal kellene felhívni a mélygarázsra. A kihasználtságon az is javíthatna, ha a jelenleginél nagyobb különbség lenne a felszíni és a föld alatti parkolási díjakban.

Információink szerint az Országgyűlés országos szinten fogja szabályozni a fizetőparkolások ügyét. Ennek függvényében önkormányzati rendeletmódosítás várható, amely a nyár derekától léphet majd életbe.

Olvasóink írták

 • 18. RábaViktor 2010. június 03. 19:08
  „Ez is egy bizonyíték arra, hogy nem kellett volna megépíteni a mélygarázst! Csak hát az valakinek nem lett volna hasznos!”
 • 17. adele 2010. június 03. 12:22
  „1soproni 2010.05.31. 10:13

  Ezt Győrben úgy csiálják, hogy a parkolóházak(Jókai, Révai) és a rakpart ingyenes. A belváros pedig drága, hogy használják az emberek inkább az ingyeneseket.”
 • 16. truman 2010. június 02. 18:57
  „Az árak tényleg magasak azt lehetne csökenteni, de ingyen sem lehet mindent ahogy azt a sok ember szeretné.Az a baj, hogy az emberek több milliot nemsajnálnak kiadni az autóért de a parkolásra igen.
  Gondoljatok bele mi lenne ha mindenhol ingyenes lenne a parkolás. Az akinek tényleg fontos dolga lenne nemtudna megállni ott ahol akar, olyanok miatt akinek csak az autó státusz szimbolum nempedig létszükség.”
 • 15. Eüdolgozó 2010. június 02. 17:35
  „Pff, nemIGEN parkolnak a mélygatrázsban? Talán ha a Széchenyi téren és a Színház utcában megszüntetnék a parkolást még tele is lenne, Sőt talán ,még kevés is lenne a hely. Ezen kellene elgondolkodni. Mindennek oka van és az ok forrását vagyis, hogy mi az oka annak, hogy nincs tele azt kell megvizsgálni.”
 • 14. SzárnyatiGéza 2010. június 02. 16:20
  „Hát a probléma forrása ott gyökerezik, amit meg is írtak a cikkben:

  "hogy pár perces ügyeiket - így például a nagypostán - elintézzék, mintsem hogy a mélygarázst választanák"

  Hiszen melyikünk vesz parkolójegyet arra az időre, amíg beszalad a levélért, vagy befizeti a csekket. Pláne, mert 4 után parkolóőr bobikat sem lehet látni, tehát sima ügy. Meg azt is lehet mondani, hogy aprót mentél váltani. Viszont, ha lemégy a mélygarázsba, akkor azért fizetni kell. Bár azt nemtom, hogy itt is van-e olyan lehetőség, hogy 15 percen belül ingyen kijöhetsz. Ezzel már találkoztam pár helyen.

  A bérletről meg annyi, hogy én is belvárosi lakos vagyok, váltottunk is, valami 1500 forintért, de csak a szépségszalontól a K&H-ig lehetett használni. Ott meg úgysincs hely. Este meg ott állsz meg, ahol akarsz, tökmindegy. Reggel 8-ig úgyis legtöbben elpályáznak.

  Véleményem a garázsról annyi, hogy remélem, rájuk rohad, meg omlik, meg miegymás, mert ezt nem azért csinálták a város pénzéből, hogy a soproniaknak jobb, könnyebb legyem, hanem azért, hogy megpróbáljanak lehúzni. A labanc vagy a Plázánál vagy az Akkordnál parkol. Bentebb minek is jöjjön kocsival?

  A fizetőssé tett utcák egyetlen előnye, hogy most lehet rajtuk közlekedni, mert napközben a kutya sem parkol ott -ezúton gratula a városvezetésnek a remek ötletért-, este meg leszarom a dolgot, lesétálok akár a temetőtől is, ha arról van szó.”
 • 13. Tapmancs 2010. június 02. 08:58
  „Bankkártyával lehet fizetni a mélygarázsban?”
 • 12. doktore 2010. június 02. 08:07
  „Hétvégén este, színházi előadáskor lehetetlen parkolni az Erzsébet, Mátyás Király, Kis János utcában, főleg, ha az egyetemen is van valami rendezvény!!! Bérletem van a 2.-es parkoló zónára és NEM TUDOK PARKOLNI benne!!
  Amióta az állomás előtt is fizetős lett a parkolás mindenki inkább a nevezett utcákat használja. Én is szívesen parkolnék a garázsban, de a közel 50000 ft os bérletem oda nem érvényes.
  Szerintem az lenne a sportszerű, ha a bérletesek -még akár némi plusz összegért is- lemehetnének a garázsba. Szerintem sokan használnánk, és ez ösztönző lenne másokra is kedves ILLETÉKESEK! Sopron belvárosában a parkolás szinte lehetetlen, kérem gondolják át a koncepciójukat az élhetőség jegyében!”
 • 11. Prés 2010. június 02. 07:57
  „Most akkor mennyibe kerül óránként? Nekem 25 percre kért 100 Ft-ot!”
 • 10. IkvaHírLACEE 2010. június 02. 00:18
  „És a másik mélygarázs, ami a szomszéd utcában van?”
 • 9. Odenburg 2010. június 01. 23:12
  „1Soproni ki felejtteted a hétvégi parkolási díjat.

  Szombat kora esti programon vettem részt a Lisztben.
  Tudtam volna parkolni a Széchenyi téren is, de gondoltam itt a mélygarázs, ott parkolunk.
  -Nem néztem meg a tarifát, úgy gondoltam, hogy a hétvége ott is ingyenes.
  Kifelé jövet ért a meglepetés, ott fizetni kellett, kérdésem -miért?
  Ha az utcán nem kell hétvégén fizetni akkor ott miért kell?”
 • 8. dzsi 2010. június 01. 16:54
  „Remélem rájuk rohad...
  Az lenne a legjobb ha 1 hónapig senki nem állna meg,nemhogy a mélygarázsba hanem az összes többi fizetős parkolóhelyre egyaránt..igy lehetne talán bojkottálni az olyan utcákban létrehozott fizető parkolást ahol nem kellett volna...”
 • 7. Csetneky 2010. május 31. 21:19
  „Jó buli ez a mélygarázs. Valakinek biztosan.”
 • 6. Alpokalja 2010. május 31. 12:32
  „A belvárosi lakosok számára elérhető kedvezményes parkolás nem vonatkozik a mélygarázsra. Pedig szívesen váltanék oda bérletet ugyanolyan feltételekkel, mint ahogy a Várkerületre, Városház utcába, Színház utcába. Régen kaphattunk a Petőfi térre is, most nem. Szívesen hagynám ott az autót zárt, fedett helyen, nem autóznék ki-be a belvárosba, csak ha nagyon muszáj (bevásárlás, pakolás, stb.) Így elvileg a drágább parkolóhelyet foglalom ugyanakkora költséggel a Várkerületen. Kinek jó ez?”
 • 5. 1soproni 2010. május 31. 10:13
  „Megválaszolom a saját kérdéseimet, mert közben utána jártam a dolognak:
  az újratölthető parkolókártya nem használható a mélygarázsban.

  Ami a díjakat illeti:
  mélygarázs: nappal (8:00 - 18:00) 150 Ft/óra, éjszaka (18:00 - 8:00) 70 Ft/óra
  széchenyi tér: 220 Ft/óra”
 • 4. arrabonem 2010. május 31. 10:00
  „3.
  Ha a rokkant-kártya kivétel lesz, akkor csak 10+ millás verdák fognak parkolni a Várkerületben...”
 • 3. fmarco 2010. május 31. 09:53
  „Addig nem is lesz kihaszálva, amíg a felszínen lehet parkolni a Várkerületen! Szigorúan megtiltanám a felszíni parkolást (kivéve rokikártya), aztán azonnal megtelne a mélygarázs. persze ennek előfeltétele egy hasonló mélygarázs a Várkerület alatt, az OTP-nél. Aztán lezárni a belvárost a kocsik elől örökre, plusza Várkerületen végig tilos lenne a parkolás. (Belvárosi lakos vagyok, mielőtt esetleg valaki elkezdené...)”
 • 2. 1soproni 2010. május 31. 09:46
  „Lehet fizetni a chipkártyával, amiket elfogadnak a felszíni automaták?
  Mennyibe kerül a parkolás a Széchenyi téren illetve a mélygarázsban / óra?
  A válaszokat előre is köszönöm :)”
 • 1. naplopo 2010. május 31. 09:20
  „Szerintem nem ártana egy számlálórendszer jó nagy kijelzővel sem, h hány parkolóhely van, nem csak azért, h tudjuk h full üres, (mert ezt csak mi Soproniak tudjuk, az ideutazók nem) hanem az pl fényreklám is, modernebbé teszi, és ezáltal vonzóbbá is az embereknek.
  Nyugaton még a Media Markt is meg tudja fizetni pl., nem tudom, h miért nem fért bele a büdzsébe egy új építésénél?....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vas-Villa’ családi kerékpártúra

A Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium tizenkilencedik alkalommal rendezte meg… Tovább olvasom